fbpx

Tako si v Židanovi SD predstavljajo “evropskost” in zazrtost v prihodnost: 25. maja namreč organizirajo romanje v Kumrovec!

Foto: STA/Facebook

Člani Židanovih Socialnih demokratov na ves glas izpostavljajo, da so evropska stranka, ki je zazrta v prihodnost in v spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Glede na to, da nekateri zgodovinarji ocenjujejo, da je zaradi komunizma v 20. stoletju skupno umrlo kar 200 milijonov ljudi, si je težko razložiti, zakaj torej SD Ljubljana 25. maja organizira romanje v Kumrovec, rojstni kraj maršala Tita?

Nemogoče je mimo statističnih dejstev. Heroj Socialnih demokratov Josip Broz Tito se uvršča na 13. mesto dvajsetih najhujših morilcev 20. stoletja, saj mu prepisujejo odgovornost za 570 tisoč življenj, med katerimi je bila večina političnih nasprotnikov. Dovolj zgovoren je podatek, da so celo Benito MussoliniFidel Castro in Francisco Franco pobili manj ljudi kot Tito.

Kljub krutosti komunističnega režima pa Socialni demokrati brez slabe vesti organizirajo romanje v Kumrovec in se v vabilu z naslavljanjem “tovariši in tovarišice” nostalgično spominjajo preteklosti. V vabilu je mogoče prebrati: “Maj je mesec obeležij, praznikov, predvsem pa vrednot, ki jih Socialni demokrati nosimo v srcu. So naš kažipot tudi za naprej, ko vidimo, da se moramo v časih, polnih kompleksnih izzivov, opreti prav na solidarnost in pravičnost, ki bi ju marsikatera politična opcija želela poteptati pod predpražnik zgodovine. Tega Socialni demokrati ne bomo dovolili. S ponosom bomo še naprej obujali tradicijo in njeno sporočilno vrednost prenašali naprej, naslednjim rodovom. Prav je, da obeležimo dan mladosti z našim tradicionalnim izletom v Kumrovec v čim večjem številu!”

Foto: Facebook

Fašizem že, komunizma pa niso sposobni obsoditi
Kako je lahko organizacija romanja v Kumrovec (simbolična kotizacija znaša 5 evrov) znak evropskosti, razumejo le Židanovi. Glede na to, da člani stranke Socialni demokrati skupaj s preostalimi koalicijskimi partnerji niso sposobni pristopiti k sprejetju resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, kaže, da so v bistvu sami tisti, ki k ogrožanju evropskosti najbolj aktivno pripomorejo. Kaj nam pomaga, da smo država članica EU, če pa v praksi ne zmoremo zrelega koraka, da bi obsodili vse tri totalitarizme, torej tako fašizem kot tudi nacizem in komunizem.

V resoluciji, ki je koalicijski ustroj ni bil sposoben sprejeti, je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje, 23. avgust pa je razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

Množica mumificiranih trupel v množičnem grobišču Huda Jama (Vir: Twitter)

Poslanci SDS so ob vložitvi zahteve za sklic 7. nujne seje marca letos, na kateri bi obravnavali predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, izpostavili prepričanje, da zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, med njimi tudi ne komunizma. S podporo predlagani deklaraciji bi DZ Slovenijo pridružili evropski zavesti o totalitarizmih, “saj bo le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov, brez delitve na vaše in naše”, so prepričani v največji stranki v Državnem zboru RS. Prvak stranke Janez Janša je glede tega na slavnostni akademiji SDS v Cankarjevem domu jasno poudaril: “Demokratu je za demokracijo in vsak demokrat to podpira in je proti vsakemu totalitarizmu.”

Foto: Twitter

Tragične izpovedi žrtev komunističnega režima in preko 600 množičnih grobišč, ki se nahajajo povsod po Sloveniji, očitno ne zadostujejo za streznitev. Ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne, 70. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic in 24. obletnici genocida v Srebrenici bi bil skrajni čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme. Glede na to, da je Slovenija edina evropska država, ki je trpela nasilje s strani vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja, je žalostno, da Socialni demokrati ne zmorejo koraka naprej, da bi Slovenija stopila na pot evropskosti. Rdeča romanja in parade, a katerih ne manjka rdečih zvezd in jugoslovanskih zastav, so žrtvam v posmeh, in to nikakor ne sme in ne more soditi v 21. stoletje.

H. M.