Tako diplomatski lobisti skrbijo za uresničitev kandidature Gorana Klemenčiča za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope

Goran Klemenčič Foto: STA

Po tem, ko je pravosodni minister Goran Klemenčič prestal interpelacijo, se je uvrstil celo v ožji krog kandidatov za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Naravnost neverjetno je, da je vlada Mira Cerarja podprla kandidaturo Klemenčiča, ki bi že zaradi odgovornosti za ”šlamastiko” pranja denarja v NLB in uničevanja dokazov zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića moral odstopiti, saj ta dokazuje, da v Sloveniji pravni sistem ne deluje. Kot kaže, naša država deluje po načelu: manj kot si efektiven, bolj napreduješ.

Goran Klemenčič je zavajal javnost v zvezi z ravnanjem v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) glede preiskovanja pranja iranskega denarja v NLB, kot predsednik KPK pa je delovanje KPK celo označil za profesionalno in nadstandardno, kar je zelo težko razumeti glede na to, da je bilo ravnanje v nasprotju z veljavnim sporazumom med KPK in policijo, predaja dokumenta pa je bila opravljena na neformalni ravni. Kljub temu, da je ob nastopu funkcije obljubljal, da bo v slovenskem pravosodju prišlo do obsežnih sprememb, ki naj bi privedle do rešitve sistemskih vprašanj, je realnost povsem drugačna. Arogantno in izključevalno ravnanje v odnosu do predstavnikov tistega dela stroke, ki si prizadeva, da bi bil v Sloveniji vzpostavljen pravosodni sistem, kjer bi obveljalo spoštovanje evropskih vrednot, norm in standardov.

Klemenčič sicer priznava obstoj neučinkovitosti, nekakovosti in neenotnosti sodne prakse
Ob interpelaciji je Klemenčič priznal, da v Sloveniji vlada previsoka stopnja nezaupanja v pravosodje, ki ima po njegovem mnenju sicer res težave, ki so včasih večje, včasih pa manjše. Poleg tega, da se je dotaknil tudi črkobralstva, neučinkovitosti, nekakovosti in neenotnosti sodne prakse je priznal, da državljanom težko odgovori, da pravna državna obstaja, da enakost pred zakonom ni odvisna od premoženja in da se dokazi izločajo le za nekatere. Očitno pa to ni dovolj, da bi zapustil svoj ministrski položaj in se umaknil iz aktivne politike. Poleg kandidatke iz Bosne in Hercegovine Dunje Mijatović in kandidata iz Francije Pierre-Yvesa le Borgna se je uvrstil celo v ožji krog izbora treh kandidatov za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope.

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Pri lobiranju obstajajo posebna navodila
V dodatnih pogovornih točkah za predstavitev kandidature Klemenčiča so diplomantom pri lobiranju za Klemenčiča poslali navodilo, naj ti v državah, kot so na primer Rusija, Turčija, Madžarska, Velika Britanija in Azerbajdžan, ne poudarjajo, da Klemenčič spoštuje sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in medijsko svobodo. Vidimo lahko, da se vlada s tem trudi, da bi v vsaki izmed držav Klemenčiča predstavila v najboljši možni luči kot nepristranskega kandidata, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine. Dejstvo je namreč, da ta, na primer, v Turčiji ne bi dobil podpore, če bi dejal, da se zavzema za medijsko svobodo ali v Rusiji, če bi omenil, da spoštuje sodbe evropskih sodišč, ki v Rusiji ne uživajo podpore itd.

Foto: epa

Organizacija Sveta Evrope se zavzema za varstvo človekovih pravic, pravne države, demokracije, za ozaveščanje ljudi, spodbujanje razvoja evropske kulturne identitete in raznolikosti, iskanje skupnih rešitev za probleme, s katerimi se rešuje evropska družba (diskriminacija manjšin, nasilje, organiziran kriminal, nestrpnost itd.) in pomoč pri utrjevanju evropskih demokratičnih sistemov s podporo zakonodajnim, političnim in ustavnim reformam. Glede na to, da je organ Komisarja za človekove pravice znotraj Sveta Evrope zadolžen za spoštovanje in uveljavljanje človekovih pravic v posameznih državah članicah, je težko razumeti, kako lahko slovenska vlada predlaga kandidata, ki je kršitelj človekovih pravic in ni naredil nič, da te ne bi bile kršene, prav tako je prispeval k neučinkovitosti slovenskega pravnega reda.

