fbpx

Tako Delo umetno “bilda” levico pred volitvami – stranka brez rezultatov in z nekarizmatičnim predsednikom se je znašla na vrhu

Dejan Židan (Foto: STA)

Stranka SD se je v oktobrski javnomnenjski raziskavi časnika Delo zavihtela na sam vrh. Nazadnje je v raziskavah javnega mnenja vodila ob vstopu v leto 2014. Zanimivo, da se, sicer le v nekaterih javnomnenjskih raziskavah, stranki SD uspe na prvo mesto uvrstiti zgolj nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami. Naključje? Vse kaže, da se levica in njej naklonjeni mediji že pripravljajo na parlamentarne volitve, za naskok na oblast pa so pripravljeni manipulirati z anketami, saj so večjo podporo namenili tudi političnim zelencem iz SMC ter neučinkovitemu predsedniku vlade Miru Cerarju. 

Kot pišejo v Delu, je skok stranke SD, ki je do zdaj bila vedno ali za stranko SMC ali SDS, posledica dveh dejavnikov, in sicer predsedniških volitev, kjer SD podpira Boruta Pahorja, in referenduma, kjer so kot zmagovalci izšli SD in SMC.

Po vsej verjetnosti ne gre niti za trenutni skok stranke niti za trend, prave rezultate pa bodo pokazali prihodnji meseci, saj je le še dobrega pol leta do parlamentarnih volitev.

SDS druga, SMC tretja
SD je sicer na vrhu lestvice s 16,4 odstotka podpore oz. za dobre štiri odstotne točke boljšim rezultatom kot pred mesecem dni. Za približno toliko je nižja podpora SDS, ki se je s 15 odstotki vrnila na raven enoletnega povprečja. SMC se je utrdila na tretjem mestu, kar je tudi njen najboljši rezultat v zadnjem letu. Beleži 11,9-odstotno podporo.

Na četrtem mestu je NSi (7,1 odstotka), Levica pa je padla na peto mesto z enim od slabših rezultatov v zadnjem letu; tokrat bi jo volilo 6,7 odstotka vprašanih. Na šestem mestu je DeSUS, ki je s 5,5 odstotka nekoliko izboljšal rezultat.

Približno četrtina volilnega telesa še ne ve, koga bi volila, ne bi volila nobene stranke ali pa bi volila katero drugo stranko. Med zunajparlamentarnimi strankami bi God (Glas za otroke in družine) pripadlo 2,1 odstotka, SLS dva odstotka, SNS pa 1,4 odstotka.

Cerarja imajo vsi radi?
Na lestvici priljubljenosti politikov je prepričljivo ohranil prvo mesto predsednik republike Borut Pahor, njegov protikandidat na predsedniških volitvah kamniški župan Marjan Šarec pa je zasedel drugo mesto. Visok skok navzgor je zabeležil predsednik vlade Miro Cerar in se z dna lestvice zavihtel na sredino. Z barometra pa se poslavljata poslanca Matjaž Hanžek in Alenka Bratušek.

Vlada je dobila eno od višjih ocen v zadnjem letu, saj jo prvič letos pozitivno ocenjuje več kot petina anketiranih, odstotek negativnih ocen pa je prvič padel pod 40 odstotkov. Za svoje delo si je prislužila srednjo oceno 2,72, DZ pa 2,59. Navidezno “bildanje” se je začelo praktično na celotni levici, s tem pa se začenja boj levice, ki je v več mandatih pokazala, da je povsem neuspešna pri vodenju države, na ponoven naskok na oblast.

Spletno in telefonsko anketiranje je med 28. septembrom in 5. oktobrom opravilo Delo Stik, v anketi pa je sodelovalo 1020 anketiranih.

A. P.