Tako je poslanec SDS Jure Ferjan Luki Mescu nalil čistega vina, bo Mesec izpolnil obljubo in odstopil?

Poslanec SDS Jure Ferjan in poslanec Levice Luka Mesec (Foto: Printscreen)

Nekdanji novinar na Nova24TV in poslanec SDS Jure Ferjan je koordinatorju Levice Luki Mescu med razpravo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu nalil čistega vina. Poudaril je namreč, da je iz njihovih stališč več kot jasno, da je edini pravi cilj leve opozicije – nič sprememb in ohranitev privilegijev.

Ker resnica velikokrat boli, ne čudi, da je poslanec Luka Mesec to negiral in zatrdil naslednje: “Moj predhodnik je govoril o nekakšnih privilegijih, ki naj bi jih izgubili, če bo ta zakon sprejet. Tukaj je potrebno biti zelo jasen. Če mi najdete enega človeka, ki ga je Levica v katerokoli državno podjetje namestila, odstopim s svojega položaja.”

Poslanec Jure Ferjan je iz prve izstrelil ime glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in dodal, da bi se še verjetno koga našlo. Branimir Štrukelj, ki je sicer dobro poznan po svojem političnem aktivizmu, je namreč na volitvah kandidiral na listi Levice, prav tako pa je član nadzornega sveta Modre zavarovalnice in Delavske hranilnice. Glede na to, da Mesec še naprej vztraja pri svoji funkciji, je iz tega mogoče videti, koliko velja njegova beseda v praksi.

Zakon prinaša enoten, pregleden in učinkovit način upravljanja državnega premoženja
Ko so bile leve stranke na oblasti jim ni uspelo pripraviti “Predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu”, ko so v opoziciji pa delijo nasvete in rušijo predlog vlade,” je bil kritičen Ferjan in med drugim poudaril, kaj so prednosti zakona, ki očitno niso po volji opoziciji: “Zakon prinaša: enoten, pregleden in učinkovit način upravljanja državnega premoženja, nižje stroške upravljanja, dolgoročni vir pokojnin.”

Glede na to, da so predlagatelji predloga za razpis posvetovalnega referenduma navajali, da bo Zakon o nacionalnem demografskem skladu povečeval možnosti za kadrovanje in privatizacijo, je potrebno omeniti, da zakonski predlog vsebuje enake rešitve v zvezi z zniževanjem deleža lastništva države pod 50 odstotkov, kot je to sedaj urejeno o Zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Prav tako se v okviru Zakona o nacionalnem demografskem skladu uvaja določba, na podlagi katere se lahko tudi naložbe, v katerih ima država manj kot 50 odstotkov lastništva, uvrsti med strateške. Možnost imenovanja nadzornikov Sklada bodo imeli tako vlada kot tudi DZ, dodatno pa še Mladinski svet Slovenije in Zveza društev upokojencev. Gre za jasen napredek proti zdajšnji ureditvi, ko vse nadzornike v potrditev DZ posreduje vlada.

Ne samo Ferjan, ampak tudi poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je poudarila, da bi si morala opozicija v zvezi s kadrovanjem v državnih podjetjih nastaviti ogledalo. Druga Janševa vlada je namreč pri sprejetju Zakona o SDH v zakon vključila še določbo, po kateri je vsakokratna opozicija imela pravico do imenovanja enega nadzornega člana SDH. Kmalu po tem, ko je prišla na oblast vlada Alenke Bratušek, je bila ta določba iz zakona umaknjena, kar pomeni, da od vlade Alenke Bratušek naprej ta predlaga vse člane nadzornega sveta. Poudarila je, da Zakon o nacionalnem demografskem skladu pomeni jasen napredek pri upravljanju državne lastnine. Premoženje bo namreč upravljano pregledno, varno in donosno, hkrati se bo lažje zasledovalo skupne poslovne cilje, dohodki iz teh naložb pa bodo namenjeni sedanjim in prihodnjim generacijam upokojencev ter izvajanju ukrepov družinske politike.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu je vendarle padel (43 jih je glasovalo ZA, 46 pa proti). Leva opozicija pa je že zagrozila z zakonodajnim referendumom. 

Foto: Twitter

Nina Žoher