Švarc Pipanova napovedala še veliko objemov z Jankovićem

Vulgarna podoba slovenskega pravosodja: Janković in ministrica Švarc Pipanova v objemu (Foto: posnetek zaslona)

Osmega maja so se pri spomeniku padlim borcem za osvoboditev Ljubljane na Orlah, kraju, ki sicer spada v občino Škofljica, zbrali nekateri politiki, med njimi predsednik vlade Robert Golob in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Golob je imel nagovor, zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Za škandal pa je poskrbela Dominika Švarc Pipan, ki se je nadvse prisrčno objemala z Jankovićem. V vsaki demokratični državi bi bila ministrica danes že zgodovina.

Pravosodni postopki zoper Jankovića

Zoper Jankovića na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekata dva sodna postopka. V prvem, vodenem pod opravilno številko X K 18120/2015, tožilstvo Jankoviću in šestim soobtoženim očita nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Predobravnavni narok v zadevi je bil decembra 2021, ko nobeden od obtoženih ni priznal krivde. Glavna obravnava pa do danes še ni bila sklicana. V zadevi sodi sodnica Mojca Kocjančič, ki je prvi in za zdaj edini narok v zadevi izpeljala decembra 2021, potem pa nobenega več. Obtožnica je bila na sodišče vložena že leta 2015.

Preberite še: [Potrjeno] Dominika Švarc Pipan na ministrstvu za pravosodje zaposlila blazneža s Twitterja

V drugem procesu tožilstvo Jankoviću in osmim soobtoženih očita oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank, med drugim z najemom parkirišč v centru Stožice. Tudi v tej zadevi sodi sodnica Mojca Kocjančič. Narok v zadevi je razpisala pred enim letom, nadaljevalo naj bi se včeraj (v sredo). Kot kaže, je naslednji narok razpisala, ko se je v javnosti zaradi dogodka na Orlah o tem začelo več govoriti v javnosti. Vendar pa mora glavna obravnava, ker naroka ni bilo že več kot šest mesecev, steči znova, kar bo sojenje bistveno podaljšalo. V tej zadevi, znani kot parkirišča v Stožicah, Specializirano državno tožilstvo Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi. Poleg Jankovića je v postopku še osem soobtoženih. Nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta graditve Športnega parka Stožice Andreju Lavriču pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Sum zlorabe evropskih sredstev

Za tožilstvo je sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi bili Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev. Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

Na predobravnavnem naroku marca 2020 nihče od obtoženih ni priznal krivde, zato je novembra 2021 stekla glavna obravnava. Do sredine lanskega leta so zaslišali več prič, nato pa se je ustavilo, ker je sodišče čakalo na izvedensko mnenje. Ker je vmes od zadnje obravnave minilo več kot pol leta, se mora glavna obravnava začeti znova.

Sprožiti bi morala preverbo

Takšno zavlačevanje sodnih postopkov nakazuje samo to, da se stvari vodijo v zastaranje. Poleg tega več pravosodnih postopkov poteka tudi proti Jankovićevim bližnjim. Preverbo, ali se vsi postopki v zadevah Janković peljejo pravilno, pa bi lahko sprožila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Glede na njeno objemanje z Jankovićem, za kar je glede na posnetke sama dala povod in je dobesedno planila nanj, je to tudi znak, da preverjanja postopka Švarc Pipanova očitno ne namerava odrediti.

Posnetki pravosodne ministrice v Jankovićevem objemu so na družbenih omrežjih povzročili zgražanje. Oglasil se je tudi Žan Mahnič, poslanec SDS in nekdanji državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. Ob posnetku, kako se Švarc Pipanova objema z Jankovićem, je Mahnič na družbenih omrežjih zapisal, da se bo Švarc Pipanova, ko ne bo več ministrica, zaposlila v podjetju Lekarna Ljubljana.

Razburjena neupravičeno

Ministrico je to očitno razburilo, Mahnič jo je namreč s svojim zapisom spomnil na afero farmacevtka, ko si je Katarina Ravnikar urejala zaposlitev za nedoločen čas tako, da je obiskala župana Jankovića, ta pa ji je obisk v večernih urah vrnil na njenem domu. Ravnikarjeva, ki je pozneje zaradi afere spremenila osebne podatke, si je tako s seksom zagotovila službo za nedoločen čas. Izkazalo se je tudi, da je ljubljanski župan izkoristil njeno osebno stisko. Ravnikarjeva je namreč kriminalistom potrdila navedbe, v nadaljnji preiskavi pa so bili posnetki telefonskih pogovorov farmacevtke in Jankovića o tem uničeni. Državni tožilci so namreč »pozabili« pravočasno sprožiti postopek proti Jankoviću na sodišču. Dve leti so imeli čas in »pozabili«. Posnetki so bili uničeni, farmacevtka pa je nato na sodišču spremenila »zgodbo«.

Žan Mahnič je nato ministrici Dominiki Švarc Pipan iz vrst SD odgovoril, da je delo v Lekarni Ljubljana častno delo v nasprotju s tem, kar Zoran Janković počne s tam zaposlenimi. Ko ga je vprašala, kakšno zvezo ima to s tem, ko je dejal, da se bo v času, ko ne bo več ministrica, zaposlila v podjetju Lekarna Ljubljana, ji je Mahnič v odgovor kot pomoč objavil uradni zapisnik dveh kriminalistov z dne 17. decembra 2015, ki se je nanašal na primer farmacevtka. Ob tem je zapisal: “Ker ste pravnica, prepuščam to vaši domišljiji.”

