Kdaj se bo sodstvo opravičilo za primere, ko je šlo za evidentno kršenje človekovih pravic in uničevanje življenj posameznikov?

Datum:

Veliko prahu je dvignilo opravičilo sodnice dijaku, ki je s protestom kršil Zakon o nalezljivih boleznih in s tem ravnal protizakonito. Po drugi strani pa imamo primere, denimo premierja Janeza Janše, ki je leta 2014 postal politični zapornik tik pred parlamentarnimi volitvami pa se mu do danes ni še nihče opravičil. Sodnik Branko Masleša pa si je celo privoščil škandalozno izjavo, da je potrebno Janšo “s*ukat”. Podoben primer sta tudi, umora krivično obtoženi Milko Novič in še ena žrtev krivosodja – nekdanji mariborski župan Franc Kangler. To so le eni izmed javno bolj prepoznavnih primerov, ki razgaljajo malignost slovenskega sodstva, v resnici pa je primerov, kjer so bili po nedolžnem preganjani običajni ljudje, ki niso imeli denarja za dobre odvetnike, veliko več. Za kršitve človekovih pravic, uničevanje ugleda in življenj se ni še nihče opogumil in izrekel iskrenega opravičila.  

Pred nekaj dnevi je slovensko javnost razburila odločitev okrajne sodnice, da ustavi prekrškovni postopek zoper dijaka, ki je v Mariboru protestiral proti zaprtju šol in s tem kršil predpise Zakona o nalezljivih boleznih. V osrednjih medijih se namreč še vedno ponavlja mantra, da so dijaki zgolj zahtevali vrnitev v šolo in niso kršili epidemioloških predpisov. Njegov pravni zastopnik Dino Bauk, ki se je proglasil z zagovarjanjem prepričanja, da je v primeru Roga prišlo do prekoračitve policijskih pooblastil, sedaj pa pričakuje tudi pomilostitev v primeru ostalih dveh dijakinj. Mimogrede: Gre za gorečega podpornika radikalne Levice, ki je spisal protiustavno mnenje o odvzemu poslanskega mandata aktualnemu premierju Janezu Janši, ko je ta prestajal protipravno zaporno kazen.

Spomnimo: 9. februarja so policisti na račun kršenja Zakona o nalezljivih boleznih šestim osebam, ki so na mariborskem Trgu svobode protestirale za vrnitev v šolske klopi, izročili globo v višini 400 evrov, trije pa so bili na račun mladoletnosti pozvani na zagovor pred sodnika za prekrške. Na to se je po dogajanju odzvala ministrica za izobraževanje in šport Simona Kustec, ki je poudarila stališče, da gre v tem primeru za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti. Sodnica je očitno na povsem drugem bregu kot Kustečeva, odločila se je namreč, da ustavi prekrškovni postopek zoper dijaka, čeprav je ta kršil predpise Zakona o nalezljivih boleznih.

Odvetnik Dino Bauk (Foto: STA)

Nad odločitvijo je bil seveda vidno navdušen tudi dijak: “Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila,” je povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru. S to odločitvijo je sodnica podala sporočilo, da če si tik pred polnoletnostjo, lahko brez težav kršiš veljavne predpise. Še več. Čaka te celo opravičilo. Ni kaj, res odlična popotnica za prehod v odraslost. Glede tega, če so pogosti primeri, da se sodstvo opraviči nekomu, ki je kršil zakon, je nekdanji ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek zatrdil, da se sodišča praviloma ne opravičujejo: “To se zgodi v primeru, če bi bilo res nekaj nezakonitega in so izdali oprostilno odločbo. Oprostitev je pač del kulturnega ravnanja, zato bi to težko obsojali.”

