fbpx

Tako je Janković izkoriščal mamico v stiski: Farmacevtka želela le “lep, topel dom” za svoja dva otroka, Janković izkoristil njeno stisko in zahteval spolne odnose

Zoran Janković (Foto: STA)

Ovadba NPU razkriva, da je župan Ljubljane Zoran Janković pri direktorju Lekarne Ljubljana Marjanu Sedeju farmacevtki uredil zaposlitev za nedoločen čas, v zameno od nje pa zahteval spolne odnose. Farmacevtka, ki je bila takrat v grozljivi stiski, saj se je ločevala, skrbela je za dva otroka, poleg tega pa ji je grozilo, da bo ostala še brez strehe nad glavo, je nato tudi podlegla pritiskom župana Jankovića. Kljub očitnim dejstvom iz ovadbe pa je kazenska obsodba Jankovića pod velikim vprašajem, saj je preiskovalna sodnica na predlog obrambe izločila najbolj obremenilne dokaze. 

Kazenska ovadba Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razkriva, da je Zoran Janković julija 2014 izsiljeval farmacevtko s spolnimi odnosi, v zameno pa ji je bil pripravljen urediti zaposlitev za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana. Farmacevtka je nato dvakrat tudi podlegla njegovim pritiskom, razkriva kazenska ovadba, ki so jo pridobili na spletnem portalu Podcrto z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja. Kazenska ovadba tako razkriva izkoriščevalski odnos župana do ženske v stiski, ki je bila v obravnavanem obdobju v postopku ločitve, skrbela je za dva otroka, poleg tega ji je grozilo, da bo izgubila stanovanje. Kaj bi torej lahko storila? Prepričana je bila, da bi lahko rešila svoj stanovanjski problem s posojilom za nakup stanovanja, saj če ne bi imela strehe nad glavo, bi ji socialna služba zagotovo potrkala na vrata zaradi skrbništva nad otrokoma, vendar pa so jo na banki zavrnili, ker ni imela pogodbe za nedoločen čas. Stisko nemočne ženske je izkoristil župan Janković in ji uredil zaposlitev tako, da je naročil Marjanu Sedeju, direktorju Lekarne Ljubljana, naj omenjeno farmacevtko zaposlijo za nedoločen čas. A ne zastonj …

Lahko bi jo zaposlili že maja 2014, a je niso
Ovadba NPU, ki temelji na prisluhih Jankovićevim pogovorom s farmacevtko, razkriva, da bi lahko omenjeno farmacevtko zaposlili za nedoločen čas že maja 2014. Takrat je namreč vodja poslovalnice Lekarne Ljubljana na Brdu v Ljubljani Minka Kordež vodstvu Lekarne Ljubljana predlagala, naj jo zaposlijo za nedoločen čas, a s tem nista soglašala pomočnica direktorja lekarne Spomenka Sluganović in strokovna vodja Mateja Praprotnik. Pogodbo so tako farmacevtki podaljšali še za eno leto, natančneje do maja 2015. Le eno leto obljubljene zaposlitve pa je bilo seveda za banko premajhno jamstvo, da bi materi v stiski odobrili stanovanjski kredit v višini 100 tisoč evrov, zato je stopila v stik z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, da bi ji pomagal pri pridobitvi zaposlitve za nedoločen čas.

Zoran Janković (foto: STA)

Spolne usluge od nje sprejel kar v svoji pisarni
Omenjeni spletni portal razkriva, da je 8. julija farmacevtka poslala županu SMS-sporočilo: “Pozdravljen gospod župan! Spet nujno potrebujem vašo pomoč…prosim kdaj se lahko oglasim pri vas? Lp.” Janković ni dolgo odlašal – po prisluhih sodeč jo je poklical nazaj še isto minuto. Dogovorila sta se, da se dobita v Jankovićevi pisarni na Magistratu še isti večer, kjer bi mu “predstavila svoj problem”, torej, da je v ločitvenem postopku in da je ostala brez stanovanja. Do srečanja je tudi prišlo, v ovadbi pa piše, da je nato Zoran Janković “v nadaljevanju njunega srečanja zahteval od farmacevtke obljubo spolnega odnosa, ker bo poskrbel, da se bo zaposlila v JZ Lekarna Ljubljana za nedoločen čas, obljubil ji je tudi, da ji bo pomagal pri ureditvi stanovanja”.

