Sum korupcije in klientelizma: Minister Poklukar zaposlil člana stranke LMŠ, ki “vleče” plačo – a v službo sploh ne hodi! Medtem pa Šarec nadaljuje z žaljenjem policistov, češ “v jok pa na drevo”?!

Foto: STA/Printscreen

Prišlo je do zaostrovanja odnosov med vlado in policisti ob meji. Sindikat policistov Slovenije namreč brez dlake na jeziku opozarja, da vlada ne ustvarja ustreznih razmer za učinkovito obvladovanje nezakonitih migracij, hkrati pa ta na policiste nedopustno pritiska. V nedavnem intervjuju za portal Pod črto je Šarec policiste grobo užalil, saj je med drugim izjavil, da po njegovo sedaj v policijo prihajajo ljudje, za katere bi bilo bolje, da bi opravljali kakšen drug poklic.  

Predsednik sindikata mag. Kristjan Mlekuš je izjavo Šarca v imenu policistov označil za škandalozno, nemoralno in nedopustno in ob tem dodal, da se v sindikatu sprašujejo, ali se mora tudi on o pravnem redu v Republiki Sloveniji še podučiti. Medtem ko vlada za odpravo kadrovske podhranjenosti policije ni naredila ničesar, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v kabinetu zaposlil brezposelnega strankarskega kolega Julijana Rupnika, za katerega sindikalisti pravijo, da hodi v Ljubljano le na kolegije. Po besedah Mlekuša gre v primeru zaposlitve Rupnika najmanj za sum korupcije in klientelizma.

Porast števila nezakonitih migrantov slabša varnostno situacijo v državi, opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da že zmanjkuje policistov za opravljanje rednih nalog. Na območju z Republiko Italijo imamo po besedah Mlekuša celo enote, ki ne uspejo zagotavljati niti 24-urne pokritosti terena z lastnim kadrom. In sedaj bodo morale te enote dajati policiste v mešane patrulje. Ob tem Mlekuš poudarja, da ob tem ni mogoče govoriti o razbremenitvi policistov, saj po njihovih podatkih ni varovanja zelene meje. Policija tako zadnja leta ob slovensko-italijanski meji izvaja le izravnalne ukrepe.

Na vprašanje voditeljice Odmevov Tanje Starič, če je Slovenija morala predlagati rešitev v obliki varovanja meje z mešanimi patruljami, da ne bi Italija, ki ima ničelno toleranco do migracij, uvedla enostranske ukrepe, kot jih je Avstrija, je Šarec odgovoril, da naj ne bi šlo za to, da bi jih morala, ampak, da zato, ker je vedno potrebno težiti še k boljšemu sodelovanju. Ob tem je zatrdil, da ni nevarnosti glede enostranskih ukrepov glede Italije na meji. Uvedbo skupnih policijskih patrulj je sicer močno skritiziral nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, ki je ob tem poudaril, da nikakor ni mogel verjeti, da je takšna novica točna. “Tak predlog bi bil povsem razumljiv, če bi ilegalni migranti masovno iz Italije vdirali v Slovenijo. Toda temu ni tako.”

Foto: Printscreen

Italijanski notranji minister Salvini je po besedah Gorenaka s svojimi ukrepi za več kot 80 odstotno zmanjšal število ilegalnih migrantov v Italiji. “Tem ostaja le še balkanska pot, ki vodi preko Slovenije, in tista po morju do Španije. Jasno je torej, to govori tudi uradna statistika policije, da se je število ilegalnih migrantov preko Slovenije enormno povečalo. In v taki situaciji naš zunanji minister Miro Cerar predlaga oblikovanje skupnih policijskih patrulj na naši meji z Italijo? Neverjetna neumnost, dober tožilec pa bi lahko spisal tudi obtožbo za kakšno kaznivo dejanje, recimo po 258. členu Kazenskega zakonika za nevestno delo v službi. Sledi pa še ena neumnost. Šefica naše policije Tatjana Bobnar slepo sledi neumnosti Cerarja, poleti v Rim, in se o tem dogovarja z italijanskim notranjim ministrom. Glede na to, da jo osebno poznam, ne verjamem v to, da je tako neumna, verjamem pa, da je tako lojalna oblastnikom, ki so jo imenovali na ta položaj, da zato dela preprosto neumnosti.” 

Šarec še naprej vztraja, da smo varni
Kljub temu, da pogosta pričanja o vlomih, vsebina policijskih poročil in ugrabitev 79-letnega Belokranjca kažejo na to, da se je varnostna situacija v državi poslabšala, Sindikat policistov Slovenije pa je celo zatrdil, da ni nikakršnih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov, je Šarec vztrajal, da naj bi bili varni. “V nevarnosti smo lahko tudi v notranjosti. Spomnimo se primera, ko je moški z izvijačem ugrabil avtobus in ustrahoval. Tako, da se lahko zgodi marsikaj tudi zunaj migrantske problematike. Kar se tiče varovanja meje so bili sproženi ukrepi: aktivirana je bila tudi posebna enota policije iz celotne Slovenije, policisti od novega leta prejemajo dodatek za delo na schengenski meji, poklicana je bila dodatna pomoč vojske. Je pa v fazi javnega naročila dodatna panelna ograja v kolikor bi bilo to potrebno,” je še povedal Šarec, da bi čim več državljanov prepričal v to, da varnostnemu sistem naj ne bi grozil razpad. Vendar, ali se Šarec sploh zaveda, kako zgrešen primer je navedel? Tudi, če avtobus ugrabi državljan Slovenije in ne migrant, to namreč priča o tem, da v Sloveniji varnostni sistem razpada.

