fbpx

Strokovno mnenje o drugem tiru: Korupcija in gradbena mafija nam kradeta čas in denar

Foto: Matej Zorko

Strokovna skupina Jožeta Duhovnika (SSJD) ponuja inovativno rešitev za 800 milijonov evrov, ki se izplača v petnajstih letih. Njihov predlog omogoča izgradnjo v štirih letih, a Cerar želi prek koruptivnega zakona v žepe slovenskih tajkunov spraviti preko 3 milijarde evrov.

SSJD je presenečena, da vlada Mira Cerarja sploh zagovarja projekt Koper–Divača, ki je star 20 let, tehnično zastarel in neuporaben za resno izvedbo. Gradbena mafija zagovarja rešitev, ki javni kritiki nikoli ni bila resno predstavljena. Projektant, ki jo je ponudil, pa bo moral javnosti natančno pojasniti, zakaj ni spoštoval predpisov, ki omogočajo cenejšo in predvsem hitrejšo rešitev. Slovenske železnice so razvojno zaostale ravno zaradi nespoštovanja stroke. Gradbena mafija pa visi na plečih davkoplačevalcev.


Prek koruptivnega zakona bodo v žepe spravili tri milijarde evrov in zapravili enajst let
Strokovna skupina Jožeta Duhovnika na spletni strani referenduma za drugi tir navaja, da ponuja inovativno rešitev, ki bo stala 800 milijonov in se izplačala v petnajstih letih. Cerar pa želi kljub temu prek koruptivnega zakona v žepe slovenskih tajkunov brez kakršnegakoli inženirskega znanja spraviti preko 3 milijarde. Predlog, ki ga ponuja omenjena skupina, omogoča izgradnjo v štirih letih, Cerar pa bi rad gradil kar petnajst let, kar je skoraj štirikrat dlje.

Jože Duhovnik (Foto: STA)

“Korupcija je zbrati 1862 milijonov evrov za projekt, ki je vreden 961 milijonov evrov,” pravijo v društvu. Vsi, ki so kupovali zemljišča na trasi drugega tira, bodo razkrinkani. Tudi igranje Fakultete za gradbeništvo, Prometnega inštituta in slovenskih železnic mora biti razkrinkano.

Zaradi vsega naštetega upravičeno pozivajo državljane, da se referenduma udeležijo in glasujejo PROTI ter si s tem za nadaljnja leta zagotovijo normalno in kakovostno življenje.

A. L.