Neodgovorno: Tanja Fajon se sprehaja po plažah Urugvaja, medtem ko iranski režim slovenskega evroposlanca razglaša za terorista!

Tanja Fajon se zabava na diplomatskih ekspedicijah. Vir: Zajem zaslona, Socialni mediji

Iranski islamistični režim je pretekli teden razglasil slovenskega državljana, evropskega poslanca dr. Milana Zvera, za terorista. Ker se vlada Roberta Goloba, predvsem pa zunanje ministrstvo pod vodstvom Tanje Fajon na škandal ni odzvalo, je Slovenska demokratska stranka na vlado in MZZ naslovilo poslansko pobudo, v kateri je pozvala k odzivu in pozivu iranskega ambasadorja na zagovor. “Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je bil slovenski politik – evropski poslanec dr. Milan Zver – s strani druge države označen za terorista, zato dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira,” so zapisali v SDS. Videti je sicer, da ima zunanja ministrica več kot dovolj časa za korekten odziv sodeč po počitniških fotografijah iz Južne Amerike. 

Tako Robert Golob kot Tanja Fajon se doslej nista oglasila z izjemo kratke objave Ministrstva za zunanje zadeve, kjer so pojasnili, da je zunanja ministrica opravila telefonski pogovor z visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom, v katerem naj bi se politika strinjala, da je dejanje vredne obsodbe in politično motivirano.

To je seveda v nebo vpijoče zanemarjanje dolžnosti in integritete Republike Slovenije v mednarodnih odnosih. Gre namreč za sovražno dejanje iranskega režima, uperjeno neposredno proti enemu najvišjih političnih predstavnikov naroda, v tem primeru evropskemu poslancu. Odziv na takšno dejanje bi moral biti prioritetno obravnavan, pri zunanji ministrici pa je videti, kakor da ima prednost počitniško sprehajanje na sicer službeni poti v Južni Ameriki.

Celotna poslanska pobuda SDS je zapisana v nadaljevanju.

Iran je v sredo, 26. oktobra 2022, uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije, med njimi tudi izvoljenemu slovenskemu predstavniku Evropskega parlamenta evroposlancu dr. Milanu Zveru (EPP/SDS). Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranim posameznikom v Iran kakor tudi zaseg njihove lastnine na ozemlju pod nadzorom iranskih oblasti. Sankcionirani posamezniki so bili označeni kot teroristi, saj naj bi po navedbah iranskih oblasti spodbujali in promovirali terorizem. V tem smislu sankcijska lista tako predstavlja tudi fizično grožnjo vsem sankcioniranim posameznikom.

Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU ter poudarja, da so te sankcije politično motivirane. Glede na to, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodilo, da je bil slovenski politik s strani druge države označen za terorista, dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira v tem primeru.

Prav tako dajemo pobudo, da ministrica za zunanje zadeve pokliče na pogovor iranskega veleposlanika v Republiki Sloveniji in podpre slovenskega evroposlanca kot posameznika, ki se zavzema za mir in nima nobenih terorističnih teženj.

Odziv vlade RS in zunanjega ministrstva bi moral biti takojšen in brez pozivov kogarkoli na odziv. Žal se do danes na poteze Irana ni odzvala ne zunanja ministrica, ne vlada ali njen predsednik.

Edino pravilno bi bilo, da bi država in njeni voditelji stali za svojimi predstavniki, ki so bili izvoljeni s strani ljudstva. Ali bomo tudi tu reagirali selektivno in stali le za tistimi, ki so prave politične barve?

Portal OS