Tako je država stran vrgla skoraj 4 milijone evrov za socialistične projekte ŠIPK, s katerimi so si akademske elite in nevladniki dodatno napolnili žepe!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu sklad Republike Slovenije očitno ne zmanjka idej, kako trošiti proračunski denar. Tako sta prek Sklada Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad financirala kar 117 Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (ŠIPK), skupna vrednost razpisa za izvajanje teh projektov v študijskih letih 2018/2019 in 2019/2020 pa znaša skoraj štiri milijone evrov. Gre za še eno priložnost, s katero so si akademske elite ob svojih rednih plačah lahko dodatno napolnile žepe, prav tako pa so sredstva namenjena tudi za strokovne sodelavce, ki v veliki meri prihajajo iz vrst nevladnih organizacij in organov javne uprave. Bogato nagrajeni za svoje sodelovanje pri projektih so bili seveda tudi študenti.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, ki se v zadnjem času sicer sooča s številnimi kritikami glede svojega delovanja, se je na svoji spletni strani pohvalil, da je bilo v študijskem letu 2018/2019 “uspešno zaključenih” kar 117 Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (ŠIPK). V študijskem letu 2018/2019 je v teh projektih sodelovalo kar 1032 študentov, 179 pedagoških mentorjev in 136 strokovnih sodelavcev. Projekti so se izvajali v okviru Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novem mestu in v okviru samostojnih visokošolskih zavodov. Študenti naj bi po navedbah Sklada v okviru programa ŠIPK reševali konkretne družbene izzive, s katerimi se srečujejo nevladne in neprofitne organizacije v svojem lokalnem okolju.

Za projekte ŠIPK stran vrženih skoraj 4 milijone evrov davkoplačevalskega denarja
Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pod vodstvom Jerneja Pikala ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Skupna vrednost razpisa, ki je bil objavljen na spletni strani Sklada, znaša kar 3.914.131,50 evra, od tega v prvem odpiranju za obdobje izvajanja projektov v študijskem letu 2018/2019 kar 1.948.367,68 evra, v drugem odpiranju za obdobje izvajanja projektov v študijskem letu 2019/2020 pa dodatnih 1.965.763,82 evra.

Foto: STA

Projekti ŠIPK so odlična priložnost za akademske elite in nevladnike, da si ob rednih plačah še dodatno napolnijo žepe
Kot lahko razberemo iz projektne dokumentacije, znaša strošek ure dela pedagoškega mentorja pri projektu kar 20 evrov na uro, v okviru projekta, ki traja štiri mesece pa si lahko posamezen pripadnik akademske elite ob svoji redni plači v obdobju npr. štirih mesecev napolni žepe z dodatnimi 3.200 evri davkoplačevalskega denarja. Za ta denar tako v štirih mesecih opravi 160 ur »uspešnega vodenja in koordiniranja projekta« oziroma 40 ur v posameznem mesecu.

Dodatno visokošolski zavodi prejmejo nadomestilo za podporno strokovno osebje za sodelovanje pri projektu v višini 12 evrov na uro, pri čemer naj bi bilo za projekte v trajanju treh mesecev skupno potrebnih 24 ur takšnega dela, za projekte, ki trajajo štiri mesece pa naj bi bilo potrebnih 32 ur takšnega dela.

Nadomestilo je namenjeno tudi strokovnim sodelavcem iz lokalnega ali regionalnega okolja, pri čemer gre po vsej verjetnosti v veliki meri za pripadnike nevladnih organizacij ali pa za zaposlene v javnem sektorju. Ti za uro dela prejmejo 16 evrov, na enem projektu pa lahko sodelujeta kar dva partnerja. V kolikor pri posameznem projektu sodeluje le en “partner”, lahko ta za svojega strokovnega sodelavca zahteva pri projektu, ki traja štiri mesece, kar 960 evrov nadomestila za opravljenih 60 ur dela.

Foto: iStock

Dela ne opravljajo prostovoljno niti študenti, pač pa so ti za svoje sodelovanje bogato nagrajeni, strošek opravljene ure njihovega dela namreč znaša kar 9 evrov. V okviru projektov lahko opravijo do 40 ur mesečno, za projekt v trajanju štirih mesecev tako prejmejo kar 1.440 evrov.

Rok Krajnc

 • pajot

  “Ako propadaš,propadaj otmjeno.” (srbski pregovor)

 • SIMON ROZIC

  Vse vladne in nevladne barabe na prisilno delo na ceste,
  ali druga javna dela, da poplačajo svojo javno krajo!

