Tako je stranka SD izgubila kompas pod Židanom: Ne verjamejo več niti bivšima predsednikoma Pahorju in Lukšiču, da v tem času vojska nujno potrebuje policijska pooblastila za varovanje meje!

Borut Pahor, Dejan Židan in Igor Lukšič (Foto: posnetek zaslona)

Po opažanjih številnih analitikov se je stranka SD v zadnjih letih precej radikalizirala, kar se kaže tudi v strankinem nasprotovanju aktivacije 37a člena Zakona o obrambi, ki bi vojski omogočil pomoč policiji pri varovanju južne meje. To zagovarja vidni član stranke in ilirskobistriški župan Emil Rojc, prav tako pa tudi nekdanja predsednika stranke dr. Igor Lukšič in Borut Pahor. Da imajo resne težave z dojemanjem realnosti je med drugim izpostavil tudi nekdanji predsednik strankinega podmladka Mladi forum Aljuš Pertinač, prav tako nekdanji član te stranke.

Stranka Socialni demokrati se v zadnjih letih pod vodstvom Dejana Židana vse bolj radikalizirala in ubrala pot, za katero celo nekdanja predsednika in drugi menijo, da ni prava, še posebej v teh kriznih časih. Stranka se je tako ideološko precej približala skrajni Levici, na kar opozarjajo tudi mnogi razočarani nekdanji člani SD in tisti člani, ki še vztrajajo v stranki. Med drugim je na zgrešenost strankine politike pred kratkim že opozoril njihov član in župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, o čemer lahko preberete več na spodnji povezavi.

Nekdanji predsednik Mladega foruma se zgraža nad tem, da v SD ne verjamejo niti bivšima predsednikoma stranke
Med drugim stranka SD razburja s svojim nasprotovanjem aktivacije 37a člena, s katerim bi vojski podelili dodatna pooblastila, namenjena temu, da bi ta lahko pomagala policistom pri varovanju južne meje. Poleg Rojca takšni rešitvi, za katero je potrebna dvotretjinska večina v Državnem zboru, ne nasprotujeta niti nekdanja predsednika stranke Borut Pahor in dr. Igor Lukšič. Slednje je na Twitterju izpostavil nekdanji predsednik podmladka SD Mladega foruma Aljuš Pertinač: “Ej, @strankaSD, verjamem, da ne verjamete meni, bivšemu članu, ampak da ne verjamete bivšima predsednikoma @Igor_Luksic & @BorutPahor, ki je hkrati vrhovni poveljnik @Slovenskavojska, da je treba aktivirat 37.a člen pa kaže, da imate resne Funkverkehr Probleme mit der Realität.”

Nekdanji predsednik SD se zaveda resnosti situacije
“Je pa vendarle neka racionalnost, ki jo je potrebno tu upoštevati, v teh kriznih razmerah. In seveda vojski ne moreš kar tako dati pooblastila, ampak je pa treba imeti to vendarle, tudi, če ne bo šlo skozi v prvi rundi, je treba imeti nekako v zavesti. Predvsem pa začeti s treningi posameznih skupin. Ne samo, da se ljudi straši pred tem, da bo vojska prišla na ulice, ampak, da si pripravljen na to. Ne, da tvitaš in ne vem kaj, ampak, da se začnejo sprožati procesi, kjer bojo tudi ti najbolj represivni deli države pripravljeni, če bo treba, ne pa, da se takoj vrže na ulico,” je Lukšič med drugim izpostavil v ponedeljkovi oddaji Faktor na TV3.

Igor Lukšič (Foto: posnetek zaslona)

Tudi predsednik republike Pahor, prav tako nekdanji predsednik SD, podpira aktivacijo 37a člena
Tudi Pahor, ki ima kot predsednik republike vlogo vrhovnega poveljnika obrambnih sil, takšno odločitev podpira. “Zdi se mi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju južne meje, tako da lahko policisti opravljajo druge naloge vsepovsod po naši domovini,” je dejal ta teden. Pri tem je opozoril, da bo tudi sicer v naslednjih mesecih potrebno zelo pametno, učinkovito in razsodno razmeščanje naših narodnih resursov – varnostnih, gospodarskih, političnih in človeških. Ko bomo premagali epidemijo, se bomo namreč soočali še z ilegalnimi migracijami in recesijo, je opomnil.

Rok Krajnc