fbpx

Tako globoka država zavira napredek v medicini: Zaradi opozarjanja o preplačilu žilnih opornic blokirali z Zoisovo nagrado nagrajenega dr. Marka Noča!

dr. Marko Noč (Foto: STA)

Mineva mesec dni, odkar je dr. Marko Noč prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju intenzivne interne medicine. Glede na to, da je prejel najvišje državno priznanje za vrhunske dosežke na področju znanosti, torej na račun raziskav, ki so potekale v okviru programa, ki ga sedaj namerava ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport ukiniti, marsikomu ni jasno, kako je kaj takega sploh mogoče?

Dr. Marko Noč je postal najbolj znan po svojem delu v komisiji za javne razpise za žilne opornice, s čimer je pomembno pripomogel k zmanjšanju stroškov zanje na domačem trgu. Vse od takrat se kot predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino v ljubljanskem UKC srečuje s takšnimi in drugačnimi težavami, poroča RTV Slovenija. Eno izmed najbolj nedavnih predstavlja odločba ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, s katero je prišlo do ukinitve raziskovalnega programa, ki ga dr. Noč vodi že več let zaporedoma. Po njihovo namreč za nadaljnje financiranje za dobo petih let naj ne bi bilo zadoščeno relevantnosti in znanstveni odličnosti.

Noč odločitev označuje kot absurdno
Na nedavno odločitev ministrstva se je za RTVS odzval dr. Noč in jo označil kot absurdno. “Res je šokantno, da je od 70 programov 69 odobrenih, edino naš ne. Ne morem se znebiti vtisa, da je to neke vrste kazen za vse moje aktivnosti v povezavi z znižanjem cene žilnih opornic.”

Ob tem je težko prezreti dejstvo, da ima dr. Noč za seboj plodovito dolgoletno kariero, saj je v svetovnem merilu postavil novo paradigmo prve pomoči v primeru zastoja srca. Tako je prišlo do odkritja, da je za preživetje bistvenega pomena izvajanje močnih in neprekinjenih pritiskov na prsni koš, umetno dihanje pa je povsem odveč. Novi intenzivni terapevtski pristopi in odmevne raziskave so pripomogli k dvigu števila preživelih v primeru srčnih zastojev, in sicer se je v dvajsetih letih preživetje tovrstnih bolnikov dvignilo s 27 na dobrih 50 odstotkov. Glede na to, da gre za tako prepričljive strokovne dosežke, ni nič čudnega, da je oddelku dr. Noča pripadla odgovorna in hkrati častna naloga za pripravo mednarodnih smernic, ki bodo pomembne za interventno zdravljenje bolnikov po zastoju srca.

Težko je razumeti, kako je mogoče, da naj zavidljivi dosežki ne bi bili dovolj dobri za nadaljnje izvajanje programa. Program Nujna stanja v interni medicini je namreč na podlagi ocene dobil pol točke premalo, s tem pa je bil avtomatsko zavrnjen. “Mene to ne bo neposredno prizadelo. Za moje mlajše kolege pa je bil to edini vir dodatnega izobraževanja, ki je neodvisen od farmacevtske industrije,” je za RTV Slovenija komentiral dr. Noč.

Foto: STA

Imena ocenjevalcev niso javno znana
Mnogo je takih, ki menijo, da je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) ukinila financiranje Nočevega raziskovalnega programa zato, ker je bil Noč eden izmed redkih, ki je skupaj z Blažem Mrevljetom na ves glas opozarjal na preplačilo žilnih opornic. Seveda na ARRS po navedbah Siola zavračajo vsa takšna namigovanja, pri čemer poudarjajo, da so postopki ocenjevanja neodvisni. “Res je nekaj narobe s kriteriji, če na eni strani dobivaš nagrade, na drugi pa izgubljaš raziskovalne programe. To ne gre skupaj. Ena roka ne ve, kaj dela druga,” je poudaril dr. Noč.

  Vsakomur z malo zdrave logike je jasno, da gre za res nenavadno odločitev. Glede na to, da je direktor ARRS József Györkös za 24ur.com zatrdil, da je odločitev o zavrnitvi nadaljnjega financiranja raziskav dr. Noča na plečih tujih strokovnjakov, smo na Györkösa naslovili novinarsko vprašanje glede konkretnih imen in priimkov tujih znanstvenikov, ki so odgovorni za ustavitev programa. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga bomo prejeli.

H. M.