Tudi poslanec SMC Dragan Matić, ki oživlja SFRJ, vlaga napore za novo službo po prihajajočih volitvah

Foto: STA

Prejšnji teden smo bili lahko priča predstavitvi predloga zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ, ki ga je poslanec SMC Dragan Matić ob sodelovanju s poslanko Violeto Tomić iz Levice vložil v parlamentarni postopek. Glede na to, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo, se človek vpraša, čemu zapravljati denar slovenskih davkoplačevalk za oživitev zasluženo propadle države, saj bi bil ta več kot potreben za uresničitev pravice do dostojnega življenja. Več kot očitno se Matić zaveda prihajajočih volitev in skrbi za to, da ga bo po njih čakalo delovno mesto na Uradu za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje SFRJ, za vzpostavitev katerega se tako zavzeto zavzema.

V skladu s tem predlogom zakona Matić predlaga, da se del Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo preoblikuje v Urad za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje SFRJ, ki bi bil zadolžen za izvajanje javnih razpisov in pozivov, namenjenih za financiranje ukrepov uresničevanja kolektivnih kulturnih pravic teh skupnosti. Poleg tega se na predlog SMC in drugih levih strank predvideva vzpostavitev stalnega posvetovalnega telesa Vlade Sveta Vlade Republike Slovenije, ki bi uvedel reprezentativnost organizacij narodnih skupnosti, ter sistemsko financiranje delovanja urada ter izvajanja njegovih nalog.

Foto: Twitter

Velja enakost pred zakonom
V skladu s 14. členom Ustave RS je zagotovljena enakost pred zakonom, kar pomeni, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Posebne pravice so zagotovljene tudi pripadnikom avtohtone madžarske in italijanske narodne skupnosti ter romski skupnosti.

Foto: Twitter

Velik pomen na integraciji
Glede na to, da je vsak tujec, ki v Sloveniji pridobi slovensko državljanstvo, upravičen do enakega nabora pravic kot ostali Slovenci, ki so bili v državi rojeni, se človek upravičeno vpraša glede smiselnosti predloga, ki ga zagovarja Matić. Ob tem pa je treba opozoriti na pomen tega, da se tujci prilagodijo kulturi države in načinu življenja, kamor se preselijo, namreč le tako je mogoča učinkovita integracija. Nikakor ni sprejemljivo, da se nekateri niti ne naučijo uradnega jezika in pričakujejo, da se bodo njim prilagajali državljani, ki že od rojstva živijo v svoji matični državi. Posledice neuspešne integracije so za vsako državo negativne, v največji meri pa so bile te izrazite ob prihodu migrantov v Evropo, saj je večina prišlekov prepričana, da smo se Evropejci dolžni prilagajati njim in jim nuditi socialne prispevke, saj delati ne nameravajo, medtem ko veliko preveč naših družin z majhnimi otroki živi pod pragom revščine.

Foto: STA

V tem konkretnem primeru bo šlo za spodbujanje kulture narodov nekdanje SFRJ, ki je že tako ali tako poveličana med jugonostalgiki, ki se z vnemo in zanosom udeležujejo procesij, kjer ne manjkajo rdeča zvezda in zastave nekdanje skupne države. Glede na to, da tudi slovenski državni vrh za razliko od večine naprednih evropskih narodov ni sposoben narediti koraka v smer normalnosti in obsoditi vseh totalitarizmov, tako fašisem, nacizem in komunizem, se sploh ni mogoče čuditi prepočasnemu procesu razgradnje komunističnega totalitarizma v državi.

Potreba po molzni kravi
Člani največje koalicijske stranke SMC so se očitno začeli zavedati, da jo zaradi nedela in velike nepriljubljenosti, kljub celi vojski piarovcev, čaka pogreb. Drugače si je namreč težko razlagati, čemu si Matić in ostali “neodvisni” politični aktivisti želijo novi urad, s katerim bodo celo prispevali k ustvarjanju povsem nepotrebnih nacionalnih napetosti, a očitno je potreba po novi molzni kravi prvotnega pomena in to še pred volitvami.

