Tako Šarčeva vlada pomaga iz Slovenije ustvariti migrantski žep!

Foto: STA

Katerakoli skupna patrulja na slovensko-italijanski ali slovensko-avstrijski meji prime kateregakoli ilegalnega migranta, ga pošlje v Ljubljano. Če je to na slovenski strani, je to tako ali tako razumljivo, če pa mešana patrulja ilegalnega migranta prime na avstrijski ali italijanski strani, pa ga prav tako pošlje v Ljubljano, saj so slovenski policisti neposredne priče, da so ilegalni migranti prišli v sosednji državi iz Slovenije. Se vam ne zdi, da sami pomagamo ustvarjati tako imenovani migrantski žep prav v Sloveniji?

Naj moj današnji prispevek začnem z zapisom v moji magistrski nalogi s konca leta 1991, v katerem sem povzel misli profesorja Wolmerja iz ZDA izpred mnogih let: “Ljudje od policistov pričakujejo, da imajo modrost Salamona, potrpežljivost Joba, Mojzesovo sposobnost vodenja, prijaznost boga samaritanca, strateško sposobnost Lincolna, potrpežljivost tesarja iz Nazareta in na koncu, da imajo dovolj znanja na vseh področjih naravoslovnih, bioloških in družbenih znanosti. Če bi imel policist vse to, bi bil dober policist. Policista ogovarja javnost, kritizirajo preroki, posmehujejo se mu v filmih, kritizirajo ga v tisku, ne podpirajo ga ne tožilci niti sodniki, izogibajo se ga tisti, ki se ga bojijo, kriminalci ga sovražijo, vsi ga varajo, nekateri politiki ga potiskajo v levo in desno kakor žogo. Izpostavljen je številnim skušnjavam in nevarnostim, sodijo mu, ko uporablja predpise, če pa tega ne dela, ga odpuščajo iz službe. Mislijo, da mora imeti izobrazbo oziroma znanja oficirja, zdravnika, odvetnika, diplomata in učitelja – za plačo, ki je manjša od tiste, ki jo ima mezdni delavec.”

Omenjene misli se mi zdijo še vedno aktualne, zato se vsake toliko časa vračam k njim. Seveda vas prosim, da me razumete, konec koncev sem v policiji preživel dolgo število let, zato me je to delo še kako zaznamovalo. Res je tudi to, da sem verjetno edini v Sloveniji, ki je prehodil dolgo pot od policista (takrat še miličnika) do notranjega ministra, Igor Bavčar je bil vendarle krajši čas policist nato pa notranji minister.

Tako Slovenija pomaga v Sloveniji ustvariti migrantski žep
Delo policije relativno redno spremljam tudi sedaj, ko sem upokojen. Zato se mi zdijo nekatere poteze odgovornih relativno nerazumljive. Pred časom sem pisal o predlogu zunanjega ministra Mira Cerarja, da se ustanovijo skupne patrulje naše in italijanske policije, ki naj bi varovale slovensko-italijansko mejo. Te dni pa smo priča predlogu notranjega ministra, da se enake patrulje ustanovijo na meji z Avstrijo. Popolnoma nerazumljiva predloga. Da boste bolje razumeli, naj vam na enostaven način obrazložim, kaj pomenijo skupne patrulje med našo in italijansko policijo in našo in avstrijsko policijo. Katerakoli skupna patrulja na slovensko-italijanski ali slovensko-avstrijski meji prime kateregakoli ilegalnega migranta, ga pošlje v Ljubljano. Če je to na slovenski strani, je to tako ali tako razumljivo, če pa mešana patrulja ilegalnega migranta prime na avstrijski ali italijansko strani, pa ga prav tako pošlje v Ljubljano, saj so slovenski policisti neposredne priče, da so ilegalni migranti prišli v sosednji državi iz Slovenije.

Mešana policijska patrulja. (Foto: STA)

Se vam ne zdi, da sami pomagamo ustvarjati tako imenovani migrantski žep prav v Sloveniji? Ja, točno to počnemo s takimi potezami. Seveda je vse jasno. Na meji z Avstrijo in Italijo ilegalnih migrantov sploh ne bi bilo, če bi Slovenija učinkovito varovala mejo s Hrvaško. Vse tiste policiste, ki jih razporejamo v skupne patrulje z Italijo in Avstrijo, bi zato kazalo napotiti na mejo s Hrvaško, kjer bi lahko v skupnih patruljah s policisti iz Hrvaške počeli nekaj učinkovitega. Vse ilegalne migrante, prijete na meji s Hrvaško, na njihovi ali naši strani, bi tako pošiljali v Zagreb in ne v Ljubljano.

