fbpx

Tako se vlada Marjana Šarca norčuje iz upokojencev: Namesto božičnice obljuba o zvišanju pokojnin za pičlih 6,5 evra, a šele decembra leta 2020!

Šarčeva koalicija na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja (foto: STA)

Vlada Marjana Šarca je upokojencem obljubila zvišanje pokojnin za 6,5 evra. To bo začelo veljati šele z decembrom 2020. Ob tem se pri SAB sprenevedajo, kako gre za bolj pravično porazdelitev, medtem ko nekateri upokojenci za svoje zasluge jugoslovanskemu komunističnemu režimu živijo lagodno življenje, ostali, ki pa so trdo delali več kot 40 let, pa so prisiljeni na stara leta životariti.

“Namesto 500 evrov božičnice letos vam bodo Šarčevi in Židanovi dali 6 evrov – in to šele za Božič 2020. V proračunu pa imajo za 2 milijardi več vaših davkov kot leta 2008!” je na Twitterju zapisal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Koalicija Marjana Šarca je upokojence namreč žejne peljala preko vode. Na predlog SAB Alenke Bratušek so se v koaliciji odločili za izredno uskladitev pokojnin za leto 2020. Pokojnine se bodo zvišale za en odstotek, a zgolj v primeru, če bo letošnja gospodarska rast 2,5-odstotna.

Ob tem pa je po poročanju Seniorja na petkovi seji odbora za finance bil sprejet tudi predlog Stranke Alenke Bratušek, da se bodo pokojnine vsem zvišale enako. Vsi upokojenci, ne glede na višino pokojnine, bodo tako dobili 6,5 evra več.

Kaj je pravično?

Po trditvah SAB poslanke Maše Kociper naj bi to bilo “bolj pravično”, saj je “treba pomagati upokojencem z nizkimi pokojninami, ki živijo pod pragom revščine.”

Kako si bodo upokojenci pod pragom revščine lahko pomagali s 6,5 evri več na mesec, Kociperjeva ni pojasnila.

Je pa zato problem slovenskega pokojninskega sistema na pogovoru v Šentjurju predstavila SDS evroposlanka Romana Tomc, ki meni, da slovenski pokojninski sistem potrebuje celovito prenovo in ne le všečnih popravkov: “Krivic ne smemo popravljati z novimi krivicami. Največja krivica pa ostaja to, da pokojnine postajajo socialni prejemki, njihovi prejemniki pa socialni problem.”

Slovenski pokojninski sistem nevzdržen

Če že govorimo o pravičnosti, bolj pravično bi bilo, da ljudje, ki so delali 40 let, ne hirajo na obroke, medtem ko drugi izigravajo socialni sistem. A o tej pravičnosti ne bo govora. Kajti medtem ko privilegirani za zasluge nekdanjemu režimu vlečejo pokojnine, s katerimi se da dobro živeti, dobršen del slovenskih upokojencev životari.

Da je slovenski pokojninski sistem nevzdržen, meni tudi Tomčeva. “Razmerje med prejemniki pokojnin in vplačniki prispevkov se slabša, ustreznih sprememb ni na vidiku” in “napovedi so jasne, ohlajanje gospodarske rasti pomeni dodatne finančne pritiske na pokojninsko blagajno.”

Ivan Šokić