N. Ž.

 • rrrrr

  V đungli okrog Majšperga so domačini odkrili dva srbska vojaka, Matića in Tomića, ki sta se tam skrivala vse od leta 1991, ko je njuna vojska po popolnem porazu morala zbežati iz slovenskega ozemlja….
  Neobrita in zmedena vojaka sta imela pri sebi še nekaj bankovcev po 50.000.000 Din, fišeklije brez nabojev, 2 konzervi mesnega doručka, iglo in sukanec ter sliko generala Blagoja Ađića s posvetilom. …
  Domnevajo, da se v okolici Majšperga skriva še nekaj vojakov iz njune enote. Nekateri izmed njih še niso slišali, da je vojna za njih končana. Drugi to sicer že vedo, pa nočejo slišati, da bi se vrnili v svojo enoto v Paraćinu…..

  • rubec

   V naši družini je še danes navada da se pred južno prekrižamo in vzkliknemo: Tujega nočemo, fišeklije ne damo. Mojih zof tud anbenmu ne običajno še pripomnijo stara mati in vedno kot prva pograbijo šefljo.

 • Miro Jereb

  ki bi bil zadolžen za izvajanje javnih razpisov in pozivov, namenjenih
  za financiranje ukrepov uresničevanja kolektivnih kulturnih pravic teh
  skupnosti.

  Pri vseh neumnostih ki jih država plača ne bi veliko stalo če se jim enkrat na teden plača pijačo pr Momotu…na Zaloški kod fužina,,,ajd, rakija za sve…pa naj se tam kulturno pičkarajo do nesvesti. Pesma kulture: Vidi nebo, bog te jebo. Saj se rima mar ne ?

 • VERRZIFIKATOR

  Matic Draganšek

  DRAGO BATIČ IN BESEDA

  K besedi se je priglasíl
  iz prvega oddelka fant,
  tolkel se kot sekundant,
  svojih pet minut dobil.

  Drago Batič kot govornik
  prvo branil je postavo,
  ni šlo fantu za zabavo,
  resen bil je, kot upornik.

  A kar Drago je povedal,
  vse bilo enako čisto,
  eno le besedo isto
  ves čas Batič je razpredal.

  J mu je kot glagol služil,
  J bil glavni samostalnik,
  J je rabil za pljuvalnik,
  z J-jem ves čas se je družil.

  Gre očitno za napako,
  saj le z J-jem besediči,
  J tako ga krotoviči,
  da se vse spreminja v spako.

  Z J-jem Drago se spakuje,
  J neskončno ga nervira,
  J povsem ga zafrustrira,
  J se zgolj mu prikazuje.

  To beseda je pomožna,
  dregne neki me slavist,
  Drago Batič, tenorist,
  vsa porabi sredstva možna.

  Dirigent ga opozarja,
  da ne more večno peti
  le v J-duru žvrgoleti,
  takt pa se preveč poudarja.

  Pa se končno Batič Drago
  druge spomnil je besede,
  za retorične je zglede
  sovo oponašal blago.

  Ni z njo dobro žvrgolel,
  kajti sovica skovika,
  Batiča pa silno mika,
  da kot kos bi ji zapel.

  Kos je namreč tisti ptič,
  ki ga najprej je spoznal,
  preden je glasnik postal,
  bil je kosovski fantič.

  Kos bil namreč je v družini
  prav enakovreden član,
  Drago pa še zdaj predan
  tej je ptičji rodovini.

  Mu zato gre vse na živce,
  kar na J se le začenja,
  Drago Batič se napenja,
  najde vedno iste krivce.

  Te, ki kosu niso dali,
  da bi v gozdu vladal večno,
  zanj izteklo ni se srečno,
  saj kljunaša so izgnali.

  Tukaj v gnezdu pa za seme
  je ostal naš Batič Drago,
  ki na J prepeva blago,
  brez talenta, z dosti vneme.

  Ker beseda se mu vsaka
  z J začenja in končuje,
  logoped že obupuje,
  češ, spet govorna napaka.

  (napisal J. )

 • janez zorman

  Očitno mu voda teče v grlo, če je za sekundantko izbral Violetko. Ve pa tudi, da z svojim obnašanjem v DZ (ki že meji na zdravo argumentiranje), ne bo lepe službice v naslednjem mandatu.

 • sloustava

  Zamerim ti, volivec in volivka, da ne razmisljas s svojo glavo in volis jugovino. Ce ti je toliko do jugovine, mars cez mejo. V tej drzavi zivimo Slovenci in Slovenke, drzavljani in drzavljanke, katerih samostojna Slovenija je bila intimna zelja. Nismo Kucanovi hlapci in NOCEMO biti debili, ki poslusajo in ubogajo ukaze zadnjega sefa Partije! Kucanisti, Jugoslavije ni vec, zdaj gre za Slovenijo! Kapis?!

