Sum korupcije na TVS: Damjanićeva ali Jankovićeva Ninamedia

Nikola Damjanić in Zoran Janković (Foto: STA)

Značilno nihanje, ko Ninamedia za TVS izmeri krepko višje odstotke za LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana kot Mediana za POP TV, je pokazala tudi včerajšnja objava rezultatov agencije Ninamedia na javni televiziji. A veliko bolj pretresljiva so opozorila o nenavadnih povezavah Ninamedie, ki vprašanja postavljajo generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu in celotnemu vodstvu. Mogoče je namreč, da je pri delu Nikole Damjanića za javno RTV in sklepanju poslov z Ninamedio prišlo do zlorabe zakona o RTV Slovenija, ki ima kar nekaj značilnosti politične korupcije.

Nikola Damjanić je bil zastopnik (izbran na njihov predlog v DZ) Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) v programskem svetu RTVS, njegova agencija pa je tam dobila posle. Kot lastnik in direktor se je umaknil in skril, a …

Je Damjanićeva ali Jankovićeva
Da pri Ninamedii deleži LMŠ in tudi SD značilno odstopajo navzgor, kaže grafika, kjer so na začetku rezultati volitev. Prikazani so podatki za volitve in zadnje mesece za šest strank, s klikom lahko grafiko povečate:

Še posebej previden je treba biti, ker smo bili tudi v začetku lanskega leta priča podobnemu nihanju in visokim rezultatom za LMŠ in SD, volitve pa so se razpletle povsem drugače in je bila daleč pred obema SDS Janeza Janše. In to na treh volitvah zapored.

Čez vikend pa smo izvedeli še za nenavadnost. Iz stranke Dobra država Bojana Dobovška so namreč opozorili, da jim je nekdanji lastnik in nekdanji direktor Ninamedie Nikola Damjanić napovedal tožbo, če bodo še javno govorili, da Ninamedia ne bi smela izvajati raziskav za javno TV, ker ni članica mednarodnega združenja ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

Članica ESOMAR-ja je Ninamedia Srbija, ki pa z našo Ninamedio menda nima nič. Dejansko je Damjanić spet lastnik, kažejo javne evidence, slovenske Ninamedie. Od julija. Preko hrvaškega podjetja Dolon.

V ozadju in največji financer: Janković
To postavlja podjetje Ninamedia v težave, v še večje pa javno RTVS, kjer je bil Damjanić član nadzornega sveta RTVS do leta 2009, decembra 2013 pa je postal zastopnik Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića v programskem svetu RTV Slovenija. Do sredine leta 2015 pa je bil tudi direktor in lastnik Ninamedie. Takrat je POP TV odpovedal sodelovanje z Ninamedio, pogodbo o sodelovanju pa je sklenila javna RTV. Zakon takšne posle programskih svetnikov, da bi onemogočil korupcijo, poskuša onemogočiti na tak način:

Če svetnik opravlja nezdružljivo delo, izgubi sedež. Pogodbo s podjetjem, ki ga je pred tem vodil programski svetnik, ki je zastopal Jankovićevo PS Damjanić, je javni zavod RTVS sklenil v času direktorja Marka Fillija. Filli tega ni mogel spregledati. Sredi leta 2015 so bili tudi zelo veliki zapleti, ker je bila za direktorico izvoljena Nataša Pirc Musar, ki ji pa oblasti na RTVS ni uspelo prevzeti. Vsak glas je bil pomemben. Tudi Damjanićev. Zdi se, da se je Damjanić takrat samo formalno umaknil iz lastništva in vodenja Ninamedie, ker bi bilo sicer sodelovanje Ninamedie s TV Slovenija povsem očitna kršitev zakona. Koruptivno. Informacija, da se zdaj spet oglaša zanje in da je medtem spet postal lastnik, pa kaže, da je šlo za izigravanje, da bi lahko sklenil posel z javno RTV.