N. Ž.

 • samotoje

  Komisar Sveta Evrope za človekove pravice? Ali je to nekaj takega kot tisti pajac, v katerega moji vnuki mečejo žoge? Samo zato je pri hiši.

  • karpelec

   To je nekaj za na kruh namazat, vendar ne za pojest.

   • samotoje

    Pokvarjena kekec pašteta.

 • VERRZIFIKATOR

  Klemen Gorjančič

  (INDIJANEC) ČLOVEKOVA PRAVICA
  SE PREDSTAVI

  Iz indijanske epske tradicije

  Gre mi, veste, čisto vsa pravica,
  da postanem, kar si poželite,
  v vlogi vsaki zlahka me dobite,
  zlasti, kjer dogaja se krivica.

  Sem pravičen, prav nič koruptiven,
  vse zločine prav skrbnó preganjam,
  če je treba, tudi cirkus zganjam,
  najbolj znan sem kot operativen.

  Včasih pipo pokadim pred sejo,
  ko poročam bratom bledoličnim,
  da z nastopanjem nadvse pravičnim
  pomirim si vest, dobim idejo.

  Poročila moja so pravična,
  nadzorujem premoženjsko stanje,
  sproti spretno revidiram stanje,
  toleranca moja vsa je nična.

  Me zato imajo rdeči radi,
  sem do hudodelstev brezobziren,
  s temi kompetencami primeren
  bi za komisarja bil v brigadi.

  Gre mi torej čisto vsa pravica,
  da na funkcijo se me postavi,
  indijansko se sicér mi pravi
  tomahawk Človekova prasica.

  • Meho

   Pa še dolenjska varianta:

   Včasih enga šnopčka ruknem
   da številke bolj razumem
   pred očmi mi drek se šeta,
   ko številke govorijo.

   .

 • Važno da je Novič v zaporu. Važn, da je on dosegel to da se šiti kriminalce. To je njegova nagrada za opravljeno delo. Mati narava bo poskrbela za tebe.

  • lokec

   Na žalost se mi zdi, da mati narava ne loči med dobrimi in slabimi. Izkušnje pač.

 • Grenze

  Žirovci so vesel da so se ga znebl

 • G. Milko Novič je v zaporu in se mu godi krivica. Zato srčno upam, da TEPTALCU človekovih pravic ne bo uspelo zasedati tako pomembno mesto za komisarja.

  • sloustava

   Ne boj se, bildajo ga tisti, isti, ki se ne sramujejo krsenja clovekovih pravic. V EU na najvisjih polozajih na sodiscu pa vendar sedijo poznavalci prava in clovekovih pravic. Tudi Slovenija ga je imela, dr. Bostjan M. Turk je to bil. Da bi prav on in ostali pravni guruji z dr. Strurmom na celu ne povedala svojega mnenja o HIK kandidatu, pa dvomim. Cerar je res predlagal tega HIKovca, logistic za denar zro lasten drek, a ko je na vrsti prstavitev, pa HIK pokaze svoje neznanje. Nabildanost “ zazge ” samo pri slovenskih puhloglavcih in koristoljubih. V normalni demokraciji pac ne.

 • tzt

  V torek se bo v Bruslju poročalo o NLB-Irangate. Glavna zvezda prikrivanja kriminala bo tudi Klemenčič. Ko se v SE izve kdo pravzaprav je “naš” kandidat, bo izvisel. Podobno kot sluzasti drugorazredni hohštapler kateri je bil tudi “zelo dober” kandidat. “Sanja svinja o kukuruzu, a kukuruza nema”, bi rekli uni ta spodnji.

 • MEFISTO

  Klemenčič je zaslužen za padec druge Janševe vlade, zato si je zaslužil dosmrtno rento na visokih položajih doma ali v tujini.

  S tem nočem zmanjšati zaslug za padec vlade Previrantove stranke, Slovenske ljudske stranke in Nove Slovenije.

 • črnaovca

  Treba ga je podpreti se ga bomo vsaj za nekaj časa znebili

 • antimur

  Vlado, diplomate, Kučana in njegovo bando in nenazadnje Klemenčiča, bomo morali spraviti k pameti po Brglezovem naravnem pravu. Toda po tretmaju, ki si ga zaslužijo, pameti ne bodo več potrebovali.

 • Steiermark

  No, sedaj bomo pa videli, koliko tale Svet Evrope, za človekove pravice, tudi te spoštuje! To bodo dokazali s tem, ko nebodo podprli kršitelja človekovih pravic!

 • domovina mili dom

  Novinarji na delo. V časopisje teh držav poslati informacijo o delu Klemenčiča. Opišite ga kot bruseljskega pudla. Naj se začne medijska vojna z orožjem, ki ga uporabljajo komunisti.

