Strankarski vojščak Tanje Fajon se vsak teden z avtom vozi na ambasado v Beograd in veselo “kasira” potne stroške

Nekdanji kandidat za poslanca Miloš Kosić (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli za nov primer flagrantnega političnega kadrovanja Tanje Fajon. Na mesto svetovalca v Beogradu naj bi imenovala kar svojega strankarskega kolega Miloša Kosića. Ta je bil v času prejšnje vlade zaposlen na ministrstvu za kulturo. A če mislite, da je že luksuzna diplomatska služba nagrada … se motite! Resnična nagrada se skriva v delovnem aranžmaju, ki ga je sklenil SD-jev uradnik, in pripadajočih potnih stroških. Ali Republika Slovenija res ne premore strokovnjaka, ki lahko med opravljanjem svoje službe biva v Beogradu? Se mora nujno nekdo (SD kader) voziti iz Ljubljane?

Kot je Miloš Kosić sam razkril na svojih socialnih medijih, se kar na tedenski ravni vozi v Beograd in nazaj. “Zdaj sem pristal na MGRT, pa se preselil v Beograd in se tedensko vozim v LJ. Pestro,” pravi Kosić na svojem Facebookovem profilu. Pod isto objavo se javi propadla Šarčeva poslanka Lidija Divjak Mirnik, ki ga v materinskem slogu vpraša: “Uredil? Čestitam”. Kosič ji je nato odgovoril, da na rezultate razpisa še čaka.

Gre sicer za kariernega uradnika in politika SD. V preteklosti je bil zaposlen na ministrstvu za obrambo, nato na ministrstvu za kulturo kot namestnik generalnega sekretarja. Na zadnjih volitvah je kandidiral za poslanca v Grosupljem, kjer se je sicer izkazal za nianso bolj kulturnega od svoje strankarske kolegice Dominike Švarc Pipan, ki se ni hotela rokovati s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo.

Tako je svojim spletnim prijateljem razlagal SD-jev uradnik Miloš Kosić. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Nato se je očitno prezaposlil na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer sedaj ministruje Matjaž Han, ta pa ga je, tako sklepamo, sedaj posodil Tanji Fajon na MZZ. A bolj kot dejanska prezaposlitev seveda bode v oči dejstvo, da se dotični uradnik vsak teden vozi iz Ljubljane v Beograd in nazaj, pri tem pa “kasira” enormne potne stroške. Tri dni naj bi delal v Beogradu, dva dni v Ljubljani.

Po naših podatkih je Kosić na svojem zadnjem delovnem mestu na ministrstvu za kulturo v času vlade Janeza Janše deloval izredno motilno, pogosto sabotersko. Pri tem se zastavlja vprašanje, ali ne gre pri tej zaposlitvi za namensko razmetavanje davkoplačevalskega denarja kot znak hvaležnosti. Ali pa je to zahvala za dobro opravljeno promocijo dela stranke na terenu pred državnozborskimi volitvami? Kot pravi Kosić na svojem profilu: “Ponosen sem, da sem bil tudi sam del te zgodbe, ki je pripeljala do sem.” (op. a. zmage Roberta Goloba na volitvah).

Kako bo odgovorila Tanja Fajon?
V tem primeru gre za resnično flagrantno razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem in očitno nepotistično zaposlovanje po neposredni strankarski liniji, zato smo na zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovili naslednja novinarska vprašanja.

– Kako komentirate politično kadriranje nekdanjega kandidata SD v Grosupljem Miloša Kosića za svetovalca v Beogradu?

– Ali je res, da se nekdanji kandidat SD v Grosupljem Miloš Kosić vozi vsak teden iz Beograda v Ljubljano (ker dela tri dni v BG, tri dni v LJ). Ali mu država za to plačuje potne stroške?

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Gal Kovač