fbpx

Tako črna voda domačinom teče iz vodnjaka, nekaj metrov od reke Krke – Okoljevarstvene službe pa še kar lažejo, da v Ekosistemih niso gorele strupene snovi!

Črna voda iz vodnjaka v Zalogu.

V Zalogu pri Novem mestu, kjer je pred tedni zagorelo v podjetju Ekosistemi, ki se ukvarja s skladiščenjem in predelovanjem nevarnih odpadkov, je lokalno prebivalstvo v teh dneh prestrašila voda temno-rjave barve, ki teče iz tamkajšnjega vodnjaka, kar kaže na to, da je vodni sistem zastrupljen. Če so režimski mediji na nesrečo v Ekosistemih že kar malce pozabili, je zdaj javnost znova na nogah, saj mati narava sama opozarja, da se zadeva nikakor ne sme pomesti pod preprogo in je treba poiskati odgovorne. Na občini Straža so nam namreč danes predstavniki za odnose z javnostjo potrdili, da je voda očitno zastrupljena s fekalijami, čeprav niso želeli na glas delati zaključkov, da so krivi Ekosistemi, v katerih je zagorela odpadna plastika in številne druge nevarne snovi. So pa bojda že obvestili vse pristojne službe, kot tudi ARSO, vodo so vzorčili in je v analizi, na uradne rezultate pa se trenutno še čaka. Poklicali smo tudi v Ekosisteme in od direktorja Gregorja Kovačiča želeli izvedeti, ali so z dogodkom seznanjeni in če so pristojnim službam že posredovali vse natančne podatke o tem, kaj je gorelo, saj imamo Slovenci iz preteklosti slabe izkušnje – tega namreč v Kemisu vse do danes niso storili.

Naj spomnimo. Okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje je podjetju Ekosistemi izdala Agencija RS za okolje, tako kot v primeru Kemisa in številnih drugih okolju neprijaznih kemijskih obratov na podlagi poročila investitorja, ki ga v večini primerov pripravi Jorg Hodalič, direktor podjetja E-Net Okolje. Isti človek je odobril tudi projekt avtomobilske lakirnice Magna Steyr v Hočah, okrog katere se zaradi neustrezne umestitve v okolje prav tako dviguje ogromno prahu.

Na Novi24TV smo v preteklih dneh že pisali, da je poročilo ARSO o okoljskih analizah po požaru v Ekosistemih navajalo, da je nevarnost onesnaženja podzemne vode zaradi geološke strukture tal majhna. A črna, smrdljiva tekočina, ki teče iz vodnjaka v Lokah, demantira izjave predstavnikov pristojnih vladnih služb.

Foto: Nova24TV. Reka Krka je v neposredni bližini Ekosistemov, a okoljevarstvene službe trdijo, da ni bila kontaminirana.

Vodnjak z vodo iz onesnažene podtalnice od Krke oddaljen samo pet metrov
Domačin je sicer dejstvo, da iz njegovega vodnjaka teče črna voda, ki ima enak vonj kot smrad, ki se je nad Novim mestom zaradi goreče plastike širil ob požaru, opazil minuli petek. Na Novi24TV smo opozarjali, da bi nesreča v Ekosistemih pomenila pravo ekološko katastrofo, če bi prišlo do onesnaženja tudi reke Krke, a so vladne okoljevarstvene službe ena za drugo zatrjevale, da strupene snovi niso odtekle v Krko. Toda, vodnjak, iz katerega teče črna voda, se napaja iz podtalnice, od reke Krke pa je oddaljen vsega skupaj pet metrov!

Samo pred dvema letoma so režimski mediji množično poročali, da so odpravili bakteriološko onesnaženost reke Krke, saj naj bi uredili kanalizacijska omrežja in čistilne naprave, zato naj bi bila reka primerna za kopanje v celotnem toku. Okoliško prebivalstvo nihče ni obvestil, da bi se po požaru v Ekosistemih karkoli spremenilo. Še več, meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Instituta Jožef Stefan, so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi, meritve vode v bližnji Krki pa so pokazale, da reka ni onesnažena.

Agencija RS za okolje.