 • Steiermark

  in mi, prisilno vzdržujemo takšno drhal, na takšnih mestih, da se nam režijo v brk…… Ali je res edino sredstvo, da se rešimo te drhali, vsepovsod, revolucija?

 • TOML

  Klemenčič bo dobil čevelj v tisto prevarantsko komijevsko rit.
  Slovenci zavedajte, da so naši socialisti v Evropi nezaposljivi!
  Rdeče opice, ki je nihče ne mara.
  S čevljem v riti so se iz EU vrnili Betteto, Turek, Bratovšek,…
  Socialisti nam delajo samo sramoto.
  Nagnat bolnike….
  Levičarstvo je bolezen praznih glav.

  • janez cepec

   BUTL

   • sumljivislon

    @ butlj ..sklanjaj .. ;)!!..oK?

   • TOML

    ha ha ha, kakšen argument mi pripne titov picajzl.
    Ni mi jasno, titekova crkovina je že davno poginila, picajzl pa še kar živi.

  • lokec

   Kaj pa Kocjančič prdsednik E O komiteja.

 • Viktorh

  Zgodilo se mu bo tako kot šnajdri.

 • RATATA

  Kar se tiče človekovih pravic je tale g.k.grozljivi pravi ratrak. Človeku pravice ratrakira.

 • Borut Stari

  Obranili so ga pred interpelacij s preglasovanjem. Toliko, da se pokaže opoziciji kdo je gazda v hiši Postal pa je za koalicijo težka cokla. Izvajal je zahtevna naročila za vldajočo mafijo, Ker veliko ve o obstoju in uporabi tajnih zakonov, kot je v časih bivše države obstalajal tajni uradni list. Pomembno je da so opoziciji dali novo lekcijo. Oblast obranila ministra pred odstopom. Sedaj se ga želijo, ker je postal moteč znebiti tako kot se bo zgodilo. Nagrajen in elegantno umaknjen bo na za Slovensko oblast neškodljiv položaj.

 • Peter

  Bi meu več šans če bi ga poslal na tekmovanje za Mistr Juniverz, no.

  • indijanka

   Ker niso začetniki v kuhanju. Tam bi jim šlo lažje. Prikrit bi morali samo videz.

   • samotoje

    Nič prikrit. Je kar tak dober.

 • MižekFiga

  Tudi s skrito obrezanim bi ne imel šans za tak komisarski EU politični položaj!

 • Iva

  Postopno kontinuiteta prevzema tudi SLO funkcije v EU. Tako tudi tam oblikujejo svoja omrežja in metastaze se širijo.
  Kaj pa SLO poslanci v EPP? Peterle se hvali, da ima velik ugled. Ali podpira Klemenčiča??! Novinarji, v AKCIJO!

  • Soave

   Pa saj je poleg Peterleta še kdo drugi tam ?
   Ali vse te naše EU poslance država kdaj kaj vpraša, jih prime za ušesa ?
   Ali sploh komu odgovarjajo ? Morda bi bilo pa potrebno uvesti kakšne interpelacije tudi za njih ? Ob interpelacijah vsaj izvemo za nečednosti interpeliranega,

 • Osti jarej

  …..eu je fašistična tvorba……zakaj pa ne bi mogel biti,kar en komisar enega sveta,pod lažno oznako varovanja človekovih pravic……vsako minuto manj jih imamo

 • Soave

  Oprostite . . . . . . kaj pa pravzaprav vsi ti komisarji in EU poslanci počno tamv Bruslju ?? Jih kaj zanima, kdo je kdo ? Ali samo čakajo, da jim še kaj zraven pade ?? Vse skupaj je že malo neumno !!
  Naši vladi pa se res ni več za čuditi . Pač ” podpirajo ” drug drugega.

  • ogledalo

   Pa eno čredo svetovalcev imamo v Bruslju. No Tomčeva jih ima!

   • Soave

    No, verjetno ne samo ona.

 • Osti jarej

  ….teorija zarote ali…..

  da vam ne bo dolgčas

  https://www.youtube.com/watch?v=WRUXh8Gn4KY

 • montyamp

  Svet EU rabi še izdajalce in diverzante , da ne bo preveč kičast .

 • montyamp

  Iščem dobrega psihiatra , loteva se me banditofobija .

  • janez cepec

   u Begne pejd, tam je za take kot si ti še plac

   • xtc

    Torej si že tam ,da veš ,da je še plac.

