Studio City in Primož Cirman v vsej svoji politični pristranskosti

Primož Cirman (Foto: Studio City)

V ponedeljek, 20. septembra 2021, smo lahko na RTV-ju v oddaji Studio City, ki jo vodi levičarski filozof, filmski kritik, televizijski voditelj in publicist Marcel Štefančič, spremljali patetične poskuse tako samega voditelja oddaje, kot tudi nekaterih njenih gostov, da bi z vsemi sredstvi očrnili aktualno slovensko vlado.

Za verjetno največje ogorčenje v oddaji je poskrbel Primož Cirman, politično angažirani novinar, ki je širši javnosti znan zlasti kot odgovorni urednik skrajno levega portala Necenzurirano, ki je pred dvema mesecema objavil počitniške fotografije premierja Janeza Janše, na katerih je bil predsednik Slovenske demokratske stranke posnet v družbi slovenskih poslovnežev Boža Dimnika in Andreja Marčiča, ki se ukvarjata z dobavo medicinske opreme. Cirman je v “Štefančičevem šovu” najbolj razburil z izjavo, da bi moral zaradi stikov z omenjenima poslovnežema Janša sedaj dokazati, da Dimnik in Marčič ob srečanju z njim nista lobirala za posle kakršnihkoli podjetij.

Eden najboljših slovenskih raziskovalnih novinarjev z več kot dvajsetimi leti izkušenj v medijih” (kot Cirman samega sebe pompozno hvali na svojem portalu) bi moral med drugim vedeti, da so takšne absurdne zahteve povsem očitno skregane s temeljnimi novinarskimi standardi. Sam Janša namreč ni dolžan nikomur ničesar dokazovati, temveč je Komisija za preprečevanje korupcije tisti organ, ki ima dolžnost ugotoviti ali je prišlo v dotičnih primerih do takšnih ali drugačnih korupcijskih tveganj. Predvsem pa bi moral Cirman že v sami zgodbi predložiti kakršnekoli dokaze, vendar gre pri tem, kot pri vseh drugih “medijskih atentatih” tega portala, za povsem neutemeljene napade.

Cirman ni našel ničesar
Na srečo je bil poleg Cirmana gost v oddaji tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi, ki je jasno povedal, da objavljene fotografije ne predstavljajo nikakršnega konkretnega dokaznega materiala, da je bilo storjeno kakršnokoli kaznivo dejanje, poleg tega pa je dodal, da bi moral lobiranec (v tem primeru torej Janša) srečanje prijaviti edino v primeru, če bi šlo pri njegovem druženju z Dimnikom in Marčičem za lobističen stik. Predsednik KPK je ob tem poudaril, da v primeru zasebnega druženja javni funkcionarji (torej tudi politiki) niso dolžni prijavljati medsebojnih stikov ampak se to od njih zahteva le v primeru lobistično – poslovnih stikov. Cirman je sicer tudi po tem, ko mu je Šumi nalil čistega vina vztrajal, da je šlo pri Janševem druženju z Dimnikom in Marčičem za lobistično – poslovne stike na račun katerih naj bi prosperiralo zlasti Marčičevo podjetje Integralis, pri tem pa se je skliceval na domnevno konstantnost Janševih stikov z omenjenima poslovnežema; vendar pa je odgovorni urednik portala Necenzurirano v ponedeljkovi oddaji navedel zgolj štiri srečanja med Janšo in Dimnikom v obdobju zadnjih dvajsetih let, kar z drugimi besedami pomeni, da ste se srečala zgolj enkrat na pet let. Če bi Cirman fokus pri preiskovanju korupcije usmeril v predstavnike leve elite, bi spornih stikov našel praktično neomejeno število, pri tem pa bi storil res nekaj koristnega za družbo.

Šumi je trdil tudi, da mora javna osebnost v primeru takšnih dvomov in namigovanj, kot jih Cirman naslavlja na Janšo, tisti trenutek, ko je postavljena pod dvom, ta dvom razbliniti z ustreznim pojasnilom zakaj je nekoč bil v družbi določenih ljudi, kar pa je Janša prav tako storil že več kot mesec dni nazaj, pa tudi Dimnik in Marčič sta medijem predstavila svoj del zgodbe, v katerem ni bilo ne duha ne sluha o kakršnemkoli lobiranju z njune strani. Poleg tega, da je ta farsa z golfom na Mavriciju delno že dobila epilog – KPK je namreč že pred dvema tednoma ugotovil, da pri pregledu Janševih lobističnih stikov z dobavitelji medicinske opreme niso odkrili ničesar sumljivega – pa bi KPK, tudi če bi dejansko odkril kakšne nepravilnosti, te lahko obravnaval le, če bi se zgodile pred manj kot pet leti, medtem ko zgodba o igranju golfa Janše na Mavriciju sega v leto 2003, torej kar 18 let nazaj. Po razkritju domnevno škandaloznih slik iz Mavricija so se v javnosti sicer pojavile še fotografije iz avgusta 2016 na katerih se je Janša z Dimnikom in Marčičem srečal na Marčičevi jahti v Dalmaciji in fotografija iz januarja 2017 na kateri sta Janša in Dimnik slikana doma pri Janši, vendar pa gre tudi v teh primerih za stike do katerih je prišlo že pred vrsto let oziroma še v času, ko je bil Janša v opoziciji, zaradi česar ni imel nikakršne možnosti, da bi omenjenima poslovnežema pomagal do zmage na javnih razpisih. KPK je sicer vse te podatke že posredoval tudi parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ, ki jih je ta zahtevala potem, ko je bila pred tedni na zahtevo poslanskih skupin lokostrelske koalicije (beri: strank LMŠ, SD, Levica in SAB) ter nepovezanih poslancev (NeP) sklicana nujna seja za obravnavo suma netransparentnih in potencialno koruptivnih lobističnih stikov Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom ter drugim proračunskim porabnikom.

Andrej Žitnik