Farmacevtko pa je zaslišala tudi policija, kjer je ženska v stiski potrdila, da je Janković v nadaljevanju srečanja zahtevani spolni odnos tudi dobil.

Prišel je k njej v poznih nočnih urah
Vendar pa je očitno, da se Janković ni zadovoljil le z enkratno uslugo. Po prvem sestanku sta namreč pogosto govorila po telefonu, pogovarjala naj bi se predvsem o delovnem mestu v Lekarni Ljubljana in o stanovanjskem problemu. V ovadbi NPU piše, da ji je med pogovori “Janković večkrat povedal, da se želi z njo še sestati, da je za njegove usluge potem ona na vrsti, da jih vrne na način, kot si jih on želi, torej s seksom.” Župan je nato obiskal farmacevtko 28. julija 2014 v poznih nočnih urah.

Janković se je nadvse “potrudil”
Iz policijske ovadbe je moč sklepati, da je moral dati za zaposlitev za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana svoje soglasje tudi župan Janković, saj je morala po Zakonu o uravnoteženju javnih financ vsako zaposlitev za nedoločen čas odobriti tudi občina, Janković pa je moral potem lobirati še pri direktorju Sedeju, da je farmacevtko tudi dejansko zaposlil. Petega avgusta je nato občina Ljubljana res sprejela sklep za izdajo soglasja za zaposlitev za nedoločen čas za mesto farmacevtski tehnik, ki mu je ustrezala izobrazba “Jankovićeve” farmacevtke, s Sedejem pa se je sestal dva dni kasneje.

Foto: Podcrto.si

Farmacevtka je odlašala in prestavljala “sestanek”, očitno se z Jankovićem ni želela sestati
A kot rečeno, Jankovićeve usluge niso bile zastonj … Ko je vse uredil je namreč farmacevtko opomnil, da je zdaj na potezi ona in da že ve, kaj mora storiti. Srečanja z njim si več kot očitno ni želela, zato mu je predlagala, da ga bo poklicala, ko bo podpisala pogodbo o zaposlitvi. Janković pa ji je odvrnil, naj naredi kakor hoče in da bo pogodbo podpisala še v tistem mesecu, poroča Podcrto. Policijska ovadba razkriva, da je v tem pogovoru Janković spet zahteval spolni odnos, in sicer je farmacevtki v telefonskem klicu dejal: “Sej sem ti reku. Tist kar sem oblubu takrat a.. sem nardiv, zdej pač si ti na potezi.” Kriminalisti so v ovadbi zapisali, da “utemeljeno sklepamo, da gre za spolni odnos”.

Farmacevtka je dobila pogodbo okrog 12. avgusta 2014, saj ga je takrat poklicala in ga vprašala, kdaj bi lahko prišla do njega. Iz ovadbe je sicer sklepati, da do tretjega spolnega odnosa ni prišlo.

Foto: Podcrto.si

Policija je ugotovila, da je Janković namerno vabil farmacevtko v svojo pisarno v mestni hiši v poznih večernih urah, da bi jo lahko izkoristil, “pomeni, da je izbiral ure, ko bi bil lahko sam z njo, še posebej pa je pri svoji zahtevi po nagradi oz. koristi v obliki spolne usluge, uspešno izkoriščal stisko ženske, ki se je ločevala, ki je ostala brez stanovanja, sama, z dvema otrokoma, ki je za pridobitev stanovanjskega kredita potrebovala službo za nedoločen čas. Dejstvo, da je bila resnično v stiski, izhaja iz telefonskega sporočila, ki mu ga je poslala dne 7. 8. 2014 ob 17.18, […] in napisala, da bo naredila vse, da bi svojim otrokom dala lep, topel dom.”

Je tožilstvo naredilo vse, da se bo ključne dokaze izločilo?
Jankoviću zaradi teh zahtev za spolne odnose grozi do štiri leta zapora in denarna kazen, Požareport pa je že pred časom pisal, da v kolikor bo Janković spoznan za krivega, mu zaporna kazen ne uide, saj ta člen kazenskega zakonika predvideva samo kazen zapora in dodatno denarno kazen. Postavlja pa se legitimno vprašanje, ali tožilstvo namerno ni obvestilo Jankovića, da bodo proti njemu pričeli s kazenskim postopkom. Preiskovalna sodnica je namreč ključne dokaze, ki ljubljanskega župana najbolj obremenjujejo, na predlog obrambe, izločila.

J. G.