    • Hun

     ko bi ti obiskal psihiatrijo bi ostale bolnike vse odpustil, ces sj prot tvoji trumpblentavosti so vsi dokaj zdravi

 • ljubinica

  Brazpredmetno je navajati Klemencicevo neucinkovitost in nesposobnost ..
  Saj ne gre za to. Po kriterijih rdece mafije je bil zelo ucinkovit: s pomocjo KPK je vrgel Jansevo vlado in dal Kucanovim medijem snov za vecletno vsakodnevno napadanje prvaka opozicije JJ. In pomagal je pomesti pod preprogo mahinacije NLB ….
  Zato ga Kucanova mafija poskusa nagraditi …. kot Ropa, Cvikla ….
  —-
  Slisala sem Erjavca, ko je povedal, da je na obisku v Italiji sklenil z Italijani dil: nasi bodo za neko funkcijo podprli Italijana, Italijani pa v zameno Klemencica ….
  Tako to gre v “demokraticni” Evropi ….

 • tramal

  Za tega frankenštajna je treba vse evropske države obvestiti kakšen bandit je ki bi moral že davno gniti v najstrožjem zaporu.

 • Janez

  Pa?
  Jaz imam občutek, da se tale nenavadni mag. G. KLEMENČIČ !
  Le
  dosti neresno ” štosira” na področju – prava !

  Da ?
  ni ” rojen pravnik ” kot se zdi npr. Ddr. Jaklič !
  Ampak
  – da je mag. G. Klemenčič ? Le v – “pravu gostujoča oseba”?! Tak vtis imam.
  Da?
  so njegovo interesno področje – morda – računalniške igrice,
  s katerimi se je ukvarjal – ko je bil mlajši
  Da
  jd kot pravnik aktiven – bplj – ker pač ?
  Rabi službo in denar?
  Da
  – pravo – resno – pravzaprav – ne zanima.
  In da
  tudi nima – res resnega namena ?
  Kaj res pozitivnega – storiti za boljše R.SLO pravo in za res bpljše R.SLO zakone ?!
  Da?
  Pač? Le – malo “meša zrak” po prostorih, ki so v R. SLO povezani – s pravom.
  Ne
  morem si kaj. Tak vtis – pač ima ta čudni mag. G. KLEMENČIČ -name ! L.r. Janez K. KOMENDA
  P.S.
  MORDA SE MOTIM.
  A ZDI SE MI, DA SE NE MOTIM.

 • Olga_10

  SDS naj mu naredi preko svojih poslancev “reklamo”, ki si jo zasluži! Na Dob s skorumpirano barabo!

  • ogledalo

   Ustavni so ga spustili, ti bi ga pa zopet tja zaprla? Tako pa to spet ne gre.

 • ogledalo

  Klemenčič ja car. ivan se je usral, ko je mislil interpretirati Klemenčiča glede njegove vloge v KPK in ivanovih 400 jurjev. ivan bi se maščeval, pa ne ve kako. Ovčjereja mu gre pa še kar dobro od rok, čeprav se čreda zmanjšuje.

  • Janez

   Mene pa
   ZELO ZANIMA: KAJ SI TI PO. – ” S T A N U ” ?!
   Mislim?
   Da si ? POROČEN ?
   A sem uganil ! Daj povej no, po resnici ! L.r. Janez K. KOMENDA

  • Janez

   Ni
   se ti treba truditi !
   Z odgovorom na moje vprašanje !
   In pusti ok go. Olgo na miru.
   Saj vem, da si – LOČEN !
   Ločen od – pameti ! Se zdiš.
   Ne
   Gre tu za g. Janšo, za Mag. Klemenčiča.
   Gre
   ZA TO, DA BI V R. SLO KONČNO IMELI NORMAL PRAVNO DRŽAVO. . Kapiš? L.r. J. KOMENDA

  • borko

   si ti gluh

 • Osti jarej
  • Janez

   Kakšen fantast si ti.
   Jaz
   še v življenju nisem videz zidarja, ki bi – zidal na ” prosto” !
   Vsi zidarji,
   Ki jih poznam imajo : metre, vaservago itd. TEBI SE MALO BLEDE. Se zdi. L.r. J. KOMENDA

   • Osti jarej

    ..ne poznaš tapravih… tvoji so sami šalabajzarji

 • Janez

  INTERPELACIJA
  proti “mišmaš” mag. Klemenčiču je bila uspešna.
  Kljub
  temu, da odstop ni bil izglasovan. Pokazalo se je pa to, kakšni ex KP, ZK – so ! L.r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!