fbpx

Tako Facebook stran Na slovenskih tleh dela vidno promocijo Marjana Šarca – tudi za njo stoji medijski strateg LMŠ Matej Špehar?

Šarčev strateški svetovalec Matej Špehar. (Foto: STA)

Rezultati februarske javnomnenjske raziskave Ninamedie Vox populi, ki so Šarčevi vladi izkazali kar 70-odstotno podporo, so predsedniku vlade Marjanu Šarcu več kot očitno stopili v glavo, drugače si je namreč težko razlagati njegovo arogantno in poniževalno obnašanje do tistih, ki niso podprli rebalansa proračuna, kot tudi nedavni izbruh, ki si ga je privoščil ob vprašanju poslanke NSi Ljudmile Novak glede njegove odklonitve nastopa v Evropskem parlamentu. Ker pa mu je “visoka” podpora pričela padati, je Šarec po podatkih našega vira pazljivo aktiviral svojega medijskega stratega Mateja Špeharja, ki mu preko priljubljene Facebook skupine Na slovenskih tleh dela promocijo in ga poskuša prikazati kot odločnega predsednika vlade. Špehar je bil že v preteklosti vpleten v mahinacije s prodajo Facebook strani s 70 tisoč sledilci državnemu podjetju ELES za 8500 evrov, za katero se je govorilo, da gre za financiranje kampanje LMŠ.

Na Facebook strani skupine Na slovenskih tleh, ki jo sledi kar 115.268 ljudi, je večinoma sicer mogoče videti objave o dosežkih slovenskih športnikov in spremljati dogajanje v šovu Ljubezen po domače, a pazljivejši pregled jasno kaže, da so vse objave napisane previdno in všečno, da bi pritegnile čim večji krog mladih državljanov, ki jih večinoma politika ne zanima. Zadnja objava o Marjanu Šarcu in njegovem nastopu pa je vendarle razkrila, da bi za njo lahko stal “mastermind” Šarčeve kampanje in “Facebook strokovnjak” Matej Špehar.

Kdor sledi objavam skupine Na slovenskih tleh, je zagotovo z začudenjem spremljal komentar glede nedavnega izbruha Šarca. Prebrati je bilo namreč mogoče: “Naš premier se ne pusti sprovocirati.. Prav je tako! Poglejte, kaj je povedal. Koliko všečkov podpore si zasluži?” Več kot očitno je, da je za zapisom nekdo, ki Šarca podpira in mu kljub arogantnemu obnašanju in paničnim izbruhom poskuša izoblikovati podobo odločnega predsednika vlade, ki naj bi delal v dobro slovenskih državljank in državljanov. Nedvomno je Špehar, ki je po navedbah našega vira za vsem tem, udaril mimo z objavo, kot je ta, saj si je večina enotna, da je Šarec poniževalen do vseh tistih, ki mu očitajo, da je z rebalansom proračuna presegel ustavno fiskalno pravilo za skoraj 300 milijonov evrov, in do Novakove, s katero se je spustil v politični obračun, čeprav se je zanjo domnevalo, da ga je podprla za mandatarja.

Prav tako so zgovorni tudi komentarji pod objavo na strani: “Ne predstavljam si, da bi se kateri od bivših predsednikov vlade ali države tako obnašal do poslancev, moram pa priznati, da me je s tem nastopom prepričal, da je bila njegova zavrnitev nastopa v EU parlamentu pravilna odločitev – vsaj sramote ni delal Sloveniji???”;  “Izgleda, kot da igra cirkuško vlogo predsednika vlade, nikakor pa ni v realnosti, kajti samo za kakega partijskega povzpetnika, ki nima pojma, kaj pomeni demokracija, je odgovarjanje na pereča vprašanja provociranje, to, kar se gre ta Serpetinšek, spada v gostilno ali na cirkuški oder, nikakor pa ne v parlament.”;”Serpetinšek z napumpanim egom ne more skriti svoje koleričnosti – temu pravite državnik????”; “Čisti populizem. To bi rekli otroci v OŠ, ne pa predsednik vlade in zdravstveni minister …”

Marsikdo v javnosti ne pozna poslancev vladajoče LMŠ, kaj šele, da bi poznal Šarčevega medijskega stratega Mateja Špeharja. Špehar je samostojni podjetnik in neizvoljen kandidat za poslanca na listi LMŠ, ki se je po volitvah zelo dobro znašel. Uspešno se je namreč prisesal na državne vire s tem, ko si je uredil strokovno svetovanje poslancem LMŠ. Po podatkih Erarja je kot samostojni podjetnik na račun strokovnega svetovanja poslancem zaslužil  že 10.000,27 evra, in to v le nekaj mesecih, odkar je oblast prevzela vlada Marjana Šarca.

