fbpx

Tako je Šarec zavlačeval z odstopom ministra Lebna, da je ta lahko “vlekel” finančna nadomestila!

Foto: STA

Opozicija je z vsakim dnem bolj glasna v povezavi z odstopom notranjega ministra Aleša Hojsa, saj predsednik vlade njegovega odstopa sploh ni sprejel. Predsednik prejšnje vlade Marjan Šarec pa več kot očitno pozablja, da je tudi sam v času predsedovanja prekoračil rok za odstop ministra za okolje in prostor Jureta Lebna po aferi z maketo drugega tira, pri tem pa poskrbel za zajetna finančna nadomestila takratnim ministrom v odstopu.

Marjan Šarec je 27. februarja 2019 povedal, da mu je minister za okolje in prostor Jure Leben ponudil svoj odstop. Ob tem je dejal, da bo njegov odstop sprejel. Po današnjih Šarčevih kritikah, bi moral potemtakem sprejeti odstop do 7. marca. Po Šarčevih dvojnih merilih, je pravna državna popolnoma normalno delovala, čeprav je Lebnovo “kuverto” o odstopu sprejel šele dan po preteku roka. Šarec pa je državni zbor o odstopu ministra obvestil šele 13. marca, v vmesnem času pa je bil Leben na bolniški, poroča Siol. Zanimivo pa je, da je 27. februarja, to je na dan, ko je predsednik vlade Marjan Šarec sprejel odstop ministra Lebna, Nina Tomažin Bolcar vse dopoldne dramatično pozivala Šarca, naj odstopa ne sprejme.

Dejstvo, da je Šarec zavlačeval, pa je imelo ugodne posledice na finančni položaj ministra v odstopu, saj je ravno na dan, ko je prevzel kuverto minilo šest mesecev od sestave takratne manjšinske vlade, zakon pa določa, da poslanci in ministri po šestih mesecih dela, pridobijo pravico do nadomestila, če si po svojem odstopu niso zmožni najti službe. Pravico do tega nadomestila je izkoristil tudi takratni minister za zdravje Samo Fakin. Preden je vlada letos dokončno razpadla in je Šarec naznanil svoj odstop, pa sta ga zapustila še minister za zdravje Aleš Šabeder in finančni minister Andrej Bertoncelj.

Foto: Demokracija

Po podatkih je Fakin prejel približno 50 tisoč evrov nadomestila, ker si ni mogel najti službe ali se upokojiti. Podobna nadomestila, po Šarčevem odstopu, te dni prejemata tudi nekdanji zunanji minister Miro Cerar in nekdanji minister za kulturo Zoran Poznič iz vrst Socialnih demokratov, saj si po njihovih navedbah ne zmoreta najti službe in nista osamljena primera. Ko je Janez Janša prevzel vodenje države, je v času kriznih razmer ministrom minimalno dvignil plače za dva plačna razreda, kar je znašalo približno 300 evrov bruto, s tem pa so se levi mediji povsem “sneli iz tečajev”.

Sara Kovač