Napovedala še veliko objemov

Dominika Švarc Pipan pa ni odnehala. Na kritike, da se je preveč intimno objemala z ljubljanskim županom, je na družbenih omrežjih napovedala, da bo takšnih objemov še veliko, in med drugim zapisala: “Ker gre za objem ženske, ga mimogrede uporabijo še za opolzka namigovanja in žaljivke. Ker gre za objem ministrice za pravosodje, ustvarjajo iz njega teorije zarote.” Švarc Pipanova je vsekakor pozabila, da je ministrica za pravosodje 24 ur dnevno, z objemanjem z osebo, ki ima še vedno odprte pravosodne postopke, pa je v javnost (in svojim podrejenim) poslala sporočilo, ki ni vredno zaupanja. Močno je zajedla tudi v že tako načeto integriteto slovenskega pravosodja. Dodajmo še, da Janković nezakonito gradi tudi kanalizacijski vod C0 čez ljubljanski vodonosnik. Švarc Pipanova pa mu očitno tudi pri tem prikimava.

Kdo je Dominika Švarc Pipan?

Lani je na listi SD kandidirala na volitvah v državni zbor, in to ne na Koroškem, od koder izhaja, pač pa v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je prejela nekaj manj kot 800 glasov ali vsega šest odstotkov. V času lanske predstavitve kot kandidatke za ministrico v Golobovi vladi je na vprašanje poslanca Dejana Kaloha, ali se ji umanjkanje volilnih glasov ne zdi kot nezaupnica državljanov in državljank, odgovorila, da tega ne šteje kot nezaupnice. Švarc Pipanova se je pred lanskimi volitvami proslavila tudi kot oseba, ki v času kampanje ni sprejela ponujene roke takratnega premierja Janeza Janše. Na Kalohovo vprašanje o tej gesti je odgovorila, da je bilo njeno dejanje namerno in sporočilo. Zanjo je bilo res. Po volitvah, na katerih je pogorela na celi črti, jo je Robert Golob vzel v vlado. Vse v Jankovićevem slogu, rekoč, vedno bom oproščen, ker sem ves čas proti Janezu Janši. V primeru Švarc Pipanove: “vedno bom napredovala, ker sem ves čas proti Janezu Janši”

 

Radovan Karadžić in njena vloga

Dejan Kaloh je nato kandidatko vprašal, kako gleda na to, da je sodelovala s pisarno, ki je zagovarjala vojnega zločinca Radovana Karadžića. »Slovenska javnost je to dolžna slišati, saj so to pomembne zadeve,« je poudaril. Švarc Pipanova pa je dejala, da v omenjeni pisarni nikoli ni bila zaposlena. Dejstvo pa je, da je, preden je zasedla mesto državne sekretarke v Šarčevi vladi, delala v odvetniški pisarni, ki jo je najel vojni zločinec in nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić. Mediji so takrat poročali, da je Švarc Pipanova najprej delala na Meddržavnem sodišču v Haagu in na tožilskem oddelku tribunala za zločine v nekdanji Jugoslaviji kot ena izmed tistih pravnic, ki si je prizadevala za obsodbo Vojislava Šešlja. Nato naj bi jo »kupili« v odvetniški pisarni, ki jo je najel Karadžić, in ga zagovarjala. Eden od ustanoviteljev te pisarne je bil Marko Sladojević, ki je za srbske Novosti dejal, da je »zagovarjanje Karadžića kot igranje za Real Madrid«.  Za Karadžića je dejal, da ga »zahodni mediji satanizirajo, on je popolnoma navaden človek«! O ponudbi, da postane del Karadžićevega tima, je izjavil, da je bila »absolutno fenomenalna«, Karadžić pa že v času njegove mladosti “zgodovinska osebnost, ki so jo nekateri dojemali pozitivno, drugi negativno”. V tej ekipi je torej delala tudi Švarc Pipanova, kje pa je bila dejansko zaposlena, pri tem ni najpomembnejše. Dejstvo pa je, da svoje vloge pri obrambi Karadžića javnosti ni nikoli zadovoljivo pojasnila.

Škandalozno pri tem je, da se je Švarc Pipanova nato predstavljala kot strokovnjakinja “na področjih mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic”. Karadžića so takrat iskali z mednarodno tiralico, za njegovo aretacijo pa je bila razpisana celo nagrada v višini 5 milijonov dolarjev. Ko so ga končno prijeli, ga je Mednarodno kazensko sodišče obsodilo na 40 let zapora za genocid v Srebrenici in vojne zločine med vojno v Bosni in Hercegovini.

Družinske povezave z Jankovićem

Peter Jančič, urednik in lastnik spletnega portala spletnicasopis.si, pa je prejšnji teden razkril, da se Švarc Pipanova, kot je slišati neuradno, z Jankovićem pozna tudi družinsko. Njen oče Miran Švarc naj bi bil kot gradbinec z  Jankovićem sodeloval pri graditvi Mercatorjevih centrov na Koroškem, kar naj bi mu bilo pozneje prineslo še dodatne posle. Veliko naj bi bil delal tudi v Bosni in Hercegovini.

Vida Kocjan