fbpx

Tajnik islamske skupnosti Porić grozil v mestnem svetu: “Zapomnili si bomo vse, ki so proti izgradnji džamije!”

Nevzet Porić (Foto: Demokracija)

Mi mu tega nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti, in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije …” je na včerajšnji seji ljubljanskega mestnega sveta dejal mestni svetnik na listi Zorana Jankovića in generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Izjava je pretresla marsikaterega svetnika MOL.

Napoved, da bo župan Zoran Janković navkljub mnenju stroke in javnosti vsilil poimenovanje ulice po džamiji, se je uresničila. Ljubljanski mestni svetniki so na včerajšnji seji s 24 glasovi za in devetimi proti podprli predlog MOL, s katerim bo Ljubljana dobila Džamijsko ulico. Predlogu so nasprotovali predvsem v SDS in NSi, pa tudi v četrtni skupnosti Bežigrad. Poleg Džamijske ulice, ki bo vodila od Parmove ulice do garažne hiše pod islamskim versko-kulturnim centrom, bo Ljubljana bogatejša še za Plečnikovo ulico, Žabjo ulico in Park Edvarda Kocbeka. Po Plečniku bo ime dobila ulica, ki se začne pred trnovsko cerkvijo in gre vzdolž Barjanske ceste ob Osnovni šoli Trnovo, konča pa se v križišču z Ziherlovo ulico. Preseneča predvsem dejstvo, da je Ljubljana šele zdaj dobila ulico, ki se imenuje po najbolj znanem slovenskem arhitektu in je slovensko prestolnico zelo močno zaznamoval s svojim opusom.

V bližini Koseškega bajerja bodo svojo ulico dobile žabe, park ob Linhartovi cesti med križiščema z Železno cesto in Topniško ulico pa bo nosil ime po literatu in politiku Edvardu Kocbeku. Predvsem ime Žabja ulica je že povzročilo številna nasprotovanja tamkajšnjih stanovalcev, ki so že sprožili peticijo proti takšnemu poimenovanju.

“Džamijska” ulica je nasilje nad slovenskim jezikom!
Največ polemik je, podobno kot na junijski seji, ko je bil predlog še v fazi osnutka, sprožilo predlagano ime Džamijska ulica. V svetniških klubih SDS in NSi so predlagali, da se točka o preimenovanju ulic umakne z dnevnega reda. Vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager je predlagal, da točko prestavijo na eno od naslednjih sej, do katere bodo lahko uskladili stališča in prišli do dobrega predloga, s katerim se bodo vsi strinjali. Brnič Jager se je v razpravi zavzel za nadaljevanje javne razprave, saj obstaja veliko dobrih predlogov o imenovanju. V četrtni skupnosti Bežigrad se denimo zavzemajo za ime Bela ulica, slišati je bilo tudi za predloge Pot k mošeji ali pa Ulica verskega sožitja, vendar ti predlogi niso bili sprejeti. Mojca Škrinjar iz SDS je med drugim opozorila, da je ime Džamijska ulica zelo nerodna formulacija, ki “pači slovenski jezik”.

Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je medtem izpostavila, da niti predlog o Džamijski ulici niti predlog o imenovanju Žabje ulice nimata podpore lokalnega prebivalstva. Še več, kot je poudarila, četrtni skupnosti spremembi nasprotujeta.

Tajnik islamske skupnosti uporabil grozeče besede
Vodja svetniškega kluba SMC Dragan Matić je napovedal, da bodo svetniki SMC glasovali po svoji vesti, obžaluje pa nepotreben konflikt glede imenovanja. Marjan Sedmak z Liste Zorana Jankovića je izpostavil pomen integracije ljudi, takšna integracija je po njegovih besedah prejšnji teden v Ljubljano prinesla zlato medaljo. Radio Slovenija je sicer danes zjutraj poročal, da se povsem enako imenuje tudi ulica v Sarajevu, v naselju Hrasno.

No, besede, ob kateri se morajo vsakemu Slovencu naježiti lasje, pa je izrekel Nevzet Porić, sicer mestni svetnik z Liste Zorana Jankovića, ki je bolj znan kot generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji. Ocenil je, da nekatere ljudi moti objekt in ne ime ulice. Svetnike je pozval, naj ime podprejo in dokažejo, da je Ljubljana multikulturno mesto. Ob tem je zapel prave hvalnice Zoranu Jankoviću pri gradnji islamske skupnosti. Citiramo njegovo izjavo, ki jo je danes zjutraj pri poročilih predvajal tudi Radio Slovenija (izjave nismo lektorirali, op. ur.): Mi mu tega nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti, in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije …” Izjave radio ni predvajal v celoti, ostali mediji pa o njej molčijo, saj je STA, katere poročilo povzemajo vsi ostali spletni mediji, ne omenja. A ob teh besedah je marsikoga zmrazilo in mnogi se sprašujejo, ali gre v tem primeru za grožnjo vsem, ki niso navdušeni nad vse bolj očitno navzočnostjo islama v “multikulturni” Ljubljani ter Sloveniji nasploh.

Naj ob tem tudi spomnimo, da je največ finančnih sredstev za izgradnjo kulturnega centra prišlo iz Katarja, torej iz države, ki se je v zadnjem času znašla v izolaciji s strani svojih sosed zaradi obtožb o domnevnem financiranju terorizma. Glede slednjega ima tudi Slovenija bogate izkušnje, vsaj glede na zadnja odkritja v zvezi s pranjem iranskega denarja preko NLB, za kar nosijo politično odgovornost predvsem tisti, ki sicer podpirajo “multikulturno Slovenijo”.

Demokracija