Povrhu pa je zdaj položaj tak, da javna TVS, z denarjem vseh državljanov, objavlja raziskave javnega mnenja o strankah agencije, katere lastnik je nekdanji zastopnik stranke PS Zorana Jankovića (izvoljen v DZ na predlog te stranke) v programskem svetu RTV. Da druge stranke, denimo Dobovškova, trdijo, da je to nepošteno, je povsem normalno. Res je. Sramotno celo za javni zavod RTV. Ninamedia je zadnja leta zelo odvisna od politike, njihove rezultate objavljajo še Dnevnik, Večer in Mladina. Večina prihodkov Ninamedie je od države, in to daleč največ od občine Ljubljana Zorana Jankovića:

Od leta 2015 Ninamedio od državnih institucij daleč najbolj financira Mestna občina Ljubljana Zorana Jankovića s podjetji, ki sodijo pod njo. Podatki so takšni:

Da je javna televizija sklenila pogodbo s podjetjem Jankovićevega svetnika, če se je ta le skril kot lastnik in direktor, je škandal. Sporno pa v vsakem primeru. Videza nepristranskosti nikakor ni.

Primerjave med raziskavami javnega mnenja naredim tako, da pri vseh upoštevam le za stranke opredeljene volivce, kar omogoča primerjave tudi z deleži na volitvah. Podatki zadnjih rezultatov raziskav za POP TV in TVS so bili:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • IZBIRA

  Partizanski posli!

 • Andrej

  Kjer je zraven Zoki je drek.

 • Beli Sneg

  Žalostno je da je večji del Slovencev tako butasta da dopusti, da je opankar in njegova mafija že davno prevzela vse vzvode oblasti. In kako je že rekel, “bečki konjušari”. Slovenci bodo pa še naprej pridno kopali po vrtičkih in se borili za vsakdanji kruhek, ker časa ni in ker spremljati politiko je brez veze, ker so vsi isti. Dobro pranje možganov jim je uspelo.

 • Sandokan

  Vsak ki se malo spozna na te stvari vidi da je razlika samo v različni metologiji

  • peter jancic

   Jankovićevi?

 • Beli Sneg

  Medtem ko vas kradejo, Senica in Kresal do miljonskih kreditov, vsakonevni miljoni ki otekajo po poti Zemljariča, da ne govorimo o opankarskih poslih, pa Pikalo, tisti, ki izigrava odločbo ustavnega sodišča, naklada na nekem seminarju o vrednotah športa za zdravo življenje.

 • Boy

  Ste hoteli s tem prispevkom sporociti, da so merjenja Mediane postena?

  • macolagobec

   Biti pošten, v tej državi pomeni biti neumen. Torej?

  • samotoje

   To ne, le malce manj očitno so goljufiva.

 • antimur

  Ne bo miru in poštenosti v Sloveniji, dokler teh rdečezvezdaških roparjev in kučanističnih ter pritepenskih barab ne bomo poslali tja, kjer ni muh.

  • Oliva

   In kdo jih bo poslal? Sami se ne bodo, bo treba več kaj narediti kot le govoriti.

   • JANEZ GUS

    Delo za edino opozicisko strenko SDS.

 • Anton

  dost mam bebavih levičarjev, čas je za musko, čas je za

  Pascal Danel: ton âme:

  https://www.youtube.com/watch?v=E03Rz9xoK8o

  sarkazem press

 • pajot

  joj,kako bojo bežali preko “granice”. He,he,he…

 • JANEZ GUS

  Nobene druge rešitve ni kot to pokvarjeno komunistično tvorbo demolirat v nulo.Od kompletne bande jih je mogoče 20,ki si zaslužijo status raziskovalni novinar.Vse drugo so rdečuhi in režimski ritolizci,kučanove oprode.So tudi kazensko odgovorni za netenje sovraštva,trosenje laži in delijo in vznemerjajo narod.Vse to se mafija dobro zaveda in od tega ta pra strah pred JJ. .Vpravni državi bo ta golazen procesirana.

 • xtc

  Definitivno gre za korupcijo in zadevo je treba razgalit.

 • Olga101

  Damjanić, Janković = srbskomurglski agitprop!

  • macolagobec

   Olga je pa še vedno ista, stara, dobra Olga.

 • samotoje

  Kakšni amaterji, Damjanić i drugovi.