fbpx

Tako se Marjan Šarec norčuje iz državljanov: Ministrici Klampferjevi za kršenje zakonov čestital za pogum!?

Foto: STA

Po tem, ko je Upravno sodišče RS v zadevi glede prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru tožbi organizatorja koncerta Mirana Trola ugodilo v vseh točkah, je postalo jasno kot beli dan, da je bil koncert prepovedan nezakonito. Glede na to, da je bila aktualna ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer tista, ki je v času prepovedi koncerta v vlogi načelnice mariborske upravne enote odigrala glavno vlogo, bi človek pričakoval, da bo ta prevzela odgovornost in odstopila ali se vsaj opravičila. Seveda se v praksi to ni zgodilo. Še več! Sedaj se je v njen bran postavil še predsednik vlade Marjan Šarec in v posmeh državljanov zatrdil, da je bila tedaj pogumna, ko se je odločila za prepoved. Iz tega izhaja, da za Šarca kršenje zakonov = pogum. Adijo, pamet!

Šarec se je v bran Klampferjevi postavil v soboto ob robu srečanja pod Najevsko lipo, ko je ta v izjavi za medije podprl ministrico, ki je kot načelnica upravne enote leta 2017 sprejela odločitev glede prepovedi koncerta. Po poročanju STA je ob tem še zatrdil, da ji lahko za pogum samo čestita, “ker je tedaj prevzela svojo odgovornost in sprejela odločitev na podlagi razpoložljivih podatkov”. Podal je še prepričanje, da bomo v Sloveniji potrebovali več poguma pri sprejemanju odločitev, kar je izpostavil tudi v nagovoru zbranim pod Najevsko lipo.

Prepoved sprožila pravi mednarodni škandal
Radikalni levičarji in mainstream mediji so z roko v roki in ob pomoči Klampferjeve poskrbeli, da je do prepovedi koncerta maja 2017 prišlo. In to kljub temu, da je organizator koncerta, ki je bil polno razprodan že dneve pred koncertom, vseskozi sodeloval s policijo in v zvezi z njihovimi zahtevami tudi zmanjšal število udeležencev koncerta po tem, ko je Socialistična partija Slovenije napovedala proteste. O prepovedi so takrat razpravljali tudi v državnem zboru, sprožila pa je pravi mednarodni škandal, kar ne čudi glede na to, da so o prepovedi koncerta obširno poročali tudi hrvaški mediji, ki so bili naravnost šokirani, kako se v državi članici EU cenzurira koncert.

Marko Perković Thompson (Foto: STA)

Spomnimo. V zvezi z razsodbo smo ministrici Klampferjevi poslali novinarska vprašanja, če se namerava zaradi odločitve sodišča zdaj opravičiti in odstopiti s položaja ministrice.

Odgovorila je: “Lahko povem, da je nekaj dni pred napovedanim koncertom upravna enota prejela s strani Policijske uprave Maribor predlog za prepoved omenjenega koncerta, kateremu je bila priložena tudi varnostna ocena prireditve. Iz te varnostne ocene je izhajalo, da bi lahko prišlo do izvrševanja kaznivih dejanj oziroma do pozivanja k izvrševanju kaznivih dejanj. Upravna enota je sledila varnostni oceni policije. Istočasno je bil napovedan tudi protestni shod proti Thompsonovemu koncertu. V tistem trenutku smo ocenili, da bi lahko prišlo do ogrožanja življenj, zdravja in premoženja ljudi in smo skladno z določili zakona o javnih zbiranjih na podlagi varnostne ocene policije koncert prepovedali.”

Dodala je še, da bi danes ravnala enako, če bi bila izkazana varnostna ocena, iz katere bi izhajalo, da bi lahko prišlo do izvrševanja kaznivih dejanja ali do pozivanja k izvrševanju kaznivih dejanj, da bi lahko bili kakorkoli ogroženi javni red, zdravje in premoženje ljudi.

Ksenija Klampfer (Foto: STA)

Tedaj se je odzvala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je prepoved obsodila kot kontraproduktivno ter dejala, da je glasba namenjena povezovanju ljudi. Ukrepal je tudi premier Andrej Plenković, ki je hrvaški veleposlanici naročil, naj preveri situacijo in poizve glede razlogov za prepoved koncerta. Karl Erjavec, ki je tedaj zasedal mesto zunanjega ministra, se je v svojem stilu cinično odzval s pripombo, da tudi v nekaterih hrvaških krajih Thompson ni imel koncerta, pri čemer je seveda zamolčal, da se koncert sploh ne bi odvil v objektu v lasti občine, ampak v dvorani v zasebni lasti.

Če ima Thomson brez težav koncerte v sosednji Avstriji, Švici, Nemčiji, ZDA, Kanadi, Avstraliji, pa je pri nas slika povsem drugačna. Vendarle pa je odločitev upravnega sodišča organizatorju koncerta dala zagon, da bo ta vnovič poskušal organizirati koncert. Naravnost žalostno je, da so levičarji naredili takšen bavbav zaradi koncerta hrvaškega glasbenika in to samo zato, ker ta poje domoljubne pesmi. Višek pa predstavlja obnašanje Šarca, ki s svojimi izjavami daje vedeti, da je hvale vredno in pogumno, da prvorazredni kršijo zakone, v tem primeru ustavno načelo svobode izražanja in svobode združevanja, ko pa se navzkriž z zakonom znajdejo navadni državljani, je slika drugačna. Žalostno in nesprejemljivo!

Hana Murn