Tudi število policistov v Sloveniji je precej problematično. Leta 2006 smo Evropi obljubili, da bomo imeli na meji s Hrvaško nekaj nad 3.000 policistov (mejne policijske postaje in policisti drugih policijskih postaj, ki varujejo državno mejo). Tega števila nikoli nismo dosegli. Toda tudi druge države ga niso. A Slovenija vendarle hudo pretirava. Poglejmo nekaj številk.

1.200 manj policistov kot leta 2008
Konec leta 2008 (konec prve Janševe vlade) je policija imela 9.311 zaposlenih. Leto zatem je število zaposlenih v policiji naraslo na 9.349. Že leto pozneje, torej konec leta 2010, je bilo v policiji zaposlenih 8.989 oseb. Število zaposlenih v policiji je nato le še padalo, konec leta 2011 je bilo v policiji zaposlenih 8.808 oseb. V začetku leta 2012 je mandat nastopila druga Janševa vlada. Globoka gospodarska in finančna kriza je zahtevala svoje. Kot notranji minister sem imel na izbiro dve stvari. Prva je bila ta, da na hitro in po zakonu upokojimo okoli 400 policistov (točno tako število policijskih šefov, ne policistov, je pogoje za upokojitev izpolnjevalo, a niso želeli v pokoj, kar smo z zakonom določili in jih upokojili) ali pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev odpustimo vsaj 300 policistov, glede na zakonska določila seveda mlajših policistov. Zame ni bilo nobenega dvoma, odločil sem se za upokojevanje policijskih šefov, ki so pogoje za upokojitev imeli, in ne za odpustitev okoli 300 mladih policistov. Konec leta 2012 je policija imela tako še 8.483 zaposlenih.

Sledili so novi ministri in čas debelih krav ali čas visoke gospodarske rasti. Pričakovali bi, da se bo število zaposlenih v policiji začelo povečevati. Notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar je uspelo ustaviti trend padanja števila zaposlenih in ga nekoliko usmeriti k večjemu številu zaposlenih v policiji. Konec leta 2014 je bilo v policiji tako zaposlenih 8.074 oseb, ob koncu njenega mandata pa 8.134 oseb. V času Šarčeve vlade, torej v času, ko je denarja v proračunu kot listja in trave, pa je število zaposlenih v policiji začelo ponovno padati. Na dan 31. 1. 2019 je bilo v policiji zaposlenih le še 8.118 oseb. Slovenija tako drugo predsedovanje EU pričakuje s 1.200 manj zaposlenimi v policiji, kot jih je bilo leta 2008. To pa po moje nikakor ni dobro.

Za zaključek pa se vrnimo k profesorju Wolmerju. Njegov znameniti zapis izpred tolikih let je aktualen še danes. Saj veste. Policista ne maramo niti srečati, razen takrat, ko ga nujno potrebujemo. Ne vem pa, če se sedanja vlada zaveda, koliko policistov potrebuje tako za varovanje državne meje kot za varno izvedbo drugega slovenskega predsedovanja EU?

Dr. Vinko Gorenak

 • šmentanamuha

  Najboljša vlada pa to. Šarčeva stranka po anketah Nina medie še povečala prednost pred SDS.

 • Artur

  Vodja italijanske desne Lige Matteo Salvini pred deset tisoči privržencev napovedal skorajšnjo vrnitev Lige na oblast
  Za 19. oktober je Salvini pozval svoje privržence na množične protivladne proteste v Rimu. V Pontidi so je po navedbah medijev zbralo več kot 80.000 privržencev Lige.
  http://www.demokracija.si/tujina/vodja-italijanske-desne-lige-matteo-salvini-napovedal-skorajsnjo-vrnitev-lige-na-oblast.html
  Tako Salvini s svojo ligo :
  https://www.youtube.com/watch?v=9gtk-gJcXfs
  Balgor njim, da imajo Salvinija.

  Tako pa naša opozicija s svojim finim gospodom “velikim vodjem” na čelu na njihovih privat piknikih, ko je že “pet čez dvanajsto”.
  https://www.youtube.com/watch?v=VJBZj2LqOlc&t=225s
  https://nova24tv.si/sprosceno/foto-in-video-janez-jansa-ob-zacetku-poletnega-tabora-sds-v-bovcu-cas-ki-je-pred-nami-je-cas-tlakovanja-poti-za-naso-deseto-zmago/
  Samo poglejte si to njihovo sceno na video prispevku! Kot, da se nič ne dogaja v škodo našega naroda s strani narodno izdajalskij komunističnih uzurpatprjev kot, da živijo v Indiji koromandiji z nakladanjem in demagogijo .

  • rrrrr

   Za migrantski žep je po tvojem odgovorna edina opozicijska stranka, ki na svojem letnem zboru žura namesto da bi vodila vladne ukrepe za zaščito pred kameltrajbarsko invazijo ?

