fbpx

Tajno srečanje: (Ne)odvisnost ali kako sta predsednika skrivaj hodila fehtat Šarca za denar

Predsednika Računskega sodišča RS Tomaž Vesel in Ustavnega sodišča RS Rajko Knez sta konec marca družno zaprosila za sestanek pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu, so nam potrdili v kabinetu obeh. S seboj sta vzela tudi novopečenega varuha človekovih pravic Petra Svetino. Vse skupaj je potekalo v tajnosti, o sestanku ni poročala spletna stran nobene od vpletenih institucij, čeprav načeloma o srečanjih na najvišji ravni poročajo.

Ko smo prejeli pojasnila, o čem je na zamolčanem sestanku tekla beseda, se je izkazalo, da sta predsednika institucij, ki naj bi ju dičila neodvisnost od aktualne oblasti, predsednika vlade prosila za denar. Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad, ki je potrdil neuradno informacijo našega vira o sestanku, je pojasnil: “Posebnega dnevnega reda ni bilo, namen pa je bil predsednika vlade seznaniti s položajem teh treh ustavnih organov v razmerju do zakonodajne in izvršilne veje oblasti, zlasti glede njihove proračunske samostojnosti in neodvisnosti. Trenutna zakonska ureditev je namreč ustavnopravno sporna, na kar vsi trije opozarjajo že vrsto let. Ob tej priložnosti so ustavno sodišče, računsko sodišče in varuh človekovih pravic tudi obvestili predsednika vlade o težavah z novimi plačnimi nesorazmerji, ki so v teh treh organih nastala pri javnih uslužbencih po lanskih dogovorih vlade s sindikati javnega sektorja.

Nenavadna tajnost
Podobno je napisala tudi Helena Lovše z računskega sodišča: “Marca 2019 so se pri premieru Šarcu na njihovo skupno pobudo sestali predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, varuh človekovih pravic Peter Svetina in predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez. Predsednika vlade so seznanili s položajem teh treh ustavnih organov v razmerju do zakonodajne in izvršilne veje oblasti, predvsem glede proračunske samostojnosti in neodvisnosti. Govorili so tudi o težavah v zvezi z novimi plačnimi nesorazmerji, katerim smo priča po posameznih organih.

Lovšetova je o tajnosti sestanka zapisala še: “O tovrstnih sestankih predsednika računskega sodišča nikoli ne obveščamo javnosti, naša spletna stran je v glavnem namenjena revizijskim poročilom in pomembnejšim mednarodnim dogodkom.” Zanimivo, ko se je Vesel nekaj dni prej sestal s Svetino kot novim varuhom človekovih pravic, so o sestanku poročali na povezavi, čeprav ni šlo za ne za revizijsko poročilo niti za pomembnejši mednarodni dogodek.

“Ustavno sodišče na svoji spletni strani objavlja samo novice v zvezi z sprejetimi odločbami ter sporočila, ki se nanašajo na mednarodno dejavnost ustavnega sodišča,” pa je o razlogih za neporočanje o sestanku zapisal Nerad.

Ko je v zraku ustavna presoja rebalansa proračuna, Knez k predsedniku vlade
Nekoliko neroden je, zlasti za predsednika ustavnega sodišča Kneza, tudi izbrani trenutek za tak sestanek, saj je Šarca za sestanek prosil prav v dneh, ko je rebalans letošnjega proračuna doživljal največ kritik zaradi domnevne neustavnosti, rodila pa se je tudi pobuda po ustavni presoji rebalansa.

Zanimalo nas je tudi, kako pogosta so srečanja predsednikov računskega in ustavnega sodišča s predsednikom vlade. Nerad je pojasnil: “Predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez se je sicer s predsednikom vlade bežno srečal še na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti 21. decembra 2018 in tik pred tem na svečani seji v državnem zboru.

Medtem ko na računskem sodišču ta podatek očitno še iščejo, saj odgovora na to vprašanje še nismo prejeli.

Skandal24.si