 • MEFISTO

  A delal pa ne bi?

 • von Rhein

  Pregled dosedanjih zaposlitev tega jugosmrdljivca. Tistih par delovnih “uspehov” v borbi za tekovine je znanih.

  Delovne izkušnje:

  2014– poslanec v Državnem zboru

  2013–2014 Zgodovinski arhiv Ljubljana, direktor

  2012–2013 Arhiv Republike Slovenije, arhivist za starejše pravosodno gradivo

  2009–2012 Arhiv Republike Slovenije, direktor

  2005–2009 Inšpektorat RS za kulturo in medije, inšpektor višji svetnik, za področje arhivskega gradiva in ostale premične kulturne dediščine

  2004–2005 Arhiv Republike Slovenije, direktor

  2003–2004 Inšpektorat RS za področje kulturne dediščine, v. d. glavnega inšpektorja

  1999–2003 Inšpektorat RS za področje kulturne dediščine, višji inšpektor – svetovalec vlade, nadzor nad izvajanjem varstva arhivskega gradiva in ostale premične kulturne dediščine

  1990–1999 Zgodovinski arhiv Ljubljana, višji arhivist za starejše gradivo, raziskave in strokovna obdelava arhivskega gradiva od začetka 14. do konca 19. stoletja

  • Viktorh

   Dober je le za prelaganje starega papirja…

   • von Rhein

    Potem naj gre na Dinos in ne,da se vriva v politiko .

   • dob

    toaletnega

   • Steiermark

    V bodoče bi ga bilo mogoče zaposliti, v ekološke namene, kot pralca toaletnega – že uporabljenega papirja….. samo pazit bi moral, da svojih umazanih ust nebi brisal z istim…..

    • ……

     Ti za Viktorha ne obstajaš, ker takih grdo govorečih ljudi on ne spoštuje, ker ima krščanske vrednote za razliko od tebe, te beremo in te imamo čast videti, da si nam v sramoto!

     • Steiermark

      kdo pa si ti ? A, ne veš? Potem ti priporočam obisk živalskega vrta u ljubljani in si ogledaš svoje rodžake…….

  • samotoje

   Imam občutek, da je bila v času njegovega nadziranja (1999-2003) premična kulturna dediščina še kako premična- stran od nadležnih raziskovalcev.

 • RATATA

  40 tisuća tisth v Sloveniji, ki pravijo, da je njihov matrni jezik hrvaština bi pa radi take pravice kot jih imajo cigani je rekel njihov šefe na rtvSlo par dni nazaj.
  Ne vem kaj je mislil…. a da bojo lahko bakrene žlebove kradli alkaže?

 • domovina mili dom

  Kdor se v Sloveniji počuti ogrožen in ima domotožje po balkanskem smradu, naj spoka kufre in odjaha v “otačbino”.

  • Novakec1

   Tam jih ne marajo več, za njih so izdajalci.

  • Franc Šink

   Vukojebina im je otačbina.

   • hermannn

    No, pomiri se in poskušaj uporabljati slovenščino. Po tvoji nabodrenosti sodim, da ja.

 • tzt

  Tale sin jugooficirja, cigan matić, je kreten in debil z rodovnikom.

 • MEFISTO

  Še vedno gorim od želje, da bi prebral doktorsko disertacijo tega izjemnega rdečkarja.

  Ima kdo link do tega znanstvenega gradiva?

  • Viktorh

   ..težka bo, register teh dohterjev je skrivnost…

  • Olga_10

   Mogoče je za “naše” to “varovanje osebnih podatkov”….po varuhinji komunistov in ženi bivšega SDV-jevca….?

  • KIKI

   Težko bo! Zanima me, koliko je plačal zanjo? Kdo mu jo je napisal?

  • hermannn

   V knjižnici na FF jo boš zagotovo našel. Sam o njegovih strokovnih in umetniških kompetencah ne dvomim. Tudi o njegovi delavnosti ne. Me pa toliko bolj zanima njegovo razmerje z udbo!

   • tohuvabohu

    Kakšen umetnik pa je?

  • KAPIBARA
  • Commie Disposer

   Vpliv ljubezni do Cece Ražnjatović z onaniranjem na sliko Draže Mihajlovića ob nošenju šajkače s četniško kokardo. DDR

 • Viktorh

  Za delavca v skladišču bo dober…

  • stajerc5

   Rdeckar v skladiscu pomeni samo, da je sigurno kamion parkiran zunaj ob zici…

 • soc

  Ta podgana je že v funkciji direktorja Arhiva RS zvesto služil jugokomunističnim gospodarjem in skrival dokumente pred raziskovalci, zato njegova kariera tudi vnaprej zanesljivo ne bo šla navzdol. Bruselj? Veleposlaništvo v Beogradu?