Mirko Moravec

Šarec žaljivo nad policiste: “Jok pa na drevo!”
Ko ga je voditeljica Staričeva glede besed v intervjuju za portal Pod črto vprašala, če mu je kaj žal za izjave glede policistov, je ta odgovoril: “Ne, nikakor ne. Za tem stojim. V vsakem poklicu se najde nekdo, ki ni v čast poklicu.  Večkrat ste tudi vi poročali o policijskem delu, da so nekateri bodisi vozili vinjeni, nekateri so si izmišljali prekrške, skratka imeli smo nekaj takih primerov. Na tem mestu naj jasno in glasno povem, da slovenske policistke in policiste izredno spoštujem, saj smo nenazadnje vsak dan odvisni od njih. Tako generalna direktorica policije, kot tudi notranji minister Poklukar in tudi sam bomo nadaljevali takšno delo, ki bo težilo k temu, da se bodo razmere za policiste in policistke izboljšale, čeprav so se te v zadnjem času precej. Ko se pogovarjam s policisti na terenu, mi zagotavljajo, da je stanje dobro. Seveda, dopuščam možnost, da meni ne povedo vsega, saj navsezadnje tega tudi ni za pričakovati. Ampak, stanje je dobro. Vsak poklic pa ima odklone. Še papež v Vatikanu prizna, da kakšen duhovnik ne živi v skladu s tistimi pravili, kot bi moral, tako da o politiki ne zgubljam besed. Imamo poslanca, ki ne sledi nezdružljivosti funkcij. Kdor nima toliko kritičnosti, da bi priznal, da je v lastnem poklicu kdo, ki se ne drži čisto pravil. In nositi uniformo je posebna čast in odgovornost. Potem nam pa to vse pove. V tistem smislu jok pa na drevo,” je zatrdil Šarec.

Foto: Printscreen

Ko gre za zaposlovanje strankarskih kolegov, ni težav za zaposlitev na zaupanje
Glede zaposlitve brezposelnega strankarskega kolega Rupnika, ki po podatkih sindikata dela v Gotenici in ne prihaja v Ljubljano, je Šarec odgovoril, da gre za zaposlitev na zaupanje. Zaposlitev naj bi bila po besedah Šarca zakonita. Nato je nadaljeval: “Kot bi problematizirali, da je vodja sindikata zaposlen pri policiji,” kar kaže na to, da mu očitek ni bil povšeči. Ker je celoten nabor kritik sindikata Šarca močno razjezil, je ta ob koncu povedal, da sindikati ne morejo voditi policije.

Foto: Printscreen

Rupnik je zasedal mesto prvega moža Slovenskih državnih gozdov, saj je veljal za kandidata prvaka SD Dejana Židana. Očitno pa je Rupnik presodil, da mu bo prestop v LMŠ poslovno koristil, zato je ta na Listi LMŠ kandidiral za poslanca. Kandidatura se univerzitetnemu diplomiranemu inženirju gozdarstva ni posrečila, očitno pa ima ta zelo dobro zaledje pri predsedniku vlade in ministru za notranje zadeve, da je ta dobil službo v Poklukarjevem kabinetu, in to očitno mimo razpisa, zgolj po “vezah”. Poklukar je v odzivu na očitke Sindikata policistov Slovenije zapisal, da je Rupnik v Kabinetu ministra zaposlen za določen čas na podlagi 72. člena Zakona o javnih uslužbencih in ministru svetuje na področju organizacijskih zadev. Vsi postopki v zvezi z njegovo zaposlitvijo naj bi bili po besedah Poklukarja izvedeni zakonito, zato ta vse očitke o kakršnih koli nepravilnostih odločno zavrača. Očitno pa po besedah policijskih sindikalistov v službo sploh ne hodi. Kot vse kaže, ima Poklukar od Rupnika bolj malo … No, “važno”, da je plača!?

Na koncu, ko je voditeljica Odmevov Šarca povprašala glede interpelacije obrambnega ministra Karla Erjavca, če ta uživa njegovo zaupanje, je Šarec odgovoril, da bo Erjavec pripravil odgovor na interpelacijo, bo zanj odgovarjal in potem bodo parlamentarci odločali ali jih je prepričal ali ji ni prepričal. Glede na odgovor se poraja vprašanje, da če bo večni minister ostal pri koritu, ali pa ga bo po naših napovedih le na podlagi interesov globoke države nadomestil kakšen nov nameščenec? Vsakomur, ki zmore objektiven način razmišljanja, je jasno, da je varnostna situacija v luči vedno bolj pogostih kaznivih dejanj s strani migrantov resna, namreč kadrovskemu pomanjkanju v policiji, kot tudi v vojski ni videti konca. Žalostno pa je, da je Šarec govori, kako je nositi uniformo čast, glede na to, da se ta naravnost požvižga na gromozanske težave, ki pestijo tako Slovensko vojsko kot tudi Policijo. Očitno norčevanju še kaj kmalu ne bo videti konca, saj se ta veliko bolj briga za zaposlovanje strankarskih prijateljev, na zaupanje seveda.

H. M.