Tajkunski bilten nagovarja državljane: ugrabite nam državo nazaj!

Naslovnica propagandnega priloge (Foto: Printscreen/epa)

Odlazkov imperij se je aktivno vključil v kampanjo nabiranja glasov za levo opcijo, saj si očitno želi finančno splavati na površje. V nabiralnike po Sloveniji namreč prihaja propagandno gradivo na kar 47 straneh. Čeprav naj bi bil glavni namen spodbujanje državljank in državljanov, da se udeležijo volitev in uresničijo svojo državljansko dolžnost, je povsem jasno, da gre za levičarsko agitacijo. V ospredju je veliki intervju z Aleksandrom Čeferinom, ki velja za velikega nasprotnika aktualne oblasti, povrhu pa je celo napisano, da Inštitut 8. marec pomaga prostovoljno pri distribuciji priloge, na zadnji strani pa reklama za Roberta Goloba.

Levi pol se dobro zaveda, da je v Sloveniji nogomet eden najbolj priljubljenih športov. Temu primerno seveda ne čudi, da so številni navdušeni, ker se je Aleksandru Čeferinu uspelo zavihteti na vrh Evropske nogometne zveze. Ker so osrednji mediji Čeferina s poročanjem prikazovali kot nekakšnega junaka, ne čudi, da ga s pridom uporabljajo sedaj, ko sledi sklep volilne kampanje. Gre namreč za odkritega nasprotnika vladajoče oblasti, ki premierja Janeza Janšo označuje za grofa Drakulo. “Včasih me slika spominja na Transilvanijo, kjer grof Drakula pošilja svoje vampirje v boj proti ljudem. Vendar bo prišlo tudi jutro,” je namreč nedavno zatrdil glede 3. Janševe vlade. Toda izkazalo se je, da ima v deželi grofa Drakule skrite račune nihče drug kot Robert Golob, ki mu je Čeferin namenil podporo.

Čeferin v intervjuju na dveh straneh (Foto: Printscreen)

V velikem intervjuju z naslovom “Usoda je v naših rokah”, ki sta ga spisala novinarja marginalnega portala Necenzurirano Primož Cirman in Vesna Vuković, Čeferin sprva priznava, da redno ne hodi na volitve in dodaja, da je to narobe. Čeprav je v preteklosti veselo razlagal, kako ga politika naj ne bi zanimala, ker ima izjemno zanimivo službo v kateri uživa, pa je očitno, da temu očitno ni ravno tako. Tudi tokrat je prodajal zgodbo o tem, kako v Sloveniji naj ne bi bilo prostora za drugače misleče kot je aktualna oblast, čeprav lahko v realnosti v glavnem vseskozi poslušamo kritike na račun aktualne vlade, ki jih lansirajo večinski mediji. Čeferin meni, da naj bi imeli v Sloveniji najnižjo stopnjo razprave v zgodovini Slovenije, morda celo Evrope. “Vsak, ki se ne strinja z režimom, je njegov sovražnik. To je velik problem,” je zatrdil in dodal, kako naj bi se z ljudmi obračunavalo s popolnimi lažmi, celo s pomočjo kriminalcev.

“Zavedajmo se, da je naša usoda v naših rokah in da vsak glas šteje. Ljudje se bodo sami odločili, koga bodo volili. Sam pa bom glasoval za lepo, pozitivno in prijazno prihodnost. Za lepo Slovenijo, ki jo imajo vsi radi,” je povedal v sporočilu volivcem. Glede na prej izrečene kritike  vladajoče oblasti, ki prevladujejo v celotnem intervjuju, je seveda povsem jasno, da si sam želi zmage leve opcije. Povrhu pa ne izključuje povsem niti vstopa v politiko kdaj v prihodnosti. S tem, ko so intervju s Čeferinom postavili v ospredje priloge, so državljanom nakazali, da je sprememba oblasti nujna.