Če si član rodbine Janković, si na sodišču zaščiten kot kočevski medved!
“Drugo pa je vprašanje ali so bili podani razlogi, glavni temelji za tako odločitev. Kot pravnik tega ne morem komentirati, ker bi seveda moral videti odločbo, kaj je sodnica napisala,” je še navedel Jerovšek. Situacijo, ko je policija popisala kršitelje, je komentiral tudi psiholog Matej Tušak, ki na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti predava psihologijo športa in psihologijo: “Vsekakor menim, da je policija ravnala pravilno, saj bi se morali dijaki zavedati svoje odgovornost, saj gre za polnoletne dijake,” je dejal. Prepričan je, da je bilo obnašanje dijakov s protestom “Zahtevamo šolo” odraz tega, v kakšni egocentrični in razvajeni družbi živimo. “Prav je, da so bili kaznovani, ker niso upoštevali zakonov, a vseeno bi na mestu vlade nekoliko popustil, dijakom odpisal kazni, a vseeno podal jasno medijsko sporočilo, da je zakone potrebno upoštevati.” 

Damijan Janković (Foto: STA)

Še en škandalozen primer sodne prakse pa se nanaša na družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jasno kaže, da so tudi čudeži mogoči, če pripadaš kasti prvorazrednih oziroma, da če si “proti Janši ne greš nikdar v zapor”, kot bi dejal sam ljubljanski župan. Znano je, da je sodišče nedavno razveljavilo sklep o preiskavi Damijana Jankovića. Preiskava ni bila ustavljena, saj je bil sklep, ki se nanaša na preiskavo spornega poslovanja Jankovića, razveljavljen, so sporočili z Okrožnega sodišča. Znano je tudi, da je spremenjeni sodni senat ugodil pritožbi, ki jo je podal zagovornik Jankovića, in sicer proti preiskavi. Preden je bila izločena sodnica poročevalka Ana Testen, ki jo je predsedujoči sodišču Marjan Pogačnik nadomestil z Urško Zorko, pa je sodni senat že sprejel odločitev, da bo pritožbo Jankovića zavrnil, ker naj bi bila neutemeljena in bi bilo potrebno nadaljevati s preiskavo kaznivega dejanja davčne utaje ter ponarejanja oziroma uničenja listin, ki se nanašajo na poslovanje.

Dvojna merila za prvo- in drugorazredne sodnike: Klokočar Zupančičevi je bilo za žalitve vse oproščeno, Radonjić pa zaradi resnice preganjan
Še en dokaz, da je v sodstvu vse mogoče pa je nedavna hujskaška izjava prvorazredne sodnice Urške Klokočar Zupančič: Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase...Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.“, je izjava, ki slovenskemu pravosodju ne predstavljata težav, čeprav prihajata iz vrst sodnice. Ko pa si denimo “drugorazredni” sodnik Zvjezdan Radonjić slučajno dovoli okrcati pravosodje, spregovoriti o nedopustnih pritiskih globoke države, ki seveda na koncu najbolj prizadenejo majhnega človeka, pa se znajde na tnalu. To je slovenska realnost.

Sodnica Urška Klakočar Zupančič in sodnik Zvjezdan Radonjić (Foto: Facebook/Demokracija)

Tudi s področja tožilstva je mogoče navesti posebej alarmanten primer nekdanjega neuradnega vodje protivladnih protestov in narkokriminalca Anisa Ličine, ki je živ dokaz, da če si prvorazreden, ti ne more izpasti niti las na glavi. Portal Vfokusu, je glede tega novembra lani poročal, da tožilstvo ni dovolilo policiji, da bi ta zaprla Ličino, čeprav je bilo pri njem najdenih za dva milijona evrov drog. S tovrstno prakso pa smo se dejansko postavili ob bok državam tretjega sveta. Ličina pa je ostal nedotakljiv kot kočevski medved tudi potem, ko je sodeloval na razbijaškem protestu, v četrtek 5. novembra v Ljubljani, ko so anarho-huligani policiste obmetavali z granitnimi kockami, molotovkami, pirotehniko itd.

