[Video] Spopad med Slovenci v Bruslju. Tako se je Cerar s pismom lotil evropskega poslanca.

Foto: STA

“Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je konec minulega tedna predsedniku evropskega parlamenta Martinu Schulzu posredoval pismo, v katerem ga obvešča o določenih pomembnih dejstvih, ki jih je evropski poslanec Milan Zver tako ali drugače izpustil v svoji pobudi, ki jo je naslovil na predsednika Evropskega parlamenta in predsednika skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfreda Webra,” so sporočili iz kabineta predsednika Vlade in dejali, da gre za sporne ter zavajajoče trditve evropskega poslanca Zvera.

Predsednik slovenske vlade Cerar v svojem pismu jasno opozarja, da so trditve evropskega poslanca Milana Zvera, “da slovenska država zelo počasi ureja to pereče vprašanje – deloma tudi zato, ker so v Sloveniji še vedno močne sile, ki zavračajo pietetni tretma teh žrtev”, zavajajoče.

Ob tem je premier predsednika evropskega parlamenta obvestil o dejstvu, da je prav lansko leto državni zbor sprejel zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki sistematično ureja evidentiranje in ustrezno obeležitev prikritih grobišč ter dostojen pokop žrtev.

Skupni temeljni kamen vsem žrtvam vojn
Cerar Zverove navedbe zavrača tudi z dejanjem najvišjih političnih voditeljev v Sloveniji – predsednik republike, predsednik Državnega zbora, predsednik Državnega sveta in predsednik Vlade so skupaj posvetili temeljni kamen za postavitev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije.

Povojno nasilje večkrat obsojeno?
V pismu premier Cerar dodaja, da je bilo povojno nasilje v Sloveniji javno in odločno obsojeno že večkrat, na najvišjih političnih ravneh. “To smo ponovno storili po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014: predsednik Državnega zbora Republike Slovenije g. Milan Brglez, ki je podpredsednik naše Stranke modernega centra, je na prvi izredni seji novo konstituiranega zbora nastopil z nagovorom v spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.”

Pri tem, kot v svojem pismu, pojasnjuje premier, je predsednik slovenskega parlamenta posebej izpostavil resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je sprejel Evropski parlament leta 2009 in ki poudarja vlogo zgodovinarjev ter političnih strank.

Krivdo prevalil na jugoslovanske oblasti
Cerar je v pismu še zapisal, “da so za množične poboje na slovenskem ozemlju po drugi svetovni vojni odgovorne tedanje jugoslovanske vojaške oblasti,” kar po njegovem pomeni, da Republika Slovenija, ki je nastala leta 1991, ne more biti odgovorna za te žrtve. Še manj je zanje odgovoren slovenski narod, kot to v svoji pobudi namiguje Zver. “Resnica je prav nasprotna: slovensko ljudstvo je bilo med glavnimi žrtvami tega hudodelskega početja,” je še izpostavil Cerar.

M. P.