fbpx

Skoraj milijarda evrov razlogov za proteste: V Sloveniji krepko preko 27 tisoč nevladnih organizacij, lačnih denarnih sredstev!

Foto: STA

V Sloveniji imamo registriranih kar 27.854 nevladnih organizacij, ki so priključene na državne jasli, zato ne čudi, da se brez težav zbere nekaj tisoč protestnikov. Aktualna vlada gre nevladnim organizacijam močno v nos, saj se ta prizadeva za zmanjševanje njihovega financiranja in jim podaja omejitve, o katerih ni niti sledu, ko so na oblasti levičarske vlade.

Od 27.854 nevladnih organizacij imamo 24.092 društev, 3.503 zavodov in 259 ustanov. V oči pa bode podatek, da se število nevladnih organizacij, ki so imele leta 2018 kar 918 milijonov evrov prihodkov, povečuje za kar okrog 500 na leto! Jasno je, da gre za njihovo financiranje ogromno denarja, kar pa številnim nevladnikom omogoča brezskrben način življenja.

Delež javnih sredstev se vseskozi povečuje
Center nevladnih organizacij (CNVOS) je v lanskem letu podal rezultate analize, ki so razkrili, da je imel leta 2018 nevladni sektor kar 918 milijonov evrov prihodkov. Skozi zadnje desetletje so se prihodki nevladnih organizacij povečevali, kar pa ne čudi, glede na to, da je raslo tudi število nevladnih organizacij. Skozi to obdobje so se tako povečevali tudi zneski, ki jih država namenja nevladnemu sektorju. Mirovni inštitut je eden izmed nevladnih organizacij, ki se dobro napaja iz proračuna.

Mirovni inštitut je “strateški center” za utrjevanje marksizma, komunizma, protidružinskih ideologij, širjenja t. i. reproduktivnih pravic in LGBTQ radikalnih interesov. Že od ustanovitve 24. aprila 1991 se bogato napaja z denarjem davkoplačevalcev. Gre za organizacijo, ki se je med drugim fantastično specializirala za črpanje proračunskih sredstev. Tako je po podatkih Supervizorja samo od leta 2003 do 2017 in samo iz slovenskih proračunskih virov prejela že neverjetnih 2.335.096,89 EUR. V to niso vključeni evropski proračunski viri, v katere ravno tako dajemo svoj prispevek slovenski davkoplačevalci. Poleg tega so za svoje delovanje in boj proti nasprotnikom politične levice  bogato nagrajeni tudi z denarjem iz tujine.

Foto: STA

Ko se je v lanskem letu izkazalo, da nekatere slovenske nevladne organizacije aktivno pomagajo nezakonitim migrantom pri nedovoljenih prehodih meje ter jim celo dajejo navodila, kako zlorabiti sistem mednarodne zaščite, so se pričeli vrstiti pozivi k njihovemu smotrnejšemu financiranju s strani države. Vse skupaj je seveda mogoče, saj so levičarske vlade močno naklonjene nevladnim organizacijam. Ko so nevladniki izvedeli, da na oblast prihaja vlada Janeza Janše, so zazvonili vsi alarmi. Še posebej naj bi nevladnike zmotila “novela prvega protikoronskega zakona”, toda resnica je drugje, skrita v denarju in pohlepu.

Foto: STA

Obrnili so se celo na Ustavno sodišče RS
Ne čudi torej, da so tako tri nevladne organizacije na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Nevladni problematizirajo, ker je s tem onemogočeno sodelovanje večine nevladnikov. Društvo za sonaraven razvoj Focus, Društvo za preučevanje rib Slovenije in Lutra – inštitut za ohranjanje naravne dediščine po poročanju STA nasprotujejo dodanim pogojem, da morajo imeti 50 aktivnih članov, kar se izkazuje z redno plačano članarino in udeležbo na zborih članov. Za zavode velja, da morajo imeti zaposlene tri osebe za poln delovni čas in s strokovno izobrazbo 7. stopnje s področja delovanja nevladnih organizacij , za ustanove pa, da ima ves čas najmanj 10.000 evrov premoženja.

Foto: STA

Gospodarska zbornica Slovenija za razliko od nevladnikov podpira zakonske novosti Ministrstva za okolje, saj se je v praksi že večkrat zgodilo, da ni prišlo do pravega ravnotežja med varovanjem okolja in javnimi koristmi na drugi strani. Tako so ustavljali projekti, ki so bili strateško pomembni in so povzročili veliko družbeno škodo. Kljub temu, da nevladniki vpijejo, kako jim s tem zavezujejo roke, je jasno, da temu ni res. To je poudaril tudi minister za okolje Andrej Vizjak, ki je poudaril, da bodo morali vi projekti , ki gredo čez proceduro, še vedno dobiti vsa soglasja mnenjedajalcev. Tako Zavoda za varstvo narave, kot tudi Agencije za okolje. “Gre za to, da se nekaterim marginalnim nevladnim organizacijam prepreči nagajanje v postopku. Pravzaprav pritoževanje, brez da so sploh prehodno sodelovali v postopku”, je izpostavil in ob tem dal vedeti, da nevladna organizacija z manj kot 50 člani nikakor ne more predstavljati branika varovanja narave.

Ko so leve vlade v primeru Magne, Kemisa in Jankovićeve kanalizacije čez zajetje pitne vode C0 devastirale okolje ni bilo nikjer nobenega. Ali pa so vmešali ravno toliko, da vložili pritožbe, ki so jim umaknili za denar. Tokrat je seveda drugače. Na oblasti je Janez Janša, ki je nevladnikom rekel stop. Ker na oblasti ni levica, ki bi jih bogato plačevala z našim denarjem, so odločeni, da vsak petek vneto protestirajo na kolesih. Vse za svoj kos pogače, ogrožanje javnega zdravja pa je več kot očitno povsem postranskega pomena.

Hana Murn