fbpx

Tako podlo POP TV brani vodjo NPU Darka Muženiča, ki je omogočil pranje skoraj milijarde evrov za iranski režim pod trojnimi mednarodnimi sankcijami!

Foto: STA

Potem, ko so v oddaji Tarča na javni RTV Slovenija razkrinkali tako imenovano afero nabave zaščitne opreme, kjer so bolj zavajali, kot pa v resnici prikazovali dokaze, se je angažirala še POP TV. Stopili so namreč v bran direktorju Nacionalnega preiskovalnega urada Darku Muženiču, ki je v času Pahorjeve vlade, med leti 2009 in 2011, zatajil na položaju direktorja Urada za preprečevanje pranje denarja, ko je iranski režim opral za skoraj milijardo evrov preko državne NLB, ki jo je takrat upravljala politika. “Gospod Muženič je, ko je bil direktor UPPD, na zaprosila tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi z pošiljal lažne informacije. Vse z listinami dokazano v poročilu PK, ki je romalo na – NPU. Le kdo ga je s takim bremenom postavil za šefa NPU?,” pa se je na poročanje 24ur odzval vodja preiskovalne komisije o bančni luknji in aktualni minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Glede Darka Muženiča so na POP TV zapisali, kako naj bi šlo za moža, ki je veljal za strokovnjaka na Uradu za preprečevanje pranja denarja, suvereno politiko vodenja pa naj bi po njihovo nadaljeval tudi v policiji. “Sicer ni prvi trn v peti te vlade,” so še dodali in se razpisali okrog pritiskov nad njim, da naj ta odstopi s funkcije direktorja urada, ki naj bi preiskoval najzahtevnejše oblike kriminala.

S tem so na POP TV očitno stopili v bran človeku, ki je povsem zatajil na položaju direktorja Urada za preprečevanje pranje denarja, ko je iranski režim opral za skoraj milijardo evrov preko državne NLB, ki jo je takrat upravljala politika. Glede na to, da na mestu direktorja NPU pregona ni nadaljeval, se poraja slutnja, da je Muženič deloval kot podaljšana roka politike. Kriminalistom NPU, ki so pod Muženičem predlagali opustitev preiskave, tako ni uspelo opraviti niti informativnega razgovora z Irancem Irajem Farrokzadehom, čeprav je bilo znano, kdaj se je mudil v Ljubljani, in je to denimo uspelo ekonomistu Radu Pezdirju kot članu preiskovalne skupine o zlorabi v bankah.

Direktor NPU Darko Muženič. (Foto: STA)

Poslancem se je sicer zdelo, da je bilo razlogov za kazenski pregon več kot dovolj. O tem sta v svojih poročilih dokazala tako Logarjeva kot Möderndorferjeva komisija, ki sta preiskovali nepravilnosti v NLB. Da vsa zgodba do neba smrdi po prikritem kriminalu, je povedal tudi poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je ugotovil , da v primeru Farrokh ni funkcioniralo prav nič v tej državi. “Odpovedale so čisto vse stopnje varovalk, ki bi lahko v danem trenutku odreagirale. Da je temu res tako, da že deset let ni nihče odreagiral in naredil kakšnega koraka”. 

Janša in Logar se sprašujeta: Kako so lahko tako osebo postavili za šefa NPU?
Kaj si o poročanju POP TV misli predsednik vlade Janez Janša je ta poudaril z zapisom na Twitterju: Mislite na Muženiča, ki je omogočil pranje 1 milijarde € za iranski režim pod trojnimi mednarodnimi sankcijami ali na koga drugega? Kako je lahko ena od ključnih figur #IranNLBgate sploh zaposlena v Policiji? Da ščiti največji kriminal v zgodovini samostojne Slovenije?” Brez dlake na jeziku pa ni ostal niti aktualni minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki je glede Muženiča poudaril, da ko je bil ta direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, je na na zaprosila tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi IranNLBgate pošiljal lažne informacije. “Vse z listinami dokazano v poročilu PK, ki je romalo na – NPU. Le kdo ga je s takim bremenom postavil za šefa NPU? …”

Na POP TV so jih zmotile tudi druge kadrovske menjave
Ob znanih dejstvih seveda ni nič čudnega ni, da je številne zaskrbelo, ko je junija 2019 tedanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar za direktorja NPU imenovala Muženiča. No, na POP TV niso pozabili v bran stopiti nekdanji direktorici Bobnarjevi in nekdanji načelnici Generalštaba Slovenske vojske Alenki Ermenc. Pri tem so namreč na kritičen način zapisali, kako je tudi njiju poleg Dejana Matijeviča vlada Janeza Janše zamenjala. “Tako Ermenčeva kot Bobnarjeva sta bili na položaj imenovani v času vlade Marjana Šarca kot prvi ženski na čelu vojske in policije v zgodovini samostojne države. Dejstvo, da sta bila oba represivna organa v ženskih rokah, je močno odmevalo tudi v tujini,” so pripisali. S takšnim zapis so v resnici ustvarili vtis, kako ženske naj ne bi bile enako sposobne, kot moški. Če bi menili, da so enako sposobni, namreč ne bi tega posebej izpostavljali. Konec koncev naj bi bila sposobnost tista, ki odloča o dodelitvi na določen položaj, ne pa spol!

Nekdanja načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. (Foto: STA)

Seveda pa med kadrovskimi menjavami niso pozabili omeniti nekdanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja, glede katerega so zapisali, da je ta odstopil, ker so Sovo izključili iz Sveta za nacionalno varnost. “Po njegovem mnenju je bilo iz potez nove vlade mogoče sklepati, da je direktor Sove nezaželen člen pod novo vlado. Kozmelj je, tako je dejal takrat, z odstopom dati vladi možnosti, da na mesto direktorja imenujejo osebo, ki bo uživala njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado,” so še pripisali. Pri tem pa so seveda povsem pozabili, kako je ta v preteklem intervjuju za Mladino škandalozno priznal, da “špijonirajo” zgolj za politiki, kar pa je prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” se je glasil naslov v Mladini. Kljub temu, da je kazalo, da se Sova pod Kozmeljem spreminja v Udbo, medtem pa je trepla nacionalna varnost države, se zdi, da se jim na POP TV toži po njem. Pri tem pozabljajo, da je direktor Sove desna roka vsakega predsednika vlade, zato je vlada tista, ki direktorja agencije imenuje in ga razrešuje na podlagi  predloga predsednika vlade.

Foto: Printscreen

Naravnost smešno je, da se mediji, kot je POP TV naprimer tako razburjajo zaradi kadrovskih menjav, čeprav do le teh pride v vsaki vladi. Dejstvo je, da so menjave potekale tudi v Šarčevi vladi, a na na mnogo bolj netransparenten način. Tako so do visokih funkcij prišle osebe, ki so lahko svoje položaje izkoriščale za čiščenje grehov iz preteklosti. Problem naše ugrabljene države tako je, da tisti, ki so ščitili kriminal, nato napredujejo na mesta, kjer bi morali kriminal preganjati, pa ga ne. A očitno na POP TV tega preprosto ne razumejo ali pa nočejo razumeti.

Hana Murn