fbpx

Tako bo videti 10.000 stanovanj, ki jih obljublja stranka SD

Socialni demokrati na Prešernovem trgu v Ljubljani na kavču, v sredini pa je poslanec Marko Koprivc. (Foto: Facebook)

Spodaj si lahko pogledate, kako bo videti 10.000 stanovanj, ki jih obljublja stranka SD – gradili jih bodo na Prešernovem trgu, vsak bo dobil eno odejo za na tla in to je to. Kopanje v Ljubljanici, uporabo javnih sanitarij pa časti Zoran Janković,” je zapisal direktor UKOM-a Uroš Urbanija. 

Direktor UKOM-a Uroš Urbanija se je z zapisom odzval na komične navedbe mednarodne sekretarke Socialnih demokratov Neve Grašič, ki je zapisala: “V imenu mladih, ki nimajo ustreznega stanovanja, smo plac zanje naredili kar sredi Prešerca.” S tem je baje opozorila na populistično akcijo Socialnih demokratov sredi Ljubljane na Prešernovem trgu, o čemer je poročal portal ljubljanainfo. Sredi že omenjenega trga so predstavniki stranke postavili nekakšen kavč in tako bojda opozarjali na perečo stanovanjsko problematiko v Sloveniji, ki pesti zlasti mlade in mlade družine že vse od leta 1991. Osrednji “gost” na kavču pa je bil nihče drug kot poslanec SD Marko Koprivc.

Spomnimo: “V Sloveniji ni bilo po osamosvojitvi na področju stanovanjske politike narejeno tako rekoč nič,” je nedavno izjavil poslanec Koprivc, ki, kot kaže, računa na pozabljivost svojih volivcev. Prav Socialni demokrati so bili namreč večino časa po osamosvojitvi del različnih vladajočih koalicij. Zakaj tedaj niso ukrepali? Ravno tako smo že večkrat lahko slišali različne prazne obljube za reševanje tega perečega področja, denimo že leta 2008, pa se ni nič spremenilo. Pozneje smo podobne obljube, kot jih danes prodaja poslanec SD Koprivc, lahko slišali od evroposlanke Tanje Fajon, ki je pred nekaj meseci organizirala okroglo mizo na to temo.

Tomaž Štih Foto: Demokracija

Na zavajanje Socialnih demokratov pa se je odzval politični analitik Tomaž Štih, znan tudi kot Libertarec: “Edina pot do cenejših stanovanj vodi prek treh ukrepov: prvič mora država voditi liberalnejšo zemljiško politiko. Merjeno s pokrovnostjo imamo nepozidanega 95 odstotkov vsega ozemlja. Z vsem kapitalom, mehanizacijo in delom smo uspeli v dva tisoč letih pozidati 5 odstotkov ozemlja, mi pa se bojimo, da nam bo peščica mladih vse pozidala. Ne bo. Če poskrbimo za dovolj zazidljivih zemljišč za stotisoč družinskih hiš, se ne bo naravi niti poznalo. Obenem mora država poenostaviti gradbeno zakonodajo za stanovanja in prenehati ščititi tisočere lobije, ki imajo v zakonih določila, s katerimi jim je dovoljeno k vsaki gradnji pristavljati svoje lončke.”

Domen Mezeg