Vir: Erar

Tudi s strani RTV Slovenija je črpal denar
Če je Špehar morda v preteklosti tarnal glede težke usode slovenskih podjetnikov, ki se morajo vsakodnevno boriti za vsakdanji kruh, pa se mu sedaj pod vlado Šarca ni treba ničesar bati, saj ima dostop do vrelcev, ki se napajajo z denarjem slovenskih davkoplačevalcev. Ob tem pa moramo omeniti, da mu sicer tudi v preteklosti ni šlo preveč hudo, saj je služil tudi na račun javne hiše RTV Slovenija, ki smo jo prisiljeni plačevati prav vsi. Leta 2011 je namreč zaslužil kar 62.369,86 evra!

 

Špehar že bil vpleten v prodajo Facebook strani Moja dežela s 70 tisoč sledilci
Sicer pa se je Špehar pred meseci znašel na naslovnicah medijev, potem ko so ga obtožili, da je s prevaro državnega podjetja Eles pridobil premoženjsko korist v višini več kot 8 tisoč evrov. Naj spomnimo, na Nova24TV smo že lani aprila poročali, kako je državni Eles z nakupom Facebook strani za 8.500 evrov financiral Marjana Šarca. Državno podjetje Eles je 8. marca samostojnemu podjetniku Mateju Špeharju izplačalo 8.540 evrov za nakup njegovega Facebook profila Slovenija, moja dežela, ki je imel več kot 70.000 tako imenovanih všečkov. Špehar je glavni medijski in komunikacijski strateg Marjana Šarca. Obstaja sum, da je šlo za posredno (so)financiranje predvolilne kampanje kamniškega župana. Sumljivo je namreč tudi, da vse od 3. maja, ko je lastnik profila postal Eles, na njem ni objavil ničesar, potem pa je sredi aprila stran izginila s Facebooka.

Z Elesa so takrat sicer sporočili, da so Facebook stran Slovenija, moja dežela kupili od Mateja Špeharja, ki je bil, mimogrede, tudi kandidat za poslanca Šarčeve stranke v marcu 2018, pri čemer pa jim je po poročanju Portalplusa “šele po prejemu fakture postalo jasno, kdo je njen ‘lastnik’. Očitno jih je to spoznanje po približno treh mesecih pripeljalo do odločitve, da si premislijo”. Tako so Špeharja obvestili, da strani ne bodo prevzeli v upravljanje, nazaj pa so zahtevali tudi “povrnjeno kupnino v celoti”. Pravni postopki so bili sproženi pozno spomladi.

Foto: Printscreen

Sicer je Špehar z objavami na družabnem omrežju Facebook že pokazal, da zna biti zelo nestrpen do medijev, ki so blizu opoziciji, obregnil se je namreč ob naslovnico Demokracije z zapisom: “Ko je Demokracija zgolj črka na papirju. Dobesedno.” Pri čemer je seveda jasno, da je s svojim zapisom poskušal le izzvati svoje sledilce. Očitno pa je, da ima Špehar veliko prostega časa, če moderira še stran Na slovenskih tleh, kjer poskuša Šarca predstaviti kot pogumnega predsednika vlade, ki se ne pusti provocirati drugim poslancem, čeprav je resnica očitna, in sicer, da je on tisti, ki rad provocira, se arogantno in poniževalno obnaša, če mu kdo nasprotuje. Sicer smo Špeharju glede njegove vpletenosti v moderiranje strani Na slovenskih tleh poslali novinarsko vprašanje, na odgovor pa še čakamo.

H. M.