 • Ivan Ivanovič

  Anarholevičarski paraziti razmišljajo nekako takole: Delovno in molzno ljudstvo ustvarja BDP, mi pa se ga moramo polastiti v največji možni meri. Davki morajo biti čim višji, da poberemo čim višji delež BDP. (Mimogrede: V Sloveniji znaša delež BDP, ki ga pobere javni sektor, 71% in smo v EU na drugem mestu za Švedsko, kjer država pobere 73% BDPja.) Od uplenjenega BDPja potem anarholevičarski paraziti kanalizirajo v zasebne žepe kdo bi vedel kolikšen delež BDPja. Skratka, cilj anarholevičarske politike je plenjenje države in državljanov za svoje zasebne koristi.
  Zakaj desna opozicija v parlamentu ne opozarja na deviantno plenilsko naravo anarholevičarske vlade? Zakaj ne zahteva znižanje davkov in ukinjanje projektov in programov, katerih edini cilj je, da si anarholevičarska elita polni žepe? Zakaj desnica ne obljublja znižanje davkov?
  Odgovor je en sam: Ker sta levica in desnica le dve plati iste medalje. Obe sta pod nadzorom istega masterminda. Ni nujno, da ima svoj sedež v Sloveniji.

  • macon

   Ne strinjam se z zaključkom. Desnica in sicer SDS in NSI imata vseskozi v programu nižanje davkov na delo ter dobiček, socialno kapico ipd. Desnica samo ohranja civilizirano kulturo dialoga medtem ko levici po kratki pavzi 1991-2004 to ni več treba. Hkrati ko zahtevajo civiliziranost od desnice, se sami obnašajo kot stekla sodrga.

   • Ivan Ivanovič

    Tudi levica ima v programu kup lepih fraz. Dela pa nekaj čisto drugega. Kdo si je namočil kljune ob gradnji avtocest? levi in desni. Kdo v Teš-6? Levi in desni …
    To je problem Slovenije: zlizanost levih in desnih, ko gre za kriminal belih ovratnikov. Kdor tega ne vidi, je ali slep ali pa noče tega videti, in že ve, zakaj tega noče videti.

    • SIMON ROZIC

     …SDS se je že izkazal z nižanjem obremenitev iz obveznosti do države v svojem mandatu 2004 do 2008, kaj pa ostale “vlade”.? Naštej njihova dobra dejanja !
     (obljube ne štejejo!)

    • macon

     Kateri desni? Zidar, Mačkov pribočnik, in ostali direktorji udbovskih gradbenih firm so bili desni? Šaleški lobi za TEŠ6 so desni?

     Oprosti, ker si pobrkljal oziroma ponavljaš zadnji komunajzarski izgovor: vsi so isti.

     Levi imajo v programih (če jih sploh imajo) samo socialne bonbončke in dodatne izjeme, drugega nič. Nobenih strukturnih reform.

  • šrauf

   V večini se strinjam z vami,razen s tem ,da desnica v parlamentu ne opozarja na deviantno plenilsko naravo anarholevičarske vlade.

   Zakaj pa POTEM MISLITE ,DA JE PADLA DRUGA JANŠEVA VLADA? Če pa še pogledamo kakšna soderga je režirala ,sodelovala v “vseslovenskih vstajah”, je pa odgovor na dlani. Seveda pa s tem ne mislim,da je desnica v tem pogledu brezmadežna, vendar še daleč do tega ,da bi rekli ,da so vsi isti.

 • rubec

  Dajmo malo znanje sklanjatev obnovit. Ta s špegli je moten. Una s špegli je motena. Oni, ki se slikajo pred SD plakati so moteni.

  • Ivan Ivanovič

   Niso moteni. So tigri moteni? In levi in leopardi in orli…? Ne, niso. So plenilci. Takšna je njihova narava. Problem je v tem, da delovno in molzno ljudstvo voli ljudi, ki imajo en sam cilj: da jih oskubijo do gole kože.

  • SIMON ROZIC

   …slike s “sekretov” z znanimi sekretarji je naša bodočnost? Ne, hvala!

 • slo apac

  Javna uprava se obnasala negospodarno in tako da so davki njihov osebni plen, tako bodo kradle vse vlade, tako leve stranke in nazalost tudi desne stranke. Ljudje so tisti ki kradejo in ce take izvolimo ti kradejo in okuzijo se postene javne usluzbence. Premik na bolje je potreben v glavah, kar bo pa tezko ker ta sloni na putanah komunizma, mafiji, eliti in balkanizmu.
  Dokler se ne zamenajo politiki in generacije in da bodo taki lopovi res sedeli v zaporih in z zaplembo premozenja kaznovani se bo to nadaljevalo vse dokler se ta bedna mafijska politika tudi te vlade ki deluje na unicenju slovenskega naroda, ne razleti ali razvodni.

 • Shadow

  Ali morda že vemo, kdo so bili glavni ‘garači’ v okviru tega ‘projekta’ – z imeni in priimki. Če so pridno delali, jih ne bi smelo biti sram objave …..

 • SIMON ROZIC

  Pikalu pa res ni zaupati državne blagajne; kradla sta že z Lukšičem (2,5 mio EUR za nič!) tako, da
  omenjena baraba prakso že ima in skrajšati mu moramo parklje in jih za večno potegniti iz
  marmelade!