 • Ribič

  Zdej lahko vidmo Slovencelni,kaj se dogaja, ko južnaki izza govornice moči, kot poslanci zahtevajo več pravic kot Slovenci sami. Zdej so še potpisal dogovor o zaposlovanju Srbov v Sloveniji, še kakšnih par tisoč migrantov in Slovenci adijo Slovenija. Porka madona, al res nihče ne opaz, da nam kradejo državo in zgodovino. .

  • hermannn

   In kaj boš (si) storil, da se to ne bi zgodilo? Samo vprašam. Pa ne mi vračat z istim vprasanjem.

   • Ribič

    Vsi na volitve in Janeza podpret hermannn.

  • Johan

   Rdeča banda

 • Olga_10

  Vsi, ki se ne nameravajo integrirati, naj spokajo in se gredo jugoslovansko ” kulturo” na jugu! To “kulturo” smo spoznali po zločinih v Sloveniji in na Balkanu in demoliranih vojašnicah…vidimo jo tudi v državnem zboru preko Shajerjev, Murglc, Tomićk, Matićev…… Prinesli so balkanizacijo in uničevanje države, kršenje ustave, zakonov… danes zahtevajo privilegije zase, jutri bodo pa se za uvožene divjake! Vse v breme davkoplačevalcev!
  Slovenija je domovina Slovencev in dveh avtohtonih manjšin! Nemško in avstrijsko pa so komunisti izgnali in pomorili!
  Volimo SDS!

 • Franc Šink

  izgleda da v parlamentu kmalu ne bo nobenega slovensko mislečega poslanca več .

  • hermannn

   Rdeča falanga je zmožna tudi redefinicije Slovenca in bomo v parlamentu spet imeli same “Slivence”.

 • bednick

  Koliko Slovencev sedi v raznih balkanskih parlamentih?
  A kdo ve?

  • Franc Šink

   Prav nobenega.

  • KIKI

   Zelo malo; kakšen mini izdajalec!

  • MižekFiga

   Za dva vem, ki sta skrita kot podžupana velemesta Beograd. Prvi ddr. Kučan, drugi fr. predsednik Pahor. Menda je še tretji skriti bivši oficir JLA. Kdo je ???

  • Johan

   NIHČE

 • Olga_10

  Bomo dovolili, da bodo namesto oficirja JLA pred osamosvojitvijo, v Slovenskem parlamentu sedeli jugonostalgiki s svojimi poslanci?!!!

  • hermannn

   Vprašanje za vsakega, ki misli drugače je, kaj lahko stori z demokratičnimi sredstvi, zato da se stvari postavijo v red: agitira za demokratične stranke kjerkoli se za to ponudi prilika!

   • Olga_10

    Voliti moramo tiste, ki nas ne bodo izdali! To pa je SDS! Tudi tisti, ki je zaradi medijskega pogroma ne marajo! Gre za Slovenijo!

 • Olga_10

  Zakaj jugoslovanarjem ne da posebnega statusa Najvišja, Avstrija, ..?..Rusija? Mogoče ga lahko dobijo na Kubi, v Severni Koreji, v Venezueli…mogoče na Kitajskem?

  • MižekFiga

   Najprej mora njegova ekselenca od De-sosa Erjavec sklicati posvet na Brdu. Potrdil in legitimiral ga bo v treh dneh Cerar (po nalogu ddr. Kučana).
   In rdeči GOD we trust, čeprav je usranordeče barve (še vedno).
   IN vse je v “dobrih medijih”, dobrih kot chevapchichi!

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba Yugokramarstvo in nostalguko prepovedati z ustavo.
  Seveda levaki zopet jočejo,ker bo plaz odnesel rdeče svetišče na Sutjeski,bog daj ,da hudič uzel rdečo romarsko pot čim preje kot tudi ostale druge lažno mitske leve romarske poti.

  • MižekFiga

   Ko bomo nabasali Parlament s svojimi poslanci, bo neznosna nostalgija izginila sama kar naenkrat. Zato so VOLITVE !!!

