fbpx

Tako Pahor, Šarec kot Cerar bi šli v Združene države Amerike, a še ne vedo kako!?

Foto: STA

Medtem, ko so se tako rekoč vsi voditelji držav članic Evropske unije in Nata, v zadnjih letih mudili na obisku v Beli hiši pri Baracku Obami kot tudi Donaldu Trump, pa za Slovenijo tega žal ni mogoče reči. Sicer je znano, da si predsednik republike Borut Pahor želi obiskati Trumpa, a očitno vse skupaj še vedno visi v zraku, o točnem datumu srečanja namreč še vedno ni ne duha ne sluha. Nič boljše se na mednarodnem parketu ne znajdeta predsednik vlade Marjan Šarec in zunanji minister Miro Cerar. V uredništvo Nova24TV smo prejeli spisek njihovih načrtovanih bilateralnih poti, a med njimi ni ZDA.

V okviru načrtovanih mednarodnih aktivnosti predsednika republike si je predsednik Borut Pahor poleg ZDA med želene lokacije obiska (poleg sosednjih držav) zadal tudi Avstralijo, Novo Zelandijo, Republiko Južno Afriko, Gruzijo in Slovaško. Marjan Šarec si je med lokacijami za bilateralno delovanje v tujini poleg ZDA izbral še Albanijo, Slovaško, Črno goro, Kosovo, Argentino, Francijo, Portugalsko in Luksemburg. Spisek držav, ki jih namerava obiskati Miro Cerar, je seveda daljši glede na to, da je ta minister za zunanje zadeve. Pri tem je potrebno omeniti, da je predvideno, da bo ta v začetku leta obiskal Katar, v prvi polovici leta Rusko federacijo, nič pa še ni jasnega glede obiska v Washingtonu.

Očitno je, da je slovenska politika povsem zmedena okrog tega, kako si zagotoviti termin srečanja v Beli hiši. Vse več poznavalcev razloge za diplomacijski zaton vidi v vse bolj proruski usmerjenosti slovenske politike in popolni ohladitvi odnosov z ZDA. Vse skupaj je še posebej žalostno, še posebej, ker imamo v Beli hiši prvo damo, ki smo ji postavili spomenik, rezultati globalne ankete pa so jo postavili med najbolj priljubljene in vplivne ženske v ZDA. Do sedaj se taka čast ni zgodila še nobenemu Slovencu in se verjetno tudi nekaj časa še ne bo.

Melania Trump (Foto: epa)

Zunanjepolitični kompas se je dokončno preusmeril na Vzhod
Nedvomno so minili časi, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji in so se slovenski politiki srečevali z najuglednejšimi državniki sveta. Tako zadnji uradni obisk najvišjega slovenskega predstavnika pri predsedniku ZDA ostaja tisti, ko je tedanji predsednik vlade Janez Janša julija 2006 obiskal tedanjega predsednika Georga Busha. Hkrati pa je bil slednji tudi zadnji ameriški predsednik, ki je obiskal Slovenijo, in sicer junija 2008. Zunanja politika naše države se je z vlado Boruta Pahorja začela pomikati proti Vzhodu, z vladama Alenke Bratušek in Mira Cerarja pa se je zunanjepolitični kompas dokončno preusmeril na Vzhod, torej tja kjer vladajo oligarhi in despoti.

Janez Janša in takratni ameriški predsednik George W. Bush ob srečanju vrha EU- ZDA v letu 2008. (Foto: Slovensko predsedovanje 2008)

Janez Janša in takratni ameriški predsednik George W. Bush ob srečanju vrha EU- ZDA v letu 2008. (Foto: Slovensko predsedovanje 2008)

Nič boljše ni v času vlade Marjana Šarca, saj se je ta drugič v manj kot letu dni srečal z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevom. Na tem obisku v Moskvi so ga poleg ministrov spremljali še predstavniki slovenskih podjetij. Pred tem je obiskal Srbijo. Pri tem seveda ni potrebno posebej poudarjati, da gre pri tem za ohranjanje mednarodnih stikov, ki so bolj koristni za krog Foruma 21. Na račun tega pa nastaja škoda, prihaja do zanemarjanja nekdanjih zahodnih zaveznic ter zanemarjanje pripadnosti zvezi Nato. Neugodni mednarodni položaj Sloveniji nedvomno ni v korist.

Nina Žoher