Tako je Golobova vlada pohvalila Janševo: Objavili so njen velik uspeh na področju električne energije!

Predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

Uradni Twitter profil Urada Vlade RS je nedavno objavil grafiko, v kateri se je pohvalil, da je Slovenija v redki družbi petih držav, v katerih so se cene električne energije v prvi polovici leta v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšale. Gre za resnično impresiven in korekten podatek, a z manjšo težavo. Vlada Roberta Goloba s tem dosežkom nima popolnoma nič, kar je javnost zelo hitro ugotovila in vladnim komunikatorjem tudi jasno predočila. Razlog za tako nizke cene so bili seveda ukrepi prejšnje vlade Janeza Janše, kar pa so Golobovi propagandisti prikladno izpustili. 

Tako je Golobova vlada pohvalila Janševo: Objavili so njen velik uspeh na področju električne energije.

“Slovenija je med petimi državami EU, kjer so se cene električne energije za gospodinjstva v prvi polovici leta 2022 v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale. V Sloveniji so se cene električne energije znižale za 16 %, kar nas uvršča na drugo mesto, takoj za Nizozemsko (54 %),” so zapisali in zraven pripeli grafiko, ki še vizualno prikazuje uspehe Janševe vlade.

Spletni uporabnik Nefiltriran je zapisal, da bo ta uspeh izpuhtel takoj, ko bodo hoteli primerjati drugo polovico leta, ko so se dejansko začeli učinki Golobovega upravljanja z državo. “Dejansko je bila skupna cena nižja v tem obdobju, ker je vlada Janeza Janše ukinila omrežnino za 3 mesece. Hvalijo se z dosežki drugih. Če bi primerjali 2. polovico 2022 bi imeli rekorden skok v Evropi,” je bil jasen. Spet neki drugi uporabnik, Peter Hrastelj, je v isti niti pogovora objavil svoje položnice, ki jasno prikazujejo razliko v ceni električne energije, nato pa še izračuna povprečne cene električne energije za mesec junij 2021 in junij 2022.

Spomnimo, vlada Janeza Janše je v začetku letošnjega leta pripravila sklop ukrepov, s katerimi so naslovili naraščajočo draginjo. Ukrepi so med drugim vsebovali znižanje trošarin za pogonska goriva in kurilno olje, solidarnostni dodatek v višini 150 evrov, ki so ga prejele ranljive skupine – velike družine, upokojenci, invalidi in druge skupine. Najpomembnejše, za obdobje treh mesecev se je ukinila omrežnina. “Prvi ukrep je oprostitev plačevanja omrežnine za tri mesece. Skupaj z nižjimi trošarinami se bo znesek na položnicah znižal za 30 do 35 %,” je ukrepe pospremil takratni predsednik vlade Janez Janša.

Najvišje cene v Evropi
Najsi bo, da je bila omenjena objava spodrsljaj ali namensko “kitenje s tujim perjem”, ostaja dejstvo, da je Slovenija z izvolitvijo Roberta Goloba stopila na energetsko mino. Država se je namreč znašla v situaciji, ko se je nekoč skoraj povsem samozadostna produkcija elektrike ustavila. V Termoelektrarni Šoštanj je namreč prišlo do stebrnega udara, zaradi katerega je produkcija premoga drastično nižja, ravno te dni pa so objavili podaljšanje zaprtja 6. bloka elektrarne. Jedrska elektrarna Krško je v rednem remontu, ki se ne bo zaključil v predvidenem roku. Monopolni preprodajalec elektrike iz JEK, GEN-I oz. Gen Energija pa naj bi se šel tržnih igric, v katerih je za eno leto naprej prodal vso električno energijo JEK in to po veliko nižji ceni, Slovenija pa jo mora zdaj odkupovati po izjemno visoki ceni na evropskem trgu. Na neki točki smo imeli celo najdražjo elektriko v Evropi, kar je javno razvidno iz zbirke javnih podatkov, objavljenih na spletu. Visoke cene še vedno vztrajajo, z današnjim dnem odkupujemo elektriko po tarifi 183 MWh. Gre za eno najvišjih cen v Evropi.

Vse to po zaslugi genija iz GEN-I, Roberta Goloba.

Gal Kovač