fbpx

Svetnik RTV Kmetič na seji Programskega sveta izrazil nezadovoljstvo nad poročanjem! Stanje je skrajno alarmantno! Sistem je skoraj v bankrotu, ni nobenih novih produkcij!

Foto: STA

Odkar je z mandatom nastopila tretja vlada Janeza Janše je očitno, da je javna hiša RTV Slovenija povsem na strani pustila profesionalizem in objektivnost. Viden je bil namreč do sedaj še nikoli viden propagandni izpad proti novi vladi in njenim ukrepom, in to v zaostrenih razmerah, ko so bila zaradi epidemije neposredno ogrožena življenja na tisoče državljanov. Na račun menjave sedmih svetnikov je seja požela zanimanje. Novi član programskega sveta Slavko Kmetič, ki je bil izvoljen v komisijo za informativne programe, je za Nova24TV osvetlil dogajanje in poudaril, da je na seji izrazil svoje nezadovoljstvo nad poročanjem RTV v teh mesecih tega leta, saj je različen odnos javne televizije do nekdanje Šarčeve in sedanje Janševe vlade očiten.

Po besedah člana programskega sveta RTV Slavka Kmetiča se je seja pričela ob 15. uri s predstavitvijo kandidatov. Sledilo je navajanje poslovnika, kakšne so volitve za podpredsednika in za člana komisije. “Nakar smo šli v volitve za podpredsednika in za člane komisij. Volitve so tajne. Glasovali smo z lističem, na katerem se je obkrožilo ime kandidata. Gospod Janez Juhant me je predlagal za podpredsednika. Nato so takoj iz strani starih struktur na RTV predlagali gospoda Matjaža Juharta, ki je predstavnik invalidov in naglušnih. Na tem glasovanju sem dobil deset glasov, Juhart pa 16,” je povedal Kmetič.

Izid glasovanja je po besedah Kmetiča pokazal, kakšno bo razmerje sil v programskem svetu za nadaljnje aktivnosti. “Potem so razprave tekle o komisijah. Kjer so bila prazna mesta komisij, je prišlo do zapolnjevanja. Kjer je bila komisija za informativne programe, ki je bolj aktualna, smo se prijavili štirje ljudje. Ivan Štuhec, Slavko Kmetič, Rok Hodej in Igor Prodnik.” Na tem tajnem glasovanju sta Štuhec in Kmetič prišla v komisijo.

Foto: Nova24TV

Kmetič izrazil nezadovoljstvo nad pristranskim poročanjem
Odprla se je razprava o programskem načrtu. “Odnosno o poročilu o delu,” je povedal Kmetič in dodal, da je prišlo do ugotovitve, da je stanje skrajno alarmantno. “Se pravi, da je sistem skoraj v bankrotu, da ni nobenih novih produkcij, da se ponavljajo stare oddaje. V teh razpravah smo izrazili, saj jaz osebno, nezadovoljstvo nad poročanjem RTV-ja v teh mesecih tega leta.” Ob tem je poudaril, da je očitna razlika med pristopom RTV-ja do Šarčeve vlade in do nove Janševe vlade. “Izrazil sem svoje nezadovoljstvo in kritiko. Ostali pa so jo izrazili do finančnih zadev. Na tej točki je nastopila 19. ura.”

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je po poročanju STA poudaril, da je krizni čas epidemije še posebej potrdil pomen javne radiotelevizije. “Po njegovih besedah so morali v zavodu zaradi epidemija čez noč spremeniti svoje načrte tako glede programske sheme kot glede poslovanja. Opozoril je, da so bile potrebne hitre in obsežne kadrovske in organizacijske prilagoditve. Kadunc je v gradivu za sejo tudi ocenil vpliv epidemije na poslovanje RTVS v prvem letošnjem polletju. Pojasnil je, da v zavodu največji izpad prihodkov pričakujejo na področju oglaševanja, in to za 2,9 milijona evrov oziroma 39 odstotkov v primerjavi s predlogom finančnega načrta. Vsota vseh eksternih prihodkov iz poslovanja pa naj bi zaostala za polletnim načrtom za 3,4 milijona evrov oziroma 5,6 odstotka. Ocena poslovanja RTVS v prvem polletju tako predvideva za 1,3 milijona evrov slabši končni rezultat.”

Foto: Nova24TV

“Seja je bila prekinjena in se bo nadaljevala v ponedeljek ob 15. uri. Teh sedem, ki smo prišli, nismo predstavniki vlade v smislu da bi nastopali kot enotna ekipa, ampak smo takšni dejansko štirje, je izpostavil Kmetič. Naslednjo sredo bo seja nadzornega sveta na kateri bodo ugotavljali finančno stanje in tam se bo verjetno zadeva pričela kristalizirati v smeri, da se bo zahtevala jasna odgovornost vodstva za stanje na RTV, je dejal.

Če so seje programskega sveta včasih trajale tudi do desetih zvečer, tokrat temu ni več tako, saj je v poslovniku napisano, da lahko seja poteka do 19. ure. “To je sedaj prva seja na kateri smo do 19. ure obravnavali samo polovico točk. Večino časa sem govoril jaz,” je dal vedeti in napovedal, da se bo v ponedeljek nadaljevala seja, ki je bila prekinjena. “To se je zgodilo prvič v štiriletnem mandatu. Bo pestro,” je prepričan Kmetič.

Foto: Nova24TV

Potem, ko je Državni zbor RS 28. aprila imenoval sedem novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS): Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila, je v vrstah opozicije završalo. Seveda pa to ne čudi glede na to, da je RTV Slovenija levici očitno naklonjena. Zmotilo jih je, da si je Janez Janša drznil okrcati RTV zaradi očitno pristranskega poročanja. Očitno je pač tako, ko si nekdo sveti kravi drzne reči bobu bob.

Hana Murn