Če si prvorazredni narkokriminalec Ličina ti je vse odpuščeno, tudi preprodaja droge v višini dveh milijonov evrov!
Najbolj škandalozno pa je bilo to, da je po razbijaškem izgredu Ličina za javno RTV dejal, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli. Šlo je za odziv na surovo fizično nasilje nad nekaterimi osebami, med drugim priznanim fotografom Borutom Živulovičem. Ličino so sicer pred dnevi prijeli avstrijski policisti in ga zaradi trgovine z drogami končno posadili v zapor v Celovcu. Potrebno je še omeniti, da je imel Ličina ves čas svojega protivladnega javnega delovanja pri nas, ekskluzivno podporo dveh največjih televizijskih hiš – javne RTV SLO in POP TV. Gre za eklatantni dokaz, da če se nekdo pokori interesom kaste prvorazrednih je lahko do vratu v kriminalu pa se mu ne zgodi prav ničesar!

Anis Ličina in Igor Bricelj. (Foto: sta)

Če pa nekdo ni prvorazredni pa ga čakata leta dolg sodni pregon in blatenje v osrednjih medijih. Pa tudi po tem času si človek ne zasluži iskrenega opravičila na sodišču, kot ga je bil deležen tisti dijak. Eden takšnih primerov je umetno ustvarjena afera Patria, zaradi katere je bil Janša, po krivici zaprt približno pol leta. Aktualni premier ja situacijo tedaj komentiral sledeče: “Šest let z afero Patria uničujejo ne samo mojo družino in stranko, šest let vsak dan ena in ista laž. Štiri leta traja sodni proces in še vedno ni končan. V štirih letih sem neštetokrat ponovil vprašanje, kaj sem narobe storil. Kaj, kje? Kakšno obljubo nagrade sem dobil. Štiri leta nihče ni povedal preprosto, česa sem kriv. Štiri leta se ni dalo braniti. Štiri leta sta govorila sodnica in tožilec, vsa ostala stroka pa je molčala. Pravna država je nekaj, za kar so naši sobojevniki umirali leta 1991.”

Milka Noviča so skušali obsoditi na 25 let zapora za umor Janka Jamnika, ki ga dokazano ni storil!
Nekaj besed gre nameniti še posebej odmevni aferi Novič. Konec preteklega leta so na okrožnem sodišču v Ljubljani, na tretjem sojenju za umor nekdanjega direktorja kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, obtoženega dr. Milka Noviča oprostili očitkov o umoru, ki se je zgodil decembra leta 2013. Tožilstvo je za Noviča sicer predlagalo 25 let zaporne kazni. Po mnenju sodnice Sinje Božičnik obtoženec glede na dokaze – posnetke kamer in časa dogodka, v času umora ni mogel biti na kraju zločina. Kot razlog za oprostitev, je sodnica navedla tudi, da dokaz o ujemanju delcev streljanja ni dovolj močan za obsodbo. Sodna kalvarija je trajala dolgih šest let. V preteklosti smo tako poročali, da kolesje globoke države enostavno ni hotelo izpustiti Noviča in ga po nekakšnih sumljivih pravnih praksah znova nameravalo obsoditi za dejanje, ki ga ni storil.

Krivično obtožen umora – Milko Novič (Foto: STA)

Globoka država se je globoko uštela, ko je primer zaupala pogumnemu in neodvisnemu sodniku Radonjiću, ki se ni pustil zmesti pritiskom sil, ki so na vsak način hotele obsoditi Noviča. Ker se ni izšlo po pričakovanjih, so nato s suspenzom kaznovali še sodnika. Še en razvpit primer dvojnih meril slovenskega krivosodja pa se nanaša na nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je bil žrtev številnih zmontiranih sodnih procesov, iz katerih je znova in znova izšel kot zmagovalec. “Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino odšli k drugemu sodniku, Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo in se z njim tudi kdaj sporekel. Šlo je za čisti politični obračun,” je v enem primeru pojasnil Kangler.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...