Tako je Türkov nekdanji svetovalec Franci Perčič “lupil” Elan in se izogibal plačilu davka

Franci Perčič. (Foto: STA)

Za razumevanje, zakaj Slovenijo danes obvladuje globoka država in zakaj so druge tranzicijske države uspešnejše, je treba pogledati dogajanje takoj po osamosvojitvi, ko si je tranzicijska levica podredila vse vzvode oblasti in nadaljevala z vzporedno udbovsko ekonomijo. Eden takih primerov je izplačilo nagrade stečajnemu upravitelju Elana pred četrt stoletja.

Stečajni upravitelj je bil Franci Perčič, “znanec” tudi iz zgodbe Adita, udbovskega podjetja, ki je šlo prav tako v stečaj, stečajni upravitelj pa je bil spet Franci Perčič. Perčič seveda ni kdorkoli. Je ustanovni član Foruma 21, v zadnjih letih je bil svetovalec predsednika Danila Türka, zaradi užaljenosti, ker je bil označen za udbovca, je pred leti tožil Janeza Janšo. In na koncu izgubil, saj je višje sodišče priznalo mikrofilme Udba.net in šifrant, ki govori o uslužbencih in rezervistih Udbe, kot verodostojen dokument. Zdaj pa poglejmo, kaj se je zgodilo pred dobrimi 25 leti.

Franci Perčič je bil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja stečajni upravitelj Elana. Tistega Elana, za katerega je nekdanji Elanov finančnik Pavel Koder dokazoval, da je Milanu Kučanu dal darila v vrednosti okoli 0,4 milijona takratnih nemških mark. No, kakorkoli, stečajni sodnik Vojko Pintar je takrat Perčiču za delo v Elanu od 1. januarja do 30. novembra 1992 odmeril “posebno nagrado za priložnostno oziroma pogodbeno opravljeno delo”. Nagrado, ki je v bruto znesku obremenila Elanovo stečajno maso, si je Perčič izplačal sam. Po zakonu bi moral plačati 20-odstotno akontacijo dohodnine, neto znesek pa nakazati sebi (kot fizični osebi) na transakcijski račun.

Perčič tega ni storil, ampak je nagrado nakazal na račune dveh podjetij: Ini in Perčič. Direktor prve je bil Franci Zavrl (Pristop), druge pa Franci Perčič. Mediji so o tem poročali takole (zneski so v takratnih tolarjih): “Na račun Ini d.o.o. Ljubljana je izplačal 309.000 tolarjev, na račun Perčič d.o.o. Bled pa 1,030.000 tolarjev. Skupaj torej 1,339.000 tolarjev kot nagrado za delo stečajnega upravitelja brez plačila 20-odstotnega davka, to je 267.800 tolarjev.”

Ker je SDK opozarjala na rabote rdečih direktorjev, jo je Drnovškova vlada ukinila
Služba družbenega knjigovodstva (SDK) je kmalu ugotovila nepravilnost in Perčiču naložila plačilo davka. Najprej se je v bran Perčiču oglasil sodnik Pintar, češ da SDK v Elanu nima kaj iskati, pritožil se je tudi Perčič, češ da je denar nakazal podjetjema in da zato ni dolžan plačati akontacije dohodnine.

Kranjska podružnica SDK je na II. stopnji zavrnila Perčičevo pritožbo, enako je pozneje storilo vrhovno sodišče, kamor se je Perčič pritožil. Na koncu je moral Kučanov ljubljenec dohodnino le plačati, odrejena je bila tudi izvršba zaradi neplačanih zamudnih obresti. Žal je bila to le etapna zmaga SDK, ki jo je vodila Romana Logar, saj je končno bitko v devetdesetih letih dobila tranzicijska levica, ki je SDK kot nadležno institucijo, ki je opozarjala in preprečevala ropanje podjetij s strani rdečih direktorjev, preprosto ukinila.