Slovenijo želijo ponovno ugrabiti
Med preko 50 znanimi Slovenkami in Slovenci, ki ljudi spodbujajo k volitvam, so se med drugim znašli direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, filozofinja in častna meščanka Ljubljane Spomenka Hribar, predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, odvetnica Nataša Pirc Musar, Filip Dobranić- Muki iz Zavoda Danes je nov dan, župnik Martin Golob.  Kovačeva seveda v svojem pozivu na volitve ni skrila, da aktualne vlade ne prenese in je med drugim dejala: “Na volitvah se lahko znebimo toksičnega razmerja z vlado, ki nas žali in zastrahuje, in se zbudimo v pomlad upanja”. Muki napoveduje, da bo 24. aprila žurka in da bo tudi sam plesal. Hribarjeva v svojem pozivu k volitvam poudarja, da je po njeno nujno, da se Slovenijo osvobodi avtokratskega sistema. “Stanje v naši državi je vse bolj podobno avtoritarnemu sistemu, temu primerno je tudi v družbi in počutje ljudi: nesproščenost, strah, upogibanje hrbtenice pred oblastjo,” izpostavlja in med drugim dodaja, da si želi svobodno, duhovno sproščeno, kultivirano in prijazno Slovenijo, tisto in takšno, kakršno smo si po njenih besedah zamišljali in želeli ob njenem rojevanju. “Ker je treba Slovenijo osvoboditi sedanjega avtokratskega sistema s ciljem uresničevanja svobode duha, to je kulture, ki vsebuje tudi demokratičnost političnega sistema in spravnega odnosa med ljudmi, je nujno, da se udeležimo volitev,” še pravi Hribarjeva.

Foto: Printscreen

Predsednik računskega sodišča, ki ga je bilo mogoče videti na začetnih okroglih mizah Gibanja Svoboda, v svojem zapisu izraža prepričanje, da naj bi se v zadnjem času povečevali pritiski politike na neodvisne institucije. Vesel je prepričan, da smo 30 letih enakih energij in istih obrazov prišli do “točke zatohlosti in neobrzdane oholosti, ki vodi v družbeno apatijo in včasih tudi nerazsodnost posameznikov”. Pravi, da potrebujemo nov prelom, nove vzorce delovanja, ki jih lahko oblikujejo le nove generacije aktivnih državljanov. “Smo na prelomnici in pred nami je vprašanje, ali podpiramo spoštljiv dialog  ali avtokratski način vodenja vseh podsistemov, je poudaril Vesel in Golobu čestital za vstop v politiko (sicer ne poimensko). Zapisal je namreč: “Vnaprej velja čestitati kandidatom, ki se odločili izpostaviti, ko politika izgublja ugled, predvsem tistim, ki to počnejo iz želje po nesebični participaciji pri upravljanju javnih zadev”.

Na tem mestu seveda prav nihče ne trdi, da so prav vsi v prilogi, ki so pozvali k udeležbi na volitvah, namignili, za podporo komu se nagibajo, a vendarle postavitev Čeferina v samo ospredje vsega in nekaj najbolj glasnih posameznikov, ki sovraštva do vladajoče oblasti ne skrivajo, razkrivajo pravi namen izdelave priloge. Zgovorno pa je tudi, da imajo prav vse leve stranke, namenjen prostor za lastno promocijo. Če bi bil v prilogi oglas za stranko SDS in denimo Povežimo Slovenijo, bi lahko človek rekel, morda pa je namen resnično tako, da se nagovarja zgolj k večji udeležbi na volitvah, ki je bila v preteklosti resnično nizka.

Foto: Printscreen

Poleg Inštituta 8. marec, ki je aktivno sodeloval, pri levičarskem aktivizmu tako imenovane iniciative Glas ljudstva po Sloveniji, pri distribuciji propagande sodeluje tudi sindikat taksistov. Slednji bo očitno skrbel za prevoze do volišč. Prebrati je namreč mogoče: “Če težko pridete do volišča, si naročite solidarnostni  prevoz preko aplikacije Gremo volit ali s klicem v klicni center…“. Očitno je, da je želja po zmagi levega pola res velika. Medijski tajkun Martin Odlazek pa je očitno z velikim veseljem priskočil na pomoč. Salomon d.o.o., ki ga družina Odlazek obvladuje preko Eurofita, je namreč priskočil na pomoč pri tisku. Izdajatelj priloge pa je Media partner agencija d.o.o. s sedežem v Ljubljani, katere direktorica je Petra Rupnik. Ebonitete razkrivajo, da je agencija v 100-odstotni lasti Sveta 24, ki je v lasti Alene Nardini, ki se je včasih imenovala Alenka Odlazek. Odlazku je nedvomno v interesu, da se oblast menja, zatorej tudi ne čudi izrazita protivladna propaganda, ki jo te dni širi Odlazkov medijski imperij.

Sara Kovač