fbpx

Svetniška skupina SDS Jankovića opozarja: Zvišanje cen letnih vozovnic LPP ne bo dvignilo popularnosti javnega prevoza!

Foto: STA

Potem ko si je ljubljanski župan Zoran Janković priskrbel še četrti zaporedni županski mandat, se je odločil, da bo oklestil denarnice Ljubljančank in Ljubljančanov na področju grobnin, parkirnin, vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa, odvoza odpadkov in preskrbe z vodo. V svetniškem klubu SDS so v zvezi s podražitvami opozorili, da zvišanje cen letnih vozovnic LPP ne bo dvignilo popularnosti javnega prevoza.

V svetniškem klubu SDS se zavzemajo, da bi javni potniški promet v Ljubljani uporabljalo čim večje število prebivalcev MOL, kot tudi čim večje število dnevnih migrantov, zato so za februarsko sejo mestnega sveta vložili amandma, s katerim predlagajo drastično znižanje cen letnih vozovnic LPP.

Predlagajo, da bi letna splošna neprenosljiva vozovnica stala 250 evrov, in ne 365 evrov, letna neprenosljiva vozovnica za upokojence pa 150 evrov, in ne 220 evrov. Letna splošna vozovnica v višini 250 evrov namreč predstavlja spodbudo dnevnim migrantom, da se odločijo za nakup letne vozovnice. V predlagani ceni letne vozovnice pa je vključena tudi storitev Bicikelj.

Pozivajo k prvemu koraku spremembe cenovne politike LPP
V SDS opozarjajo, da zvišanje cen vozovnic skupaj s predlogom cen letnih vozovnic ne bo dvignilo popularnosti javnega transporta niti ne bo ustavilo dolgoletnega trenda padanja števila potovanj v mestnem prometu. Kvečjemu obratno. “Napačna je teza predlagatelja, da bodo zaradi povišanja cene enkratne vozovnice uporabniki množično posegli po letnih vozovnicah. Te so s ceno 350 oziroma 220 evrov preprosto predrage,” poudarjajo in predlagajo znižanje cene na 250 evrov oziroma 150 evrov, z željo, da s tem naredijo prvi korak k temeljiti spremembi cenovne politike LPP, ki je, poleg prenove tras posameznih avtobusnih linij, predpogoj za nujno popularizacijo javnega transporta v Ljubljani.

H. M.