Jože Biščak, Demokracija

 • Adijostevi

  Ne vem zakaj nebi SDK uvedli nazaj. To bi morala biti tudi prioriteta naslednje vlade.
  Pa da vidimo potem razne Janukoviče in druge Tovariše, če bi lahko še vedno mešetarili z raznimi državnimi podjetji.
  Znanje imamo, ne rabimo neke finančne policije in raznoraznih rdečih institucij za katere tak vemo, da se nič ne odkrije. Če pa že kaj uide pa tožilstvo in sodstvo zamudi ali se v predalu pozabi.

  • sprehajalec

   To je nek mit, ki so ga forsirali nostalgiki. SDK z virmani na roke pisani, črtanimi, popravljenimi, dolge vrste v SDK. Danes imaš vso računalniško tehnologijo, pa FURS pa AJPES in s klikom Enter pokaže vse transakcije vsakega bančnega računa.

   Le volja mora biti, da se kaj ukrene, če so nezakonite. Te pa ni, če imaš dobro krit hrbet.

   • tzt

    Normalni svet posluje preko bank. Reanimacija neproduktivne, že davno mrtve ustanove družbenega knjigovodstva, je ena sama brca v temo. Imamo Furs, Npu, … kateri delajo selektivno. Prvemu državnemu kriminalcu jankoviču odpišejo 16 mio. dolga, 6 mio. neplačanih davkov mu zastara. Tu je problem.

 • sprehajalec

  ko si je tranzicijska levica podredila vse vzvode oblasti in nadaljevala z vzporedno udbovsko ekonomijo.

  Sploh si jih ni podredila, Nova. Jih je imela kar še od prej. Bil je pač le nov dan, le Srbi so odšli. Pa se vrnili čez čas. vse to so bili ljudje starega režima, ki so se dobro imeli v starem režimu, zato niti niso videli, da bi bilo s starim režimom kaj narobe. Slovenija je zelo podobna po političnem razvoju Lukašenkovi Belorusiji, ali pa centralnoazijskim bivšim sovjetskim republikam, kjer so šefi CK postali prezidenti. Težava je v tem, da je cel sistem prepojen s komunisti bivšega režima in v takšnih razmerah so se ohranile hierarhične pozicije in vzvodi odločanja.

  Da so pa v 90tih na veliko služili stečajni upravitelji, je pa jasno. Novinarje Režima je pa zanimalo le to, če bodo lahko šli delavci na Zavod. To je bilo vse, v vsakem TV dnevniku je bilo to vprašanje in skrb. Kaj pa potem, pa ni nihče vprašal, danes pa plačujemo ceno za to. S tem so režimski novinarji izpolnili svojo na Dolančevem faksu privzgojeno delavsko internacionalistično dolžnost. Da delavcu pripada pravica do Zavoda.

  Bil je samo nov dan, nič se drugega ni spremenilo.

 • mona lisa

  V tej državi krasno živijo lopovi in barabe zelo slabo pa poštenjaki.

 • Franjo Trojner

  Leve/rodeče komunjare pač nea smemo voliti, toti nas bojo z davki čisto dol zažrli!

  • janez cepec

   kerga pa misleš poj volt, Bunksl, Janša je komunajzar

 • Olga_10

  Komunisti Perčič, Kučan, Zemljarič….so udbaši, tatovi in zločinci! Za rešetke z njimi!

  • janez cepec

   Janšo s’ pozabiva, pa lepo sm ti reku, de politka ni za take kure kot si ti, šporget pejd pucat, avša, avšasta

   • sprehajalec

    kwa zej janez, čeb Olga naštela janšo, bi blo tko, kt dab ob Leninu, Stalinu, Beriji, Trockem, kaganoviču naštel še Solženicina, daj biu edn od nih…

    • janez cepec

     o tem, tvojih “samozvanih disidentih” sva že govorla, mava čist diametralno nasprotno mnenje, no ja, ti maš o tem čist zrešene pojme, tko, de po tom pitanju nemava kej debatirat. če maš oprane tisti dve sivi celici, k jih sploh maš, ti ni pomoči

     • sprehajalec

      Kwa je, auš reku dej biu Ivan janez 2x sam virtualno zaprt? Daj biu to sam privid a kwa?