 • MižekFiga

  Kaj je kultura !!!

  kultúra -e ž (ȗ) 1. skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja: raziskovati stare kulture; spomeniki izumrlih kultur; stičišče dveh kultur; antična, srednjeveška kultura; evropska, orientalska kultura; gotska, grška, rimska kultura / duhovna zlasti na področju miselnega ustvarjanja, materialna kultura zlasti na področju tehničnega ustvarjanja // človeško delovanje, ustvarjanje, katerega rezultat so ti dosežki, te vrednote: mešanje kultur na področju Evrope; razvoj novejših kultur; vplivi grške, rimske kulture; kultura in civilizacija 2. ed. dejavnost, ki obsega področje človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja, ustvarjanja:
  financiranje kulture in znanosti; področje kulture; skrbeti za hitrejši
  razvoj kulture / sekretariat za prosveto in kulturo / dom kulture /
  razvoj filmske, glasbene kulture // dosežki te dejavnosti: ustvarjati kulturo; je dober poznavalec slovenske sodobne kulture; zanimanje za kulturo / publ. množična kultura namenjena širokemu krogu ljudi / poznavalci sodobne slovenske filmske, glasbene kulture 3. ed., navadno s prilastkom lastnost človeka glede na obvladanje, uporabljanje splošno veljavnih načel, norm, pravil pri vedenju, ravnanju: imeti zelo visoko kulturo; ekspr. s takim vedenjem prav gotovo ne kažeš svoje kulture; človek brez kulture / splošna kultura in razgledanost; pomanjkanje srčne kulture // s prilastkom lastnost človeka, družbe glede na obvladanje, uporabljanje delovnih načel, pravil, dosežkov določenih področij pri delu:
  ima visoko filmsko, gledališko, pevsko kulturo; uprizoritev tega dela
  zahteva izredno visoko govorno kulturo; igralec je presenetil z izrazito
  igralsko kulturo; zbori s precej visoko pevsko kulturo; tehniška kultura naših ljudi; prizadevanja za boljšo zdravstveno kulturo / kultura pesnikovega izraza; kultura mišljenja / kultura trgovanja še ni dovolj razvita 4. ed., v zvezi telesna kultura dejavnost, ki si prizadeva zlasti za razvijanje in ohranjevanje človekovih telesnih sposobnosti in zmogljivosti:
  posvetiti večjo skrb telesni kulturi; ustvariti pogoje za razvoj
  telesne kulture; doseči množičnost v telesni kulturi / visoka šola za
  telesno kulturo 5. agr. rastlina, ki se goji, prideluje za prehrano in (industrijsko) predelavo: menjavati kulture na istem zemljišču; uvajati donosnejše kulture; proti mrazu odporne kulture / jesenska kultura; krmne kulture; oljka in druge mediteranske kulture // gojenje take rastline: pospeševati kulturo bombaža; zemlja, primerna za kulturo riža 6. biol. umetno razmnoženi mikrobi, celice: kultura je negativna; zasejati kulturo na novo gojišče; čistost kulture // gojenje teh mikrobov, celic: preiskati kri, tkivo s kulturo ◊ arheol. belobrdska kultura materialna kultura južnih Slovanov zgodnjega srednjega veka; halštatska kultura; kesteljska kultura avarska in slovanska materialna kultura zgodnjega srednjega veka s središčem v Panoniji; ketlaška kultura materialna kultura zgodnjega srednjega veka s središčem v jugovzhodnih Alpah; latenska kultura; megalitska kultura; kultura žarnih grobišč; kultura mostiščarjev; etn. ljudska kultura materialna, družbena in duhovna kultura posameznega ljudstva, naroda; lingv. jezikovna kultura gojenje, razvijanje knjižnega jezika; lastnost koga glede na obvladanje jezika ♪
  agrikultúra -e ž (ȗ) kmetijstvo, poljedelstvo: moderna, visoko razvita agrikultura ♪
  akulturácija -e ž (á) knjiž. prilagoditev novemu (kulturnemu) okolju: nagla akulturacija priseljencev; avto je zanje dokaz akulturacije na višji standard ♪
  fízkultúra -e ž (ȋ-ȗ) pog. telesna kultura: gojiti fizkulturo; delovati na področju fizkulture // telesna vzgoja, šport, telovadba: v šoli je imel od vseh predmetov najrajši fizkulturo; rad se ukvarja s fizkulturo ♪
  híperkultúra -e ž (ȋ-ȗ) knjiž., nav. slabš. pretirano razvita kultura: zablode evropske hiperkulture ♪
  hortikultúra -e ž (ȗ) dejavnost, ki se iz kulturnih nagibov ukvarja z vrtnarstvom:
  določiti mejo med hortikulturo in agrikulturo; ustvarjanje materialne
  osnove v hortikulturi / razstava modernega vrtnarstva, rož in
  hortikulture ♪
  mónokultúra -e ž (ọ̑-ȗ) knjiž. stalno gojenje iste kulturne rastline na istem zemljišču: uvajati monokulturo / proizvodnja je usmerjena k monokulturi / gozdna, poljska monokultura; riževe monokulture; monokultura kave ◊ ekon. gospodarstvo, ki se vključuje v svetovno delitev dela pretežno z enim proizvodom ♪
  nèkultúra -e ž (ȅ-ȗ) nav. ekspr. kar je nasprotno, drugačno od kulture: stanovanje je ogledalo človekove kulture ali nekulture / srčna nekultura / govorna, jezikovna nekultura ♪
  pòdkultúra -e ž (ȍ-ȗ) agr. rastlina, posejana med že rastoče rastline; podsevek: v pšenico sejati podkulturo ♪
  prákultúra -e ž (ȃ-ȗ) knjiž. prvotna, najstarejša kultura: raziskovati prakulture ob Egejskem morju; mezopotamska prakultura ♪
  prótikultúra -e ž (ọ̑-ȗ) nav. ekspr. kar je nasprotno kulturi: ta snov v kulturi se je izkazala kot protikultura; protikultura in porabništvo ♪
  psévdokultúra -e ž (ẹ̑-ȗ) lažna, navidezna kultura: obsoditi psevdokulturo ♪
  súbkultúra -e ž (ȗ-ȗ) posebna kultura kake skupine ljudi, drugačna od kulture, katere del je: nekatere skupine prebivalstva oblikujejo v razširjenih kulturah subkulture s posebnimi sistemi norm in načinov ravnanja / mestna, vaška subkultura; subkultura hipijev ♪

