Tako oboroženi so nekdanji partijci: Janez Zemljarič z revolverjem CA32 in dvocevko, Miran Potrč z beretto, Dušan Semolič s pištolo CZM70

Foto: Matic Štojs Lomovšek

“Hočemo vlado, ki bo ustavila privatizacijo, in denar namesto za orožje namenila za šolstvo, zdravstvo in razvoj,” je bilo nedavno slišati od stranke Levica. Stranko, ki se zavzema za socializem, torej moti oborožena Slovenska vojska, nismo pa še slišali, da bi kdaj obsodili svoje ideološke vzornike nekdanjega komunističnega režima. Ti so bili (ali pa so še) dobro oboroženi.

Razvpiti udbovec Janez Zemljarič, ki je v nekdanjem režimu preganjal ideološke nasprotnike, v samostojni Sloveniji pa se sklicuje na človekove pravice in grozi novinarjem, je leta 1978 dobil revolver cobra 32 (CA32), pozneje pa še dvocevno puško. Miran Potrč, član zveze komunistov od leta 1962 in v samostojni Sloveniji večkratni poslanec za listi SD, je imel beretto 7.65 mm.

Med komunisti zelo priljubljena
Sploh je bila slednja pištola med komunisti zelo priljubljena. Njeni lastniki so bili (ali pa so še):  Vinko Hafner (od leta 1976), Egon Conradi (od leta 1988), Zdenko Roter, Silvo Gorenc, Dragoslav Kijevčan (Srb, bil je sodelavec Udbe in Kosa, po osamosvojitvi je nezakonito dajal državljanstva Srbom, prisilno so ga upokojili leta 1993, dobil je privilegirano pokojnino), Borut Miklavčič (od leta 1984, leta 1977 je dobil tudi pištolo VZOR 7.65 mm) in Majda Gaspari (od leta 1977), mati nekdanjega ministra za finance in guvernerja BS Mitje Gasparija.

Dušan Semolič (Foto: STA)

Dušan Semolič je leta 1983 dobil pištolo CZM70 (7.65 mm), bolj znano kot “čebelica”, ki jo je proizvajala jugoslovanska tovarna Crvena zastava, Šefik Purić (razvpiti podjetnik in lastnik nekdanjega lokala Amadeus) je leta 1989 dobil samokres ASTRA 7.65 mm, Maks Završnik, nekdanji visok uslužbenec Udbe, je imel poleg berette še pištolo walther, najbolj oborožen pa je bil Mitja Ribičič: dve pištoli glock bock, glock hamerless, mauser, 2x browning 6,35 in malokalibrsko puško 5,6 Brno 2.

Demokracija