     • janez cepec

      toni biu arest, to so ble studijske počit’nce, obnavlu je srbohrvaščino, tadrugič je pa po parku šetou, pesmce pisu, pa še babe se je losu

     • sprehajalec

      Arest je arest, še sploh č n veš kok cajta uš notr. prou lahko bi bil tolk kt Mandela. Urška je pa mau druga kategorija ot tvoje grdule, ksi pa res veseu, č se jo losaš. Čej tvoja še živa seveda, kdo teu prenašu s tvojm nebulozam pa Borci….

     • osa

      saj ti bi sfukal JANŠO. zakaj ga pa ne, ker ste lefaki sami nesposobni z kumrovškimi šolami, ker ne loćite ženske od koze ali kuzle BARIČEVIČEVA KUZLA SE JE UPRLA IN NAREDILA RED
      DR KUČAN, DR CMERAR, DR MASLEŠA, DR KLEMENČIČ
      en vodnik vas je vse sfukal, ker vi itak ne veste, kje imate rit ali glavo in lupate kakor pokvarjen džuboks janšata je treba ubit, ubit,…saj so se že vrabci naučili te besede in se še oni serjejo na vaše glave ali riti zavisi kaj imate pokonci

     • janez cepec

      pa mene Janš sploh ne mot, zanimiv se mi pa zdi, de ne mot vas, fuknenih desnakarjev, k mate tok prot komunajzarjem, pa vas en ta isti komunajzar nateguje, poleg ostalih že vs leta, od osamosvojitve n aprej. poj se pa čud’te, zakuga tardeči volitve dobijo. luzerji

   • xtc

    Nehaj navijat trol,dajte vsaj enkrat spravt skupaj sodbo ,ki vam nebo nakoncu cepnila tukaj ali na EU sodiščih-potem pa lajaj o JJ.

 • xtc

  Kradljivi levaki.
  SDK- je v nomalnih državah nepotrebna, poskušajte v ZDA ali VB,Avstraliji,Kanadi ,Novi Zelandiji,Japonski tole kar jr počel udbovec,pa nimajo SDK-v okovih bi ga vlekli pred kamerami v zapor.

 • montyamp

  Komunisti so kradli .
  Komunisti kradejo še vedno .
  Če sploh ne volite , tudi če volite SD-SMC-DESUS-ZAAB-ZL ,
  BODO KOMUNISTI KRADLI DO KRVAVEGA KONCA .

  • janez cepec

   tud če volite SDS, volite komunajzarje. večni predsednik stranke, je namreč še vedno komunajzar. sam ne okol govort

 • montyamp

  Vsi na volitve .
  Komuniste na odpad .

 • garfi

  udbomafijci in leviČĆarji so ukradli 133.000€ za maketo zlatega tira
  “REVEŽI” IN BUTALCI ZBUDITE SE !!!
  DOL Z RDEČĆO BANDO šarec-smc-sd-desus-zl-l-itd !!!
  VSI NA VOLITVE JUNIJA !!!

 • JDrovšek

  Pa ste vi sigurni, da tale Nova tv objavla sveto resnico???

  • joza joza13

   Ja, sicer bi ob tem sodstvu zaradi izgubljenih tožb že zdavnaj bankrotirala!
   In kaj ni tebi jasno?
   A bi si želel imeti vpliv na uredniško politiko? Heheheeee.

   Ne pozabi – Persen pomirja…

  • Osti jarej

   edini,ki napiše po resnici je požar

   • sloustava

    Malo morgen, ni edini, je pa eden od nekaj! In hvala Bogu, da so prisli na politicno sceno. Zaradi njih in Logarjeve komisije, bo Slovenec sel na volitve in volil pomadne spremembe!!

  • Majda

   Seveda! Do zdaj je, poleg Pozarja in spletnicasopis.eu g. Jancica, Demokracije in delno Reporterja, edini medij, ki mu gre zaupati. Resnica boli, komentarji se bolj! Kapis?

 • Osti jarej

  …ma,kdor je hotel,je cuzal elan…najebal je pa koder