   Če se ti zdi že vprašanje razmejitve pristojnosti vlade in opozicije vse preveč zavito v meglo, potem v meglo zavij tudi svoje (naročeno ?) neprikrito zavajanje in vsegliharstvo.
   Si hotel primerjati močno opozicijsko Ligo iz italije in piknikaše iz Bovca ?
   Prav. Potem pri nas ustanovi Arturjevo Ligo, zberi 80.000 razumnih Slovencev na protestih in z veseljem se vam pridružim…

   (Ampak, najprej moraš vstati s kavča in odnesti prazne Unionske piksne v kontejner….)

   • Artur

    Za migrantski žep je po tvojem odgovorna edina opozicijska stranka, ki na svojem letnem zboru žura namesto da bi vodila vladne ukrepe za zaščito pred kameltrajbarsko invazijo ??!!!?

    Pa kakor je razvidno Salvini tudi ne more več voditi vladnih ukrepov s to razliko, da on kot opozicijski lider zbobna 80 000 državljanov v protestu proti njihovim vladajočim levajzlom medtem, ko pa Slo SDS pač žura na njihovih piknikih in se ima fajn “to je njihovo zaščitno delovanje proti kameltrajbarski invaziji a ne” ?

    Si hotel primerjati močno opozicijsko Ligo iz italije in piknikaše iz Bovca ?
    Prav. Potem pri nas ustanovi Arturjevo Ligo, zberi 80.000 razumnih Slovencev na protestih in z veseljem se vam pridružim.???!!!

    Ja zakaj pa moram jaz ko eden od mnogih davkoplačevalcev pedenat našo opozicijo pol pa še ustanavljat Arturjevo stranko zakaj za hudiča pa imamo potem opozicijo zato, da v tej situaciju žurira naklada in se ima fajn na naš račun namesto, da bi dvignila svoje strahopetna lene riti in ukrpela tako kot bi prava opozicija morala ukrepati tako kot to počne opozicija v italiji ?

 • Janez Novak

  Iz že itak gnile Kučanzuele skušajo narediti njeno stopnjevanje: Afrozuelo

 • GverilaStyle

  Ponoči jih bomo lovili po Ljubljani in ostalih SLOVENSKIH mestih in vaseh…..kaj bomo pa počeli z njimi, ko jih ujamemo….je pa naša skrb in briga.

 • Janez Novak

  Kakšna frajerja Šarec in Poklukar v kavbojkah. Še dobro, da ju policaj na sliki ni zamenjal za migranta.

  • GverilaStyle

   ja ko se enkrat navadiš na dizajneska oblačila za več tisoč eurotov, so kavbojke športna oprema!!!

 • Unikatna

  Ko bo postalo kritično, takrat se ne bodo več smejali. Tudi žep je 1x prepoln!

  Sploh ne mislijo na svoje otroke, vnuke in pravnuke kakšno državo jim bodo zapustili, glavno da zasitijo svoje potrebe!

 • totex39

  Sedaj je vse jasno, da si vlada in del ljudstva odkrito želijo, da migranti ostanejo v državi, kajti s takim načinom delovanja ne moreš drugače razmišljati.

  • Marija

   Šele zdaj vam je jasno.Meni je bilo to jasno 2015.Res dolgo traja prebujanje.Lahko je škodljivo.

 • Antonius

  Razumi, kdor more?!
  Slovenska vlada Italijanom in Avstrijcem pomaga, da šerijatarji ne pobegnejo iz Slovenije.
  Slovenci?!
  Prebutasti, da bi spoznali, da izvoljenim Cerajem in sedaj Serpentinškom pomagajo, da nas z navoženimi južnjaki in sedaj še z muslimanskimi šerijatarji raznarodujejo.
  S proračunskim manjkom in življenjem na kredit nas silijo k popuščanju vsiljenih bruseljskih zahtev, da sprejemamo tujce, ki jih zdrava pamet odklanja. Radodarna evropska in slovenska sociala je rak rana evropske in slovenske kulturne prihodnosti. Vzdržujemo golazen, ki našo skupno kulturo sovraži in ji celo s terorizmom grozi.
  Demokratično izvoljena evropska politika?!
  Na dolgi rok so ji žrtve posameznikov zgolj kolateralna škoda.

  • pajot

   postali smo Yugoslavia v malem. Imamo Srbe,Hrvate,Bosance,Šiptarje,Makedonce in nekaj malega Slovencev na svojem ozemlju. Vlada pod klovnovskim vodstvom dela na tem,da bomo imeli še Nigerijce,Pakistance,Afganistance in ves gnoj iz Afrike na svojih tleh.
   Teh idiotov in tega murgelskega ne bomo nikoli premagali z volitvami. Edinole z državnim udarom.
   Mislim,da je končno dovolj tega sranja.
   Slovenci,zbudimo se!!!!

