fbpx

Mediji že ustvarjajo javno mnenje za “normalizacijo” – z listami za odstrel

Foto: STA

Ko je kadrovala vlada Janeza Janše, so večinski mediji aktivistično podpirali levo opozicijo in vpili, da se dogaja kadrovski cunami. Ko je Robert Golob v včerajšnji Tarči nakazal, kdo bi v njegovi vladi lahko zasedel določena ključna mesta – pa ob tem ni bilo opaziti prav nobenega zgražanja. Še več, ko je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da možno menjavo na čelu inštituta razume kot nedopustno politično vmešavanje, je postal tarča posmeha. “To je strokovna inštitucija, ki rabi za svoje delo mir, ne pa političnih cunamijev ob vsaki menjavi vlade,” je poudaril Krek, a dominantnim medijem in njihovi publiki se očitno zdi, da gre tokrat zgolj za “normalizacijo”. 

Robert Golob je že napovedal kadrovske menjave tudi na drugih resorjih, med drugim v vodstvu policije, vojske, NPU-ja in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Med prvimi potezami Golobove vlade bo še nekaj klasičnih menjav – te lahko pričakujemo v Ukomu, DUTB, na Pošti, Telekomu in na Elektru Ljubljana. Po Golobovih besedah imajo polovico kadrov že pripravljenih. “Jaz si želim, da bomo skupaj s civilno družbo našli sistemski zakon, ki bo te škodljive posledice prejšnje vlade odpravil. Hkrati tudi vsa škodljiva kadrovanja,” je dejal Golob, ki je kadrovanja Janeza Janše označil za škodljiva – na svoja kadrovanja očitno gleda kot stranka SD, “drugače”. Poleg tega niti ni bilo opaziti, da bi se ob njegovih napovedih razburil kakšen od “njihovih” medijev.

“Govori se, da svobodnjaki že pripravljajo liste za odstrel. Ker je posredno grozil že Golob v predvolilni kampanji, to ni nič čudnega,” je komentiral odgovorni urednik tednika Domovina, Tino Mamić. Ob tem je pojasnil, da marsičesa niti ne bodo mogli spremeniti, saj je država izredno birokratska ter zato neučinkovita in počasna. Po njegovem mnenju dogovor o vladi ne bo tako preprost kot govori Golob, saj ne gre za človeka kompromisov. “Dokler bodo njegovi partnerji poslušni, ne bo težav. A v tem trenutku bodo poslušni samo kadri “osebnih strank”, LMŠ in SAB, ki sta izpadli iz parlamenta,” je pripomnil Mamić. Ne pozabimo – Golob, Marjan Šarec in Alenka Bratušek so vsi bili v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića.

Edvard Kadič in Tino Mamić (Foto: Nova24tv/STA)

“Prihajajoči politiki so navajeni lagodnega življenja z obilo denarja. Ne enega ne drugega pa v politiki ni, razen s pomočjo korupcije,” je še poudaril Mamić, ki meni, da bo zato bo zakulisnih spopadov v celotnem trajanju vlade svobodnjakov gotovo veliko. Po mnenju ogovornega urednika Domovine je precej verjetno tudi to, da bo Goloba že čez nekaj mesecev zamenjala Marta Kos. “Podobno kot je že Jankoviću in Cerarju propadla stranka,” je še sklenil.

Da je za povprečnega državljana menjava te vlade dejanska vrnitev v normalo, je posledica poročanja medijev
Po besedah strokovnjaka na področju komunikacije Edvarda Kadiča pa je smisel obvladovanja medijev ravno v tem, da svet lahko prikazuješ tako, kot želiš. “Ljudje ti verjamejo. Kaj pa naj, če najmočnejši mediji trobijo enako resnico,” je pripomnil. Spomnil je, da je samo dve leti minilo od cepetanja opozicije v določenih medijih, koga vse ta vlada menja in kakšen presedan je to. Danes ti isti mediji o najmanj enakem številu menjav poročajo, da se vračamo v normalo. “Saj se še spomnimo znamenite Golubovičeve izjave o tem, da smo imeli nekega novinarja, ki je pisal za desne, potem je pa prenehal in postal normalen? Točno to se bo ljudem prodajalo tudi zdaj,” je opozoril Kadič in dodal, da je milo rečeno čudno, če v dveh letih TV Slovenija, Pop TV, Delo, Dnevnik, Svet24, Val202, Radio1, MMC, 24ur.com itd. niso uspeli sporočiti javnosti praktično ničesar pozitivnega o delu te vlade. Že po naravi stvari bi vsaj kakšna malenkost morala biti pozitivna. Poročalo pa se je izključno slabo in posledica je, da je za povprečnega državljana menjava te vlade dejanska vrnitev v normalo. “To, da normala ni normalna, povprečnega državljana ne zanima. Ne more je namreč dojeti, saj nima informacij in krog manipulacije je sklenjen,” je še pojasnil Kadič.

Za slovensko levico je torej vse kar je desno nenormalno, pa čeprav imajo vedno veliko za povedati o demokraciji. Sami te iste demokracije ne tolerirajo, kar je bilo na moč evidentno v zadnjih dveh letih, ko niti ena poteza Janševe vlade ni šla mimo brez obtožb, zmerjanja ali kakšnega protesta. Sociolog Bernard Nežmah je na portalu Domovina.je spomnil na leto 2000, ko so bile volitve že po 6-mesečni vladavini Andreja Bajuka – mediji pa so v tem času govorili zgolj o kadrovskem cunamiju, odpuščanju in kadrovanju. “Vtis je bil, da je skupina negativcev uzurpirala oblast,” je spomnil na tisti čas, ki pravzaprav močno spominja na čas sedanje Janševe vlade. “Imamo posebne situacije, ki jih mediji opišejo kot izredne razmere, v katerih morajo ljudje rešiti demokracijo pred njenim zlomom. In to producira silne zmage. Ampak ta naracija lahko zdrži nekaj mesecev, morda del mandata, ne more pa cel mandat in na naslednjih volitvah se izpoje. Ta zmaga v resnici napoveduje poraz Goloba na naslednjih volitvah,” je pojasnil Nežmah.

Sara Bertoncelj