  IN PRIZNAM; DA JE copy/paste

  • tohuvabohu

   Skratka, kultura je vse tisto, kar ljudi loči od ostalih živali.

 • tohuvabohu

  “… Matić vlaga napore za novo službo …”
  To je grda balkanščina. Prvič, samostalnik napor je v slovenščini edninski. Drugič, namesto napor Slovenci rečemo trud ali prizadevanje. Tretjič, Slovenci ne vlagamo truda, ampak se trudimo ali prizadevamo.
  Ne vem, kdaj se je v naš jezik pritepel ta balkanizem (prvič sem ga opazil, ko je minister Mramor omenjal nekakšne “fiskalne napore”, za njim pa še drugi), žalostno pa je, kako se pospešeno izgublja čut za lep in pravilen slovenski jezik. Roko na srce, za to ne moremo kriviti prišlekov, ki v javnosti mlatijo slabo slovenščino, ampak mi sami, ker se nam vse tuje zdi bolj plemenito. In se veselo vpisujemo med strelce in koristimo dopuste.

  • MižekFiga

   Saj vsi vemo, da je večina “družbeno političnih ustvarjalcev” diplomirala na FDV. Kako naprej, samo z novo FDV bo lažje!

   • tohuvabohu

    Ceterum censeo hanc fortitudinem esse delendam.

    • MižekFiga

     Ja seveda so vse variante “IA” na razpolago!

     • tohuvabohu

      ??

    • Soave

     Izbrisati. . . . uničiti. . . .? UH, težka bo.Preveč močni so.

  • von Rhein

   Sklepam,da tudi gledaš in poslušaš vse kar ti (nam) servirajo preko plačljive “štekdoze”.

  • bednick

   PREVAJALSKI STUDIO MILENKO BABIĆ-

   samo v Sloveniji.

 • eksorcist

  Braćo Jugoslaveni, cigani smo sa vama!

 • totex39

  Kdo je te nazive jugovičem podaril, ki jih večina ima in pol s tako pretvezo se vrinejo vse povsod in tudi v politiko, kjer na žalost nimajo kaj iskati, kajti njihov namen sigurno ni, da bi bili za Slovenijo, kvečjemu nasprotno.

 • eksorcist

  Poslanec SMC Dragan Matić ….

  Vraća nam se naša nepobediva JNA pod komandom hrabrog kapetana Dragana. Hura!

  • MižekFiga

   Nekoč, pred mnogimi leti, sem za zabavo napisal, da bodo imeli pokazartelji rtdeče knjižice 50% popust pri izganjanju rdečega hudobca (eksorcizmu) popust. Očitno sem se odločil za prevelik popust !!!
   Razmišljam o 0% popusta!

