fbpx

Tako je Šarčev “vohunček Murči” obiskoval znanega lobista Lovšeta, kjer se je pilo viski in sanjarilo o milijonih

Damir Črnčec na Hacquetovi 8 v Ljubljani. Posnet 21. novembra 2019 ob 19. uri in 20 minut. (Foto: Požareport)

Novembra 2019 so v fotografski objektiv ujeli nekdanjega sekretarja za državno varnost Damirja Črnčeca, ko vstopa v blok podjetnika in vplivneža Tomaža Lovšeta. Z njim se je redno sestajal, Črnčec pa teh obiskov in srečanj pri Lovšetu ni prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije, čeprav bi jih po zakonu moral. Torej ni šlo samo za varnostno tveganje, ampak tudi za nezakonita početja.

4. februarja lani je portal Požareport objavil ekskluzivne fotografije nekdanjega Šarčevega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, kako vstopa v blok na Hacquetovi ulici v Župančičevi jami v Ljubljani, kjer ima stanovanje Anita Lovše, sicer žena znanega podjetnika in vplivneža Tomaža Lovšeta. Tam se je Črnčec redno in v tajnosti sestajal z Lovšetom, največkrat v večernih in nočnih urah.

Spomnimo, da so tajna srečanja Črnčeca in Lovšeta zanimala tudi komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zlasti zaradi prodaje Mercatorja Agrokorju in dogajanja na Petrolu. Še bolj so pod drobnogled vzeli umazanije Sove in OVS v času vlade Marjana Šarca, ko so vohunili za največ državljani v zgodovini omenjenih služb – celo za koalicijskimi partnerji.

Tomaž Lovše (Foto: STA)

Varnostna tveganja, ki niso bila prijavljena KPK
Kdo je razvpiti Tomaž Lovše in zakaj so bili Črnčecevi obiski pri njem sporni, ni treba posebej utemeljevati. Je pa nujno  poudariti, namreč visoko stopnjo nočnih varnostnih tveganj. Govorimo o srečanjih državnega sekretarja za nacionalno varnost in zagotovo ni običajno, da bi državni sekretarji za nacionalno varnost redno hodili na obiske oziroma sestanke k razvpitim lobistom domov v poznih večernih ali celo nočnih urah. To pomeni izrazito varnostno tveganje. Črnčec teh obiskov in srečanj pri Lovšetu ni prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije (kar je razvidno tudi iz podatkov na Erarju), čeprav bi jih po zakonu moral. To torej ni bilo samo varnostno tveganje, ampak tudi nezakonito početje.

Nekdanji državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črncec je po pisanju Požareporta večkrat izrazil željo, da želi v mandatu Šarčeve vlade zaslužiti milijon evrov. (Foto: STA)

Sara Kovač