SVIZ nadaljuje s političnim aktivizmom: Po napadu na ministrico Kustečevo podprli direktorja STA, ki zaposlene še vedno drži za talce

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je poleg tega, da je postal strokovnjak za epidemijo, postal tudi strokovnjak na področju medijev. S svojo dobrodelnostjo so je odločil pomagati STA pri njihovem financiranju, po vsej verjetnosti na račun denarja, ki ga prejemajo za šolnike. V vsakem primeru pa je potrebno poudariti, da tudi vlado skrbi za njihove zaposlene, Ukom pa pri tem ne more razumeti, zakaj direktor STA Bojan Veselinovič svoje zaposlene drži za talce, medtem pa njegovi podporniki dovoljujejo, da ostaja direktor, kljub netransparentnemu poslovanju.

Članice in člani izvršilnega odbora sindikata SVIZ so na dopisni seji soglasno odločili, da se sindikat pridruži kampanji Društva novinarjev Slovenije Za “obSTAnek”, v okviru katere poteka zbiranje sredstev za zaposlene na STA. “SVIZ bo za ohranitev obstoja STA in v pomoč približno devetdesetim tam zaposlenim namenil tisoč evrov,” so sporočili. Pri tem je vsekakor potrebno poudariti, da bi STA v vsakem primeru obstal in posloval s svojim ustanoviteljev – vlado, če bi slednji predal zahtevano dokumentacijo.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije – Sviz s svojo namero želi sporočiti, da podpirajo prizadevanja zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA), njihovih novinarskih kolegic in kolegov ter širše javnosti za ohranitev avtonomije STA kot javnega servisa, ki poroča v skladu s profesionalnimi kriteriji in novinarsko etiko. Ob tem so poudarili, da je pravica do celovitega, točnega in nepristranskega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za družbo ne spregledljivo pomembna.

Direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: Facebook)

Vsekakor je prav, da se podpira profesionalno novinarstvo, a STA je v preteklosti že pokazal, da ni bil v vseh pogledih nepristranski. Sindikat prav tako skrbi za zaposlene, prav tako pa za zaposlene skrbi tudi predstavnike vlade. Medtem ko Veselinovič svoje zaposlene drži za talce, pa je sindikat dejansko dal “potuho” direktorju pri (ne)transparentnem poslovanju, na kar tudi Veselinovič stavi. “Sindikat z donacijo izraža popolno podporo in solidarnost z novinarkami in novinarji ter drugimi zaposlenimi na STA, ki jim morajo biti za strokovno in kakovostno storitev, ki jo opravljajo, zagotovljeni ustrezni delovni pogoji in plačilo,” so še dodali v sindikatu.

Kljub veliki kampanji ni opaziti, da bi javnost podpirala Veselinovičeva dejanja
Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA v ponedeljek zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek. Kot kaže pa projekt ni naletel na množični odziv, kot so ga pričakovali. Kot nam razkrivajo nekateri viri, jim ni uspelo zbrati veliko sredstev, kar pa jasno pove o tem, da javnost Veselinovičevega ravnanja ne podpira. Prav tako je žalostno tudi dejstvo, da gre denar za šolnike za plačo direktorja, ker ne želi popustiti direktorju Ukoma, Urošu Urbaniji.

Na Twitterju se je  oglasila tudi poslanka Anja Bah Žibert, ki je sindikatu predlagala, da bi tako lahko zbrali vsak mesec toliko denarja za Veselinovičeva plačo, ker slednji tudi ne želi  odstopiti. “Aktivizem, ki se ga gre Štrukelj, pa je zgolj dokaz njegovih “sindikalnih” prioritet. Zaščita priviligiranega direktorja, ki večini zaposlenim delavcem odreka zasluženo!” je bila kritična.

Več kot očitno je, da se pri SVIZ-u gredo politični aktivizem. V nedavni izjavi za javnost so namreč poudarili, da bodo zbirali podpise za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport, Simone Kustec. Člani SVIZ-a ji namreč ponovno očitajo stare zamere, zaradi nekaterih izjav. Prepričani so, da so bili s strani ministrice pri odločanju ignorirani in zapostavljeni. Štrukelj vztraja, da je šolstvo postalo žrtev ukrepov, a dejstvo je, da je epidemija vplivala na prav vse vidike življenja. Kot je kritično poudaril vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič, gre za nadaljevanje političnega boja, pri čemer šolniki nimajo interesa pozitivnega dialoga. Njihov angažma glede STA pa tako predstavlja le nadaljevanje političnega aktivizma.

Sara Rančigaj