fbpx

Tako je družina Musar sodelovala v tajkunskih poslih Pivovarne Laško – ali Nataša Pirc Musar tudi o tem ne ve ničesar?

Vir: Fotomontaža Demokracija, STA, Pivovarna Laško

Z vsakim dnem prihajajo na plan nove podrobnosti iz poslovnega življenja zakoncev Musar. Predsedniška kandidatka je na soočenju pred prvim krogom volitev sicer zatrdila, da o poslovanju svojega moža ne ve ničesar ali skoraj ničesar. Z možem o tem ob večerih pač ne govorita, trdi. Zdi se prav, da zaradi tega Pirc Musarjevi predstavimo še eno podrobnost iz poslovnega življenja družine Musar. Sestra njenega soproga Anja Musar Kalan je bila globoko vpletena v “tajkunske posle”, povezane s Pivovarno Laško – kot podaljšek njenega brata. Bila je namreč direktorica podjetja Kolonel, zaradi česar so jo morali policisti na neki točki fizično zvleči pred sodnico. 

Anja Musar Kalan je danes zaposlena pri svojem bratu v Ruski Dači kot razvijalka spletnih projektov. Delna lastnica podjetja in posledično tudi njena nadrejena je tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, a je bil pri njeni zaposlitvi seveda ključen brat Musar Kalanove, katerega sopotnica je že dolga leta, kot boste prebrali v nadaljevanju.

Zgodba sega v dni, ko se je Boško Šrot “razdolževal” vpliva in lastništva v Pivovarni Laško. Po poročanju Dnevnika je leta 2010 Atka Prima prodala svoj delež v družbi Kolonel, nato pa je Boško Šrot prodal še samo Atko Primo, preko katere je preko družbe Kolonel obvladoval lastništvo Pivovarne Laško. Da se je Boško Šrot tedaj “razbremenil” lastništva, je sicer res le v strogo pravnem smislu. Nova lastnica Atka Prime je namreč postala njegova soproga, Anica Aužner Šrot, ki je ostala edina lastnica v verigi, ki je “vodila od Atke Prime, prek Kolonela, Centra Naložb in Infonda Holdinga do laškega pivovarja,” so pisali v Dnevniku. Svoj delež v družbi Kolonel je tedaj prodal tudi razvpiti tržaški poslovnež Pierpaolo Cerani, ki je bil solastnik Kolonela s svojo družbo Iniziative Generali 96.

Nataša Pirc Musar trdi, da o poslih svojega moža ne ve ničesar ali pa zelo malo. (Foto: STA)

Tukaj v zgodbo vstopi sestra Aleša Musarja, Anja Musar Kalan. 9. 2. 2010 je bila imenovana za direktorico družbe Kolonel d. o. o., s čimer je nasledila prej omenjenega tržačana Ceranija. Pri tem bode v oči predvsem dejstvo, da Musar Kalanova prej ni imela vidnih direktorskih izkušenj, ki bi jo plasirale na mesto vodje ene ključnih podjetij za obvladovanje pivovarskega giganta. V resnici deluje, kakor da bi bila tja nastavljena kot “papirnata direktorica”, ki je delovala v imenu nekoga drugega. Denimo svojega brata, moža predsedniške kandidatke, Nataše Pirc Musar. Musar Kalanova je bila kasneje direktorica še dveh podjetij, ki jih je z minimalnim kapitalom konec leta 2009 ustanovila Iniziative Generali 96. Gre za družbi ARTV, storitve, d. o. o. in Geron, storitve in trgovina. Tako prva kot druga družba ne obstajata več.

Ali je mogoče domnevati, da ni šlo za samostojno kariero Musar Kalanove, temveč je bila v omenjenih podjetjih le podaljšana roka Aleša Musarja, lahko presodite sami. Jasno pa je, da je o njenem delu hotelo presoditi pravosodje in možje postave, ki so jo 3. junija 2011 okrog pete ure zjutraj iskali na domu in jo privedli pred preiskovalno sodnico. Slednja jo je zaslišala v okviru preiskave zoper Šrota in Igorja Bavčarja, potem ko je prva direktna obtožnica (na podlagi kazenske ovadbe Zorana in Damjana Jankovića) zoper prvega in drugega padla, je poročal Požareport. 

Anja Musar Kalan je že dolga leta poslovna sopotnica svojega brata Aleša Musarja. (Foto: zajem zaslona, Facebook)

Kariero še naprej nadaljevala pri bratu
Iz socialnih medijev izhaja, da je tudi kasneje še naprej poslovno sodelovala z bratom. Iz njenih socialnih medijev je razbrati, da se je 1. septembra leta 2017 zaposlila v družbi za upravljanje skladov tveganega kapitala STH management kot pomočnica vodje projektov. Predsednik sveta delniške družbe je Aleš Musar. Kot izhaja iz njenih socialnih medijev, je bila tam zaposlena do 30. junija 2019. V tistem času, piše na spletni strani Ruske dače, so se na turistični destinaciji prenehala restavratorska dela. Ko je “dača” odprla vrata, se je tam očitno zaposlila na delovnem mestu, ki ga opravlja še danes, torej kot razvijalka spletnih projektov.

Gal Kovač