Svet RTV potrdil “depolitizirano” vodstvo, na vrsto je (končno) prišla tudi Ksenija Horvat

Foto: STA

“Depolitizirani” Svet RTV Slovenija je potrdil Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija, Kajo Jakopič za direktorico digitalnih vsebin in imenovanje Ksenije Horvat za direktorico Televizije, za katero predsednik uprave RTVS meni, da je eno “najuglednejših novinarskih imen na RTVS”, v resnici pa si jo je javnost zapomnila kot novinarsko s skrajno neprofesionalnim in aktivističnim pristopom.

Uprava Radiotelevizije Slovenija je po ponovljenem razpisu tako prejela soglasje Sveta RTV Slovenija za imenovanje omenjenih kandidatov na direktorska mesta. Mirka Štularja je soglasno podprlo 15 svetnikov, prav tako tudi Kajo Jakopič, Ksenija Horvat je dobila 14 glasov svetnikov, eden je bil vzdržan. Horvatova je sicer oseba, si je že od nastopa Golobove vlade želela mesto TV direktorice, vendar je ostala zgolj svetovalka nove uprave RTVS. Višjo funkcijo naj bi ji preprečila poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc, ki Horvatove organsko “ne prebavlja” še iz časa, ko sta bili sodelavki.

Po poročanju MMC RTV je Horvatova dejala, da je njen “cilj institucionalno in uredniško neodvisen javni medij, ki bo na področju politike, kulture, gospodarstva, znanosti, športa, razvedrila izpolnjeval pričakovanja gledalcev vseh generacij in ki bo finančno odgovoren do plačnikov prispevka,” vendar so to sodeč po njeni preteklosti le besede oziroma je želela povedati, da bo program “prilagojen” levičarskim aktivistom, ki so prevzeli javni medij, z zapisom na X pa se je odzval tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je zapisal: “Cilj vsake depolitizacije je vedno vladavina enako mislečih oziroma DIKTATURA – @RTV_Slovenija”.

Spomnimo, da je bila Horvatova tudi ena izmed “levičarske” elite pri razpravljanju o Poročilu o stanju pravne države 2023 z naslovom Mediji, novinarstvo in demokracija. Predstavitev je potekala kar v Pritličju, levičarskem gnezdu, kjer ni manjkala niti Barbara Rajgel, pravnica in članica Pravne mreže, torej tiste skrajno leve mreže pravnikov, ki so sestavili zakon o RTV Slovenija, s katerim je Golobova vlada prevzela oblast nad RTV Slovenija in si jo povsem podredila.

Foto: STA

Poročali smo že o tem, da je Horvatova že pred časom veljala za resno kandidatko za novo direktorico TV Slovenija namesto odhajajočega Uroša Urbanije, nato pa naj bi ji ta položaj po poročanju Bojana Požarja preprečil njen “slab” odnos s poslanko Gibanja Svobode Mojco Pašek Šetinc. No, ena vidnejših protestnic za “depolitizirano RTVS” je zdaj očitno prišla do svoje “nagrade”, sicer pa je v javnosti zaslovela po prešuštnem razmerju z aktualnim partnerjem, bivšim programskim direktorjem TVS Janezom Lombergarjem – Lombijem. Zaradi slednjega je dramatično zapustila nekdanjega moža, družbeno-političnega delavca Mladine Petra Petrovčiča.

Spomnimo, da je Horvatova v preteklosti večkrat odkrito izkazovala pristranski politični aktivizem. V spomin si lahko takoj prikličemo dogodek, ko je levičarska aktivistka Tea Jarc na Kredarici verbalno napadla nekdanjega premierja Janeza Janšo, Horvatova pa je to nasilje celo podprla. Dragan Petrovec, Janez Kocijančič, Mladen Dolar, Vesna Milek, Ali Žerdin, Boris Bergant so le nekatera imena z levice, ki jih je v svojih oddajah Intervju gostila voditeljica Ksenija Horvat. Horvatova sicer spada med trdo jedro “partijske” linije novinarjev, kar se je nedvomno videlo skozi njen pretekli izbor gostov.

Horvatovi se je protestiranje za “depolitizacijo” RTV končno izplačalo. (Foto: STA)

Horvatova je celo spodbujala nasilje na nacionalni televiziji
Kar je še posebej izstopalo, pa je bil skrajno neprofesionalen in aktivističen pristop voditeljice Horvatove, ko je gostu polagala v usta besede in celo izrekala vrednostne sodbe o dogodku na Kredarici, kjer je Tea Jarc verbalno obračunala z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom in predsednikom vlade Janezom Janšo. Incident je celo poenotil celotno javnost, tako levo in desno, da gre za neprimeren in skrajno neokusen odziv sindikalistke Jarčeve in kolesarskih protestnikov, toda voditeljica Horvatova meni drugače in celo trdi, da je z njima obračunala nežaljivo in argumentirano. Sicer naj bi malo preveč povzdignila glas. Kaj naj bi po novem pomenila moč argumenta, je torej jasno. Kričanje in stigmatizacija vsakega, ki ti ni všeč ali se politično z njim ne ujameš. Tudi na svetih mestih, kot so slovenske gore. To so nekoč počeli fašisti, titoisti, kitajski revolucionarji pod vodstvom Mao Cetunga in še kdo, ki jim demokracija in strpna razprava ni blizu. Danes pa imajo ti nasilneži podporo kar pri nacionalni RTV in nekaterih skrajnih voditeljih.

Čakamo samo še trenutek, ko bo Horvatova v slogu balkonskih revolucionarjev pričela še s svojo akcijo. RTV Slovenija pa je zdaj v tem trenutku res pričela izzivati s skrajno levičarskim vedenjem in poročanjem tako z nekritičnostjo do Golobove vlade kot naklonjenostjo do ostalih zunanjih akterjev vključno z nasilno Rusijo ali terorističnim Hamasom. Akcija neplačevanja RTV-prispevka se je pričela in je v močnem teku, kot kaže, pa se ne bo kmalu končala.