 • Borut Stari

  Oživljanje SFRJ ni potrebno. Zombijev imamo že itak na pretek.

  • tohuvabohu

   Kam so izginili pripadniki jugoslovanske narodnosti? Nihče jih več ne omenja, hehe.

 • Vera

  Uradov je že davno preveč, zato ga prišleki ne potrebujejo, saj so se namesto naših slovenskih izobražencev že vrinili v vse pore našega političnega, kulturnega, športnega, gospodarskega ter verskega življenja . Nepotrebne urade pa ukinit čimprej , saj tam nič ne delajo, temveč samo na ” plačni dan čakajo ” !

 • Soave

  Neverjetni so !!!!!
  In sedaj mi najdite junaka, ki bi prevzel ti sračkanje od Slovenije !! Ga ni !!
  Tega se komunjare dobro zavedajo in bodo svoje ropanje nadaljevali do NAŠEGA konca.

 • montyamp

  Oportunisti in morilci zmagujejo na vseh frontah .
  Laž in hipokrizija sta hrana komunističnemu fašizmu , zato odzivi Slovencev z bojkotom volitev na široko odpirajo vrata pritepenim pohabljencem in JLA izdajalcem , ki lahko mešetarijo po slovenskih ali že murglosrbskih arhivih .

 • Peter Leskovar

  Službo potrebuje? Jaz mu ne bi dal niti narisanih ovc pasti. Upam, da ne dobi službe nikoli več in da ne dobi sociale in da ga bodo njegovi otroci živeli, ter ga bodo kleli do konca njegovega bednega lajfa.

  • Ali

   On gre nazajv Arhiv Slo od koder je prišel.

 • tramal

  Na sliki sta dva južnjaka ki v Sloveniji nimata kaj iskati .Lahko gresta nazaj od koder sta se pritepla .Tam lahko paseta ovce in z njimi ustanovita novo skupno jugo.

 • Osti jarej

  ..a ni čudno……vsi,ki pridejo v parlament,se zredijo kot prašiči /redke izjeme izzvzete/

  • učko

   Ženske pa imajo možnosti za “kvalitetno hujšanje” in renovacijo lastnega telesa.

 • totex39

  Generacija južnakov, ki živi pri nas nima v parlamentu in nikjer drugje nobene pravice, da predlaga ustanovitve uradov za Jugoviče. Pa ljudje mi smo se ja osamosvojili, da se rešimo SFRJ ne pa da nam bodo sedaj ravno te priseljenci krojili našo državo, pa to nikamor več ne pelje to je skregano z vso normalno logiko.
  V poštev ne pride nobena pobuda in ne razpravljanje v to smer, ker je to za našo državo uničujoče.

  • Slovenec 33

   Okupatorji in potomci okupatorjev v nobenem primeru ne morejo dobiti več pravic kot jih imajo staroselci, saj niso cigani vendar, ki lahko kradejo, ne plačujejo davkov, vozijo neregistirane avtomobile, raubšicajo in se gredo neprilagojene.
   Kaj takega lahko zraste le v idiotskih glavah topoumnih produktov usmerjenga izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki imajo pike na noivoju številke čevljev. O patriotizmu pa nočejo nič vedeti.

 • majda božnar

  Nekdanji vrtnar Božo Predalič bo naredil vse, da pride čim bližje koritu! Po volitvah pa bodo pomagali drug drugemu levi in desni. Pa koga briga narod!!!!

 • Capi

  O tem, kar je zapisano v naslovu, sem govoril že prejšnji teden…….sami seb rihtajo službe za naprej…..

 • KAPIBARA

  NOBEDEN, ki ne zna tako dobro SLOVENŠČINO, da v uradnem postopku ne potrebuje prevajalca, NE BI smel dobiti državljanstva !

  • Ali

   Se pridružujem tvojemu mnenju. Sicer gre samo za populizem omenjenih poslancev.

 • Commie Disposer

  Četnik ne odgovarja ne e-mail poslan v DZ.

 • Radolf Mitler

  Genosse Matich! In Slowenien gibt es nur zwei Gruppen: Slowenen und Barbaren, darunter auch Sie. Scheiß nicht herum und sei sehr bescheiden, dass wir dir sogar erlauben, hier zu bleiben. Juge ist nicht mehr !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! und nimm diese verschiedenen Varianten mit in die Kochuria – über die Grenze. Und das sofort!

