Šušteršič: Na Planetu Golob veljajo drugačna pravila kot na Zemlji

Dr. Janez Šušteršič (Foto: Demokracija)

Po eksodusu kolumnistov na portalu Siol je eden zadnjih, ki ga mnenjski voditelji vidijo kot del desne provenience Janez Šušteršič. Ta je tudi tokrat napisal kolumno z ostro kritiko Roberta Goloba in njegove vlade. 

V barviti kolumni o 14. slovenski vladi metafotično piše kot o nekem drugem planetu, ki ni Zemlja – poimenoval ga je Planet Golob. “Drugačna fizikalna, logična in še kakšna pravila, ki veljajo na Planetu Golob, pogosto pripeljejo do nenavadnih pojavov, ki se na Zemlji ne bi mogli zgoditi,” je zapisal.

Na planetu Golob veljajo drugačna logična pravila
“Ker logična pravila na Planetu Golob ne veljajo, je na primer mogoče najprej dodatno davčno obremeniti delo, nato pa napovedati, da ga boš v naslednjem koraku razbremenil, ter pričakovati, da ti bodo verjeli,” zapiše Šušteršič in doda: “Nekaj mesecev po tej obljubi je nato mogoče reči, da dela še ne boš razbremenil, ker je treba najprej pravično obdavčiti premoženje – in nato, le nekaj dni kasneje, povedati, da boš vendarle najprej spremenil obdavčitev dela in šele nato premoženja. In potem pojasniti, da sprememba v resnici ni namenjena razbremenitvi. In nato v treh minutah istega intervjuja dvakrat reči, da regresi in božičnice ne bodo obdavčene, in enkrat, da bodo.”

Opozoril je na logične nekonsistentnosti v Golobovih izjavah, ko je dejal, da smo v Sloveniji obdavčitvi premoženja med zadnjimi na svetu, nato pa le nekaj ur kasneje povedati, da z davkom na premoženje ne bi mogli nabrati kaj dosti in da bomo zato dodatno obdavčili predvsem nepremičnine – čeprav po njihovi obremenitvi nismo zadnji, ampak nekje v zlati sredini Evropske unije.

Namignil je, da se do Goloba družba obnaša iz posebnih – političnih – vzgibov: “Na Planetu Golob je torej mogoče v nedogled nizati poljubne trditve, ki logično ne gredo skupaj, ter preživeti brez posebnega zgražanja zvestega občinstva. Pri nas na Zemlji, ko srečamo človeka, ki takole vsepovprek nekaj blebeta, najprej umolknemo in spustimo spodnjo čeljust, potem pa se ob prvi priložnosti vljudno poslovimo.”

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Na Planetu Golob ne veljajo matematična pravila
“Samo na Planetu Golob je mogoče nekaj mesecev zapored vzneseno napovedovati razne reforme, ki naj bi približno in figurativno stale skoraj dve milijardi, ter ob tem veselo razlagati, da nam bodo omogočile bolj prožna fiskalna pravila in dodatni prihodki iz davčne reforme. Mogoče je nekaj mesecev povsem ignorirati opozorila fiskalnega sveta in številnih drugih, da se takšen izračun ne izide, potem pa kar na lepem – po prvem sestanku z ročno nabranim cvetom makroekonomistov – ugotoviti, da tole pa res ne bo šlo. In nato, ne da bi sploh rekel “ups” ali zardel, povedati, da morda je pa res treba najprej izračunati stroške in koliko imamo denarja, ter se šele nato odločiti, kaj bomo naredili,” opozarja Šušteršič na popolni manko samorefleksije s strani vlade, ki privede do tega, da z 10-mesečno zamudo privede do tega

Šušteršič je spomnil še, kako je na na Planetu Golob mogoče “nekaj več kot sto milijonov proglasiti za največji investicijski cikel v zgodovini.”

“Pri nas na Zemlji imamo statistične podatke, ki nam povedo, da so leta 2021 slovenska podjetja investirala več kot šest milijard evrov in pol, država pa še dve milijardi in pol zraven. Imamo tudi osnovno matematično znanje in nam je jasno, da sto ali nekaj več milijonov, ki bi jih dodali tem devetim milijardam, ne more povzročiti kakšnega silnega investicijskega zagona.”

Šušteršič se obregne tudi ob neverjetno košarico osnovnih živil, ki jo je lani – ob nasmeških in roganju državljanom – vzpostavila Golobova vlada. “Osnovno znanje, ki je potrebno za primerjavo računov, nam tudi pove, kako zelo se je pri nas na Zemlji hrana podražila. Na Planetu Golob pa obstajajo trgovine, v katerih se hrana, ki jo tam kupujejo, vsak mesec malo poceni,” hudomušno pripomni Šušteršič.

(Foto: STA)

Na Planetu Golob ne veljajo fizikalna pravila
Šušteršič namigne, kaj je na Planetu Golob res pomembno – ne kompetence, meritokracija in znanje, pa vse kaj drugega: “Naša Zemlja ima eno luno in vsaj večini med nami je jasno, da okrog nas kroži zato, ker se telesi medsebojno privlačita zaradi svoje mase. Planet Golob ima veliko lun, ki navdušeno krožijo okrog njega, vendar te okrog svojega planeta krožijo zaradi veliko bolj nezanesljivih fizikalnih silnic, kot so recimo moč, vpliv, interesi in nekakšna karizma.”

Smo vsi na Golobovem planetu?
Šušteršič zapiše, da so se na Planet Golob ob koncu lanskega aprila preselila velika kolonija Slovencev, ki so se tja preselili zaradi vseh čudes in neskončnih možnosti, ki jih planet ponuja. Življenje na Zemlji z bremenom logike, matematike in fizikalnih zakonitosti pač ni preveč enostavno.

Številčnost kolonije se sicer v zadnjih mesecih zmanjšuje, kar je nekatere opazovalce neprijetno presenetilo. Za zdaj pa še nihče ne ve povedati, ali so se prebivalci kolonije že vrnili na Zemljo ali pa še svobodno krožijo po osončju v iskanju novega obljubljenega planeta,” zaključi Šušteršič.

Andrej Žitnik