fbpx

Tako Mladina dojema stanje v Sloveniji: Nimamo visokih davkov, plače niso nadpovprečno obdavčene, ni veliko migrantov in nimamo velikega javnega sektorja!

Foto: STA

Mladina skrbi za to, da svojih bralcev ne razočara. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je po fiasku s čakalnimi vrstami v zdravstvu in šokantno izjavo, da Slovenija ne potrebuje lastne vojske, spisal uvodnik, v katerem ob navajanju namere novinarja Mladine Boruta Mekine, da za naslovno temo revije napiše osebno pismo Marjanu Šarcu, poudarja, da v Sloveniji nimamo visokih davkov, nadpovprečne obremenitve plač, prav tako naj ne bi imeli velikega javnega sektorja, prihodi nezakonitih migrantov pa naj bi bili plod naše domišljije. Prav ste slišali.

Novinar Mladine Borut Mekina je po besedah Repovža ta teden pisal naslovno temo revije z naslovom Kaj želimo od nove vlade. Zamislil si je, da bi temo napisal v obliki osebnega nagovora Marjanu Šarcu, ki naj bi bil po prepričanju Mladine najverjetnejši mandatar. Seveda se temu ni čuditi, glede na to, da je Mladina izjemno nenaklonjena Janezu Janši, zato zagotovo niso bili pretirano veseli, ko so spoznali, da je zmagovalec volitev prav Janša.

Foto: STA

Repovž je prepričan, da v Sloveniji nimamo visokih davkov in da plače niso nadpovprečno obremenjene, a dejstvo je, da ima Slovenija na področju današnjega davčnega sistema visoko obdavčitev dela, kar vpliva na nekonkurenčnost gospodarstva, imamo pa tudi ‘ostanke’ davkov, ki so bili sprejeti v času krize. Pesti nas tudi obstoj prezahtevnega birokratskega sistema, pri čemer finančna uprava deluje predvsem kaznovalno, namesto izobraževalno. Zato ni čudno, da imamo nove podjetnike, ki na začetku nimajo dovolj denarja in znanja, da bi znali delovati v okviru zahtevanih predpisov.

Število zaposlenih v javnem sektorju se je povečalo
Čeprav je Repovž prepričan, da v Sloveniji nimamo velikega javnega sektorja, pa javno dostopni podatki ministrstva za javno upravo kažejo, da se je med decembrom 2015 in oktobrom 2017 za kar deset tisoč povečalo število zaposlenih v javnem sektorju. V slovenski javni upravi je še vedno prisotna prevelika birokratizacija, brez usposobljenih uslužbencev, jasnih ciljev in kriterijev uspešnosti.

Foto: epa

Podatke o porastu nezakonitih migrantov označujejo kot zavajajoče
Le slab teden dni po državnozborskih volitvah so se novice v medijskem prostoru drastično spremenile. Mainstream mediji, ki so si skozi celotno volilno kampanjo zatiskali oči, da se množični vpad nezakonitih migrantov v Slovenijo ne dogaja, so si resnico le priznali. Po zmagi stranke SDS so spregledali kot Mojca v Kekcu in pričeli poročati o realnih dejstvih. Vendar pa ne moremo istega reči za Mladino, tam namreč glede nezakonitih migrantov menijo, da “ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Vesne Györkös Žnidar bije plat zvona, desnica in mediji pa pri tem sodelujejo”. Očitno se samo oni ne morejo sprijazniti, da se tok migrantov proti Evropi povečuje. Vojaške obveščevalne službe objavljajo zastrašujoče podatke, in sicer, samo v Grčijo naj bi letos prišlo kar 20 tisoč migrantov. Skupno število vseh, ki želijo na ozemlje Evropske unije, naj bi tako presegalo 65 tisoč. Posebej zaskrbljujoče je stanje v Bosni in Hercegovini, kjer čakajo številni migranti, katerih cilj je naša domovina Slovenija.

“Škode, ki jo utrpimo zaradi politike, ki temelji na teh neumnih ‘večnih resnicah’, ni mogoče ovrednotiti,” Repovž navaja v zaključku osebnega pisma. Človek se na tem mestu vpraša, kako je mogoče, da Mladina pod diktirko Repovža živi v isti državi, glede na to, kar navajajo in trdijo. Kot da bi živeli v svojem svetu. Pričenja Mladina povsem izgubljati razsodnost?

H. M.