 • mapu

  Tale Matiććććć naj gre v tri ……

 • Rotar Jakob

  kurćanov opanković širi zločinsko južnjašo kolo preden kz slovenistan lustrrira rdečo golazen!

 • Viktorh

  Na mojem posestvu ga lahko zaposlim kot hlevarja…

  • MEFISTO

   A nimaš rad svoje živine?

   • Viktorh

    ne, saj bi kidal drek…

    • MEFISTO

     To bi bilo zanj primerno delo.

 • MEFISTO

  Kapibara, hvala!

  Oba tvoja linka sta mi sicer približala vpogled v njegov delovni opus, nisem pa prišel do njegove doktorske disertacije, ki je, tako pravijo, studenec režimsle latovščine.

 • šmentanamuha

  Cerarju je odklenkalo. Čakamo še samo poslednje dejanje izdaje. Potem ga lahko levičarji odvržejo v smeti. opravil je svoje.

 • MEFISTO

  Te rdeče barabe bodo do voluev šza slovo e uničile Slovenijo.

  Komu bomo pa potem izstavili račun?

 • Johan

  Iščeta službo, juga jih ravi, Slovenci dajo še nagrado, če se golazen odseli !

 • Miccy

  Skrajno zavajajoč prispevek, da ne rečem tudi hinavski. SDS je imela ministra za kulturo v obeh svojih mandatih (dr. Simoniti, dr. Turk). Noben od njiju ni posegal v Službo za kulturne raznolikosti pri MK-ju. Glede na dejvnost te službe najverjetneje res več ne spada v okvir ministrstva.

  Glede na bolane, žaljive in nesramne komantarje lahko zgolj ponovim – žal se Nova24ZV spreminja v zatohlo verbalno kolako. Škoda. Pričakovala sem nov medij, ne novo greznico

  • šmentanamuha

   Dogodkov izpred 10 let ne moremo komentirati v kontekstu aktualne srbizacije, ki poteka pod vodstvom SMC-ja. Ne vem, kaj si pričakovala, ampak to je trenutna situacija, ki je nadvse zaskrbljujoča. Priseljenci so vedno bolj pogumni in protislovensko nastrojeni. Torej, je treba reči bobu bob. In to je, da je Slovenija postala balkanska neomarksistična greznica.

  • samotoje

   Če pogledava drugi odstavek, je to res. Nova24 bi morala dosledno brisati neskončno butaste in vulgarne trole, ki so se razpasli po tem portalu.
   P.S. Pravilno je bolne, ne bolane. V zadnjem stavku pa mora biti rodilnik, ker gre za zanikanje; ergo, …ne nove greznice. Hja, bolj slabo vse skupaj.

 • Franjo Trojner

  V vseh resnih državah tega sveta nelojalne državljane izženejo, pogosto jih nadzirajo tudi tajne službe in policija, ker predstavljajo grožnjo pravnemu redu in skupnosti.
  Nikoli nisem razumel osebkov, ki se od nekod nekam priselijo in z obema rokama grabijo ponujeno/predpisano pomoč države/skupnosti/gostiteljev, pogosto celo terjajo še več, kot jim pripada, ko pa se dobro ugnezdijo, pa pričnejo pljuvati po državi/skupnosti, gostiteljih, roki, ki jih hrani!

  • šmentanamuha

   To je to, ja.

 • Montana

  Tale MatiĆ bi bil bolj primeren za kafanu v Beogradu, kot pa za naš parlament. Benti kake cepce volijo eni degeni!

 • Krtača 20

  “Samo da prodje ova takozvana demokratija pa da onda opet zaživimo ko ljudi”….

 • Slovenka

  Bedaka naložiti na trajekt in vozi miško na Balkan.

 • Slovenka

  Sta pa čedna na sliki: smrt in smrtnik. Samo kosa jima še manjka.

 • janez zorman

  Kaj dela pijača !

 • samotoje

  Tudi jaz pravim: Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. Kdor tega še vedno ne razume, naj si da še enkrat izmeriti IQ.

 • karlina
 • DUŠAN ZALAR

  Dva nezakonita migranta.Eden alkoholik drug pa kurba !!

 • Ribič

  Kaj pa še hočejo, kdo se po parlament in vseh gošarskih burkah sprehajajo s simboli propadle države. Slovence pa s Slovenskimi simboli popišejo in kaznujejo. Kje na svet je še tko??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!