fbpx

Tako bi političarka Asta Vrečko “depolitizirala” javno RTVS

Kulturna ministrica Asta Vrečko: Političarka, ki bi "depolitizirala" javno RTVS. (Foto: sta)

RTV je javni zavod posebnega kulturnega in političnega pomena. Sedanji zakon iz leta 2005 omogoča vpliv in vmešavanje politike v uredniško delovanje in delovanje zavoda RTV. Predlagani zakon, kot smo ga danes sprejeli v vladi, depolitizira delovanje RTVS,” glede predloga novega zakona o RTVS meni političarka in kulturna ministrica Asta Vrečko. Pa ga res? 

Iz vladnih vrst znova donijo visokoleteče krilatice o krvavi potrebi po “depolitizaciji” javne RTVS, o nuji po preprečevanju vmešavanja politike v delovanje javnega servisa in kazanje s prstom na “pretekli dve leti” ter o nujnosti “preprečevanja težko popravljivih posledic” … Upravljanje javnega servisa se pod krinko “neodvisnosti”, baje (po poročanju STA) predaja v roke novinarjem javnega zavoda in civilne družbe. Kam pes taco moli, vsi zelo dobro vemo. Izvrsten primer takšne “neodvisnosti” in “profesionalnosti” je RTV-jevka Mojca Pašek Šetinc, trenutno poslanka Gibanja Svobode in oboževalka Milana Kučana, ki ji je bilo zaupano sveto poslanstvo vrhovne inkvizitorke na čarovniškem procesu proti vsem “nenašim” medijem.

Govorimo je o parlamentarni preiskavi Državnega zbora RS o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ-ju prek delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine. Povedano na kratko, jedrnato in s podnapisi: Gre za nov poskus utišanja vseh tistih medijev, ki ne poročajo tako kot “mi hočemo”. Če ponovimo besede, zadnje čase tako osovraženega Borisa Tomašiča, slavnega voditelja oddaje Kdo vam laže in Aktualno: “Vedno ime, sploh kadar gre za politiko, države, v bistvu pove ravno nasprotno: imeli smo Zvezno republiko Nemčijo in Nemško demokratično republiko.”

“Katera mislite, da je bila diktatura? Katera je bila vzhodna Nemčija? Ja tista, ki je imela v imenu “demokratična”. Enako je z “ljudska” republika. Kadar je “ljudska”, ljudstvo nima ničesar skupnega z oblastjo. In ko ima stranka v imenu “svoboda”, potem adijo svoboda …” “Volk v ovčji preobleki”, bi rekli v pravljičnem jeziku. Vzporednice lahko potegnemo tudi z “neodvisnostjo”, “avtonomijo” in “strokovnostjo”, ki jih aktualna vlada ves čas obljublja glede RTVS. Iz prakse pa vemo, da se tekom zadnjih 30 let, ko so bile večino časa na oblasti leve vlade, na RTVS ni nič kaj bistvenega spremenilo, gledanost pa še naprej strmo pada. Obstajajo tudi veliki strukturni problemi. To je starodobni fosil, kjer davkoplačevalci financiramo prek dva tisoč zaposlenih, čeprav bi jih zadostovalo že 250 ob upoštevanju velikosti države in števila prebivalcev.

Bodo v svetu RTVS tudi predstavniki spolitiziranega ZRC SAZU-ja?!
Število zaposlenih je približno tretjina stalne sestave Slovenske vojske (!!). In z Vilijem Kovačičem se še kako strinjamo, da bi bil potreben tudi referendum o zakonu o RTVS. Preveliko število zaposlenih je sicer le eden od resničnih problemov tega servisa. Tudi glede “neodvisne” civilne družbe dobro vemo, kako zadeve stojijo. Če damo malce na stran “anarhokomuniste” z Metelkove 6 in se dotaknemo drugih inštitucij, ki spadajo v ta okvir: Vlada Roberta Goloba je izvedla brutalen kadrovski cunami na različnih področjih tudi zato, da bi očitno v novi svet RTVS, (ki bo po poročanju STA nadomestil sedanja programski in nadzorni svet), namestila sebi uslužne kadre. V svet bodo imenovani iz različnih ustanov. Bi se med imenovanimi lahko znašli tudi člani ZRC SAZU-ja, znani po političnem aktivizmu?

Člane sveta RTVS bi po poročanju STA imenovala tudi spolitizirana SAZU, znana po svojem protivladnem aktivizmu v času Janševe vlade in vmešavanje v “neodvisno” delovanje RTVS. Direktor ZRC SAZU Oto Luthar. (Foto: STA)

Znano je, da ta ustanova vodi ceneno ideološko propagando, nazadnje na primer prek otroške igre “Postani partizan – Prebudi v sebi narodnega heroja!” Poglejmo še, kaj je glede načrtovanih sprememb na RTVS dejala kulturna ministrica Asta Vrečko na zadnji tiskovni konferenci: “RTV je javno zavod posebnega kulturnega in političnega pomena. Sedanji zakon iz leta 2005 omogoča vpliv in vmešavanje politike v uredniško delovanje in na delovanje zavoda RTV.” Kot je v nadaljevanju še pojasnila, predlagani zakon, kot so ga danes sprejeli v vladi, “depolitizira” delovanje RTVS. To je po njenem prepričanju nujno, ker smo v zadnjem času slišali tako glede stanja na RTVS s strani zaposlenih, ki je rezultiralo tudi v nedavni stavki, kot tudi širše strokovne javnosti, ki je pozvala k ureditvi stanja na tem servisu.

Predsedniške volitve se bližajo: Nov zakon o RTV bi pomenil več možnosti za Golobovo Marto Kos
Zaradi tega predlagani zakon pravzaprav spreminja upravljanje in vodenje zavoda. Uvaja se svet zavoda RTVS, v katerem bodo imeli določilno vlogo civilna družba in zaposleni. Uvaja se tudi štiričlanski upravni organ, v katerem bo tudi delavski direktor. “Na takšen način bomo tudi uvedli soupravljanje zaposlenih na RTV-ju, politika pa se s tem umika.” To je po njenem prepričanju nujno, zato da lahko RTVS kot javni zavod služi svojemu namenu, da lahko novinarji in novinarke, uredniki in urednice, nemoteno in avtonomno opravljajo svoje delo. “Ker je stanje na RTV-ju izjemno alarmantno, smo zakon vložili po nujnem postopku, kar pomeni, da bi lahko bil v DZ-ju obravnavan in sprejet že do poletja.” S podnapisi: bližajo se lokalne in predsedniške volitve.

Asta Vrečko, političarka, ki bi “depolitizirala” javno RTVS. (Foto: Facebook)

Za predsednico republike se poteguje tudi podpredsednica Gibanja Svoboda in bivša udbašica Marta Kos. Podporo že ima zagotovljeno na POP TV, kjer urednikuje Tjaša Slokar Kos, žena njenega brata Draga Kosa. “Pozitivna” sprememba na javnem zavodu pa bi njene možnosti za volilno zmago še izboljšala. Golobovi pa lahko svoj čarovniški proces nadaljujejo kar pri “svojih”. Najprej pometi pred svojim pragom, pravi pregovor.

Domen Mezeg