fbpx

Tako se poslanec SD Matjaž Nemec izgovarja in brani stranko SD na vse pretege!

Foto: Twitter

Podpredsednik Državnega zbora RS Matjaž Nemec, ki je nekdaj opravljal delo asistenta predsednika republike Boruta Pahorja, v Državnem zboru RS poskuša igrati vlogo mediatorja in se čim manj konkretno izražati glede določenih vprašanj. Kljub temu, da je kot član odbora za obrambo že dlje časa seznanjen s katastrofalnimi razmerami v Slovenski vojski, vseeno vztraja pri podpori obrambne ministrice Andreje Katič, ki v času svojega ministrovanja ni naredila ničesar, da bi stabilizirala razmere in ustavila odmiranje Slovenske vojske. 

Negativna ocena pripadnikov 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske s strani ocenjevalcev Nata je pokazala, da Slovenska vojska ni pripravljena na resno delovanje. Poleg slabe izurjenosti nas lahko žalosti tudi neprimerna nova oprema vojske, zaradi katere je več vojakov utrpelo ozebline, potem ko je Katičeva zagotovila denar za škornje, ki so začeli razpadati že po dveh tednih uporabe, saj niso bili primerni za delo v zimskih razmerah. Katičeva v stilu ministrov SD ni priznala svoje odgovornosti in je Andreja Ostermana nadomestila  z Alanom Gederjem.

Nemec: “Družbenostno vojske nismo postavili tja, kamor bi jo morali”
Nemec je v Odmevih 20. februarja na temo alarmantnega stanja v Slovenski vojski sicer priznal, da je krivda za nastale razmere na strani stranke SD, in ob tem dodal, da je neodgovorno govoriti, da je samo ministrica Katičeva tista, ki je odgovorna. Kljub dolgotrajnemu lomastenju stranke SD na področju obrambe ta vali krivdo na druge stranke, da pred javnostjo stranka SD ne bi bila preveč omadeževana. Poleg tega pa je Nemec priznal, da je do katastrofalnih razmer pripeljal slab odnos do vojske. “Družbenostno vojske nismo postavili tja, kamor bi jo morali,” je dejal in dodal, da bo zaradi zaostrovanja varnostnih razmer potreben drugačen odnos. Glede spornih čevljev, ki so razpadli po kratkotrajni uporabi, je povedal, da naj bi bili ti čevlji primerni za uporabo pri -20 stopinj Celzija, čeprav je vsem jasno, da gre za poletne čevlje. “Tam imamo strokovnjake, ki tako pravijo. Težko sodim, ne vem, ali je temu res tako. Očitno je nekaj res hudo narobe. Problem je dolgoleten in ne da se ga reševati z obmetavanjem,” je dejal in dodal, da je vojska nujna. Glede na obnašanje stranke SD in odnosa do vojske pa ni videti, da je res tako.

Foto: YouTube

Izgovarja se na predsednika odbora za obrambo
Nato se je Nemec pričel v obrambo stranke izgovarjati na predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča, ki je prav tako kot gost sodeloval v Odmevih, in izpostavil, da je ta raje skliceval seje na vprašanje transparentnosti in zakonitosti delovanja ministrstva za obrambo s podjetjem Esotech. Nemec navaja, da je bila s tem dana prioriteta stvarem, ki dejansko niso pomembne. Marsikateri gledalec se je ob tej izjavi upravičeno prijel za glavo, saj je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) sklenilo pogodbo s podjetjem Esotech v višini kar 1,2 milijona evrov. Gre za podjetje, v katerem ima solastniški delež tudi šaleški tajkun Marko Škoberne (predsednik uprave in 10-odstotni lastnik podjetja), oče poslanca stranke SD Jana Škoberneta. Nekateri poslanci zaradi tega dvomijo v zakonitost in transparentnost posla in zato se je odbor za obrambo odločil, da računskemu sodišču predlaga revizijo izvedbe postopka javnega naročila.

Foto: Printscreen

Neprevidnost izkazal z nepremišljenimi izjavami na račun sosednje Hrvaške
Poslanec Nemec si je že lani na Televiziji Slovenija privoščil kopico nepremišljenih izjav na račun sosednje Hrvaške, namreč, podal je prepričanje, da bo ta izgubila vse mednarodne spore s Slovenijo, njegov podcenjevalni odnos, ki ga je dovolil tudi novinar Boštjan Veselič, pa ni ostal neopažen na sosednjem Hrvaškem. Od slovenskega politika, ki zastopa interese Slovenije, bi pričakovali več previdnosti in premetenosti pri svojih izjavah, a je očitno, naiven kot je, želel izpasti všečno v očeh televizijskih gledalcev. Zato je dregnil naravnost v hrvaški nacionalni ponos, zaradi česar so se ne le njega, ampak celotne slovenske politike nato lotili v hrvaški izdaji Globala. Novinarka Mirjana Kasapović je šla tako daleč in še dlje, kot znajo iti najbolj notorični hrvaški nacionalisti, saj je Slovenijo obtožila, da proti Hrvaški vodi šovinistično vojno, v kateri je najbolj glasna levica. Nemec, Dejan Židan in njuni Socialni demokrati pa po mnenju Kasapovićeve predstavljajo vodilne slovenske nacionaliste, ki so bojda še “hujši” od slovenske desnice.

Poslanec Nemec se je letos skupaj z drugimi somišljeniki iz stranke SD udeležil vsesplošnega romanja levičarjev v Dražgoše; bitko pri Dražgošah poskušajo prikazati kot herojsko zmago partizanov nad nacizmom, zato ne čudi, da še vedno ostaja simbol odpora in narodnoosvobodilnega boja. S tem sodeluje pri čaščenju “hrabrih” partizanov in toleriranju govorcev, ki imajo na tej prireditvi posebno čast, da lahko z izdajalci zmerjajo vse, ki levi politični opciji niso pogodu. Kljub temu, da Nemec po eni strani navaja, kako je obstoj Slovenske vojske v teh varnostno negotovih razmerah pomemben, pa ni sposoben priznati napak in lomastenja lastne stranke na področju obrambe, saj se ta očitno ne zaveda, da je Slovenska vojska tista, ki brani našo varnost in suverenost, sodeluje v mednarodnih misijah in operacijah ter si tako prizadeva za uresničitev svetovnega miru in stabilnosti.

H. M.