Fekalije iz Kemisa “priplavale” tudi v središče Ljubljane
Nekaj podobnega se je zgodilo tudi na Vrhniki, ko so državni laboratoriji analizirali onesnaženost zemlje in vode ter javnosti sporočili podatke, da zgornja dovoljena meja kontaminacije ni bila presežena. A hkrati so na Mestni občini Ljubljana priznali, da je Ljubljanica zaradi Kemisa močno onesnažena in da letos kopanje ni mogoče. Ob tem se poraja veliko vprašanje, kakšni so vladni interesi, da se javnosti prikaže drugačne podatke kot jih dajejo analize, opravljene v zasebnih laboratoriji, kar se je že dogajalo v primeru Kemisa. S črno vodo, ki je pritekla iz vodnjaka vsega pet metrov od Krke, se spet potrjuje, da ljudje vladnim institucijam preprosto ne morejo zaupati.

Voda iz vodnjaka se sicer že desetletja uporablja za zalivanje vrtov in pridelkov, so nam vedeli povedati vaščani, voda je bila dolgo časa celo pitna. Dogodek sicer sovpada s tretjo izredno sejo, na kateri je deset straških občinskih svetnikov in svetnic od trinajstih soglasno sklenilo, da družba Ekosistemi in tovrstna dejavnost na območju Zaloga niso več dobrodošli. Župan Dušan Krštinc je v Stražo povabil predstavnike civilne iniciative, gasilcev, omenjene gospodarske družbe in nekaterih državnih ustanov, ki so ukrepale ob požaru, a njihovih predstavnikov iz Ljubljane ni bilo.

Zasebne analize vode pokazale: Gorela tudi odpadna farmacija
Ker so Stražani prepričani, da jim predstavniki državnih institucij v zvezi z analizami zemlje in vode lažejo, prav tako pa so bili razočarani nad manjkom novih informacij, je občina Straža sama naročila analize izcedne vode, ki je nastala ob gašenju, pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Dušan Harlander je bil v poročilu jasen, da gre za zelo kontaminirano vodo, ki kot takšna nikakor ne bi smela končati v naravi. Kot je poročal Dolenjski list, so imeli v Novem mestu po njegovih besedah veliko srečo, da je sušno obdobje in padavine vode niso sprale v bližnjo reko Krko, saj bi zagotovo povzročile pogin rib. Prejšnji teden na seji še niso znali povedati, ali je kontaminirana voda končala v podtalnici, a črna voda, ki teče iz vodnjaka, resno opozarja, da je odgovor pritrdilen.

Že Dolenjski list je poročal, da se lahko iz analize vode sklepa, kakšni odpadki so goreli. Čeprav so v Ekosistemih zatrjevali, da niso gorele nobene nevarne snovi, pa so rezultati pokazali ravno nasprotno – veliko je snovi, ki nastajajo ob izgorevanju plastike, denimo bisfenola, ki je hormonski motilec. Analiza je pokazala tudi veliko težkih kovin v visokih koncentracijah in celo ostankov različnih zdravil, od analgetikov do zdravil za pljučne bolezni, antibiotikov ipd., kar potrjuje naše poročanje. Na Novi24TV smo namreč prvič ekskluzivno poročali, da je v Ekosistemih gorela tudi odpadna farmacija iz Krke in da nad tem ni bilo nobenega pravega nadzora.

Maja Kocjan na Twitterju: Miro Cerar, si upate spiti kozarec črne vode?
Sicer pa fotografije onesnažene vode iz vodnjaka dvigujejo veliko prahu tudi v slovenskih tvitosferi. Na svojem profilu jo je med drugim objavila tudi predsednica lokalnega odbora SDS v Črnomlju, Maja Kocjan, in v pripisu k fotografiji pozvala predsednika vlade Mira Cerarja, naj poskusi kozarec takšne vode, če se mu zdi, da je v Zalogu voda čista in da zato ni potrebno ukrepati. Cerar se zaenkrat na te pozive ni odzval.

Prav tako pa je predsednika vlade k zaprtju tovarne, tako v Ekosistemih, kot tudi Kemisu, v odprtem pismu pozval Bojan Požar. V pismu zahteva, da 31. decembra 2017 vlada opravi vse potrebno, da se do takrat že ustavi ter prepreči – za zdravje ljudi in okolja – škodljivo delovanje celotne poslovne hobotnice lastnika družbe Ekosistemi, gospoda Tomislava Kovačiča. Zaprtje Ekosistemov se namreč po njegovem ne sme končati samo pri izgonu Ekosistemov iz Zaloga, kjer je obrat tako ali tako že zgorel.

L. S.