  • Marija

   Pa oni rabijo te ljudi.To so njihova vojska.

 • marker

  Te skupne patrulje so pljunek v lastno skledo.

  • lokec

   To mi je bilo jasno že prvo sekundo, ko sem slišal, da so jih ustanovili.

 • Solo

  Gorenakov namen je zbujati prizanesljivost in simpatije do policije, ampak policaji si naše prizanesljivosti in simpatij ne zaslužijo. Zakaj?

  Prvič zato, ker komunističnim banditom na oblasti pomagajo preplavljati Slovenijo z ilegalnimi afro-arabskimi migrant. Namesto, da bi jih obravnavali kot kriminalce (kar tudi so), jih taksirajo do azilnih domov in poskrbijo za njihovo maksimalno udobje in prvoklasno oskrbo – na davkoplačevalske stroške seveda. Čeprav vsi (vključno s policijo) dobro vemo, da ne gre za nikakršne “uboge begunce, ženske in otroke”, ampak da 95% migrantov sestavljajo mladi moški vojaške starosti (18 do 40 let), povečini islamisti, kriminalci, teroristi, posiljevalci, roparji in morilci, pa policija pri tem miži na obe očesi in se na veliko spreneveda.

  Policija tako ne opravlja svojega temeljnega poslanstva, za katerega jo plačujemo – varovanje reda, zakonitosti in varnosti državljanov – ampak prav nasprotno: Slovenijo in Slovence pospešeno spravlja v stanje permanentnega kriminala, kaosa in vojnega stanja, ki ga s seboj prinaša masa uvoženih militantnih džihadistov, barbarov in primitivcev, ki odkrito sovražijo bele Evropejce in našo kulturo.

  In kot drugo si policisti ne zaslužijo naših simpatij, ker so hinavci z dvojnimi merili. Ilegalnim migrantom namreč gledajo skozi prste – celo v primerih, ko jih zalotijo pri samem kriminalnem dejanju, pa migrant potem izreže magično besedico “azil” – medtem ko taisti policaji svoje lastne poštene državljane, rojake in davkoplačevalce terorizirajo in strogo oglobijo za vsak najmanjši drek ali nepomemben prekršek (vožnja 5km/h prehitro po ravni pregledni cesti, neuporaba varnostnega pasu, napačno parkiranje, itd).

  Po zaslugi policije imamo torej dve kategoriji državljanov – na eni strani je kasta nedotakljivih, za katere zakoni ne veljajo (migranti, cigani, čefurji in udbomafijski plenillski politiki ala Zorangutan Mafijanković), na drugi strani je pa brezpravna raja tlačenih slovenskih davkoplačevalcev, ki vse to drago plača.
  Dokler bo tako in dokler bo policija (komunistična milica) zgolj represivni organ in podaljšana roka genocidne antislovenske jugo-boljševistične zločinske bande – katerih edini cilj je ropati, tlačiti, terorizirati in končno iztrebiti Slovence – si naših simpatij gotovo ne zasluži, pa če policaj (miličnik) Gorenak še tako milo naklada in sadi rožice.

 • Laž ima kratke noge

  Vaš medij pa pomaga ustvarjati v Sloveniji žep imbecilnih državljanov.

 • Valter BraniSlaV

  Migranti – volilna baza levice.

 • Valter BraniSlaV
 • gimme21zebra zebra

  To je isto, kot da bi v fabriki zmanjšal število delavcev in od ostalih pričakoval, da naredijo trikrat več za isto plačo. Treba se je zavedati, da je tudi povprečna starost slovenskega policaja preko 40 let

 • Olga101

  Vklopite razum, izstavite račun!

 • IZBIRA

  Šarcu se vidi, da pravzaprav igra dano vlogo, brez scenarija, na pamet, se pravi improvizira. Res se mu vidi. To kar počne on je igranje vloge. Dobro skriva tremo, zadrege zaradi političnega amaterizma, nerazgledanosti, ozkosti, se pa dobro vživi v vsakodnevno vlogo, kot znajo igralci. Ampak samo med svojimi “verniki” V EU parlamentu se še igrati ni upal oditi. Sicer pa posledično kot igralec ne bo širil vloge z zapletanjem v kakršekoli aktivnosti, ki presegajo improvizacijio na vapkem dvorišču in naporov za prikrivanje treme. Za njega kot igralca je dovolj vsakokratni aplavz za za igran nastop. Za opravljanje nalog predsednika Vlade pa logično ne vzbuja zaupanja, da bi katerakoli znanja in veščine za funkcijo obvadal, da ne omenjem izobrazbe in karakter.

 • Marija

  Najlepše mesto na svetu,kaj ne daš gostom in prijateljem najboljše?

 • Marija

  Kaj naj se smejim ali jočem?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!