Tako sodstvo pomaga širiti covid-19: Tei Jarc je sodišče ugodilo pritožbi, zato zopet poziva na petkov protest

Sindikalistka Mladi Plus Tea Jarc poziva na petkove proteste (Foto: Nova24TV)

Številke okuženih z novim koronavirusom so še naprej visoke. Potem ko smo v torek zabeležili nov rekord – 4.481 okužb, so v sredo po podatkih NIJZ potrdili 3568 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 39,3 odstotka. Ker pa je vse več bolnikov, ki zaradi dihalnih odpovedi potrebujejo obravnavo v bolnišnici, so razmere v bolnišnicah na račun kadrovskih stisk kaotične. Očitno pa to prav nič ne moti ljudi tipa Tea Jarc. Sindikalistka namreč prek Facebook profila poziva na petkove protivladne proteste v Ljubljani po tem, ko ji je sodišče pritrdilo, da je protestiranje bolj pomembno kot pa ohranjanje javnega zdravja.

“Sodna zmaga! Vizjak, Hojs in ostali očitno še niso uspeli streti jajc sodnikom! Sodišča še vedno delujejo in po več kot pol leta dobim Sodbo v imenu ljudstva, kjer se ugodi moji pritožbi. Februarja sem dobila kazen v višini 733,83€, ker naj bi bila na neprijavljenem shodu, kar pa naj bi bilo prepovedano. Kot so sodišča že večkrat ugotovila, se mora spoštovati pravica do protestov in v tem primeru ne gre za kršitve! Res slabo pa je, da je Vlada protizakono preganjala protestnice in protestnike in da se sedaj iz proračuna pokriva stroške njihovih protipravnih dejanj!,” je zmagoslavno zapisala sindikalistka Tea Jarc.

V nadaljevanju je Jarčeva poudarila, da so protesti zakoniti in kljub katastrofalni epidemiološki sliki vse somišljenike pozvala, da naj se ji v petek, 12. novembra, ob 17. uri pridružijo na Prešernovem trgu v Ljubljani. “Pravica je na naši strani!!!,” je prepričana. Na neodgovorne pozive se je že odzval premier Janez Janša in kritično zapisal: Tako sodstvo pomaga širiti covid-19″. Jarčeva se na očitke glede pozivanja na proteste ne zmeni, saj zagovarja prepričanje, da naj bi bila le vlada tista, ki je kriva za katastrofalno epidemiološko stanje je kriva predvsem nesposobna. Na to po njenih besedah tudi opozarjajo petkovi protesti. Valiti krivdo na posameznice, kot je dr. Brigita Skela Savič je odvračanje pozornosti in prenašanje odgovornosti, kar vlada dela že leto in pol,” trdi Jarčeva. 

To, da se je Jarčeva postavila v bran članici stranke SD Skela Savičevi, ki je pozvala na petkove proteste, ne preseneča niti najmanj. Petkov protest namreč organizira tako imenovana Protestna ljudska skupščina in 50 civilno družbenih organizacij, kamor spada tudi Srebrna nit, katere članica izvršnega odbora Skela Savičeva tudi je. Skela Savičeva, ki je v stranki SD sodelovala na volitvah leta 2018, vztraja, kako s pozivanjem na proteste naj ne bi pozivala h kršenju ukrepov, ampak k ohranitvi demokracije. “Protest je organiziran pod pogoji PTC, uporabo mask in razdalje, takšen je tudi veljaven odlok,” vztraja, čeprav smo iz tedna v teden, odkar je na oblasti nova vlada, lahko videli, da se protestniki v glavnem požvižgajo na spoštovanje zaščitnih ukrepov.

Ker Skela Savič zastopa sam vrh medicinskih sester v Sloveniji (aktivna je tudi v Mednarodnem združenju medicinskih sester), ne čudi, da so v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije pozvali k njenem odpoklicu. Pri Jarčevi, ki je znana po svojem histeričnem izpadu na Kredarici, ni bojazni, da bi jo kdorkoli pozival k odhodu, zaseda namreč mesto predsednice sindikata Mladih plus. Gre vendarle za odkrito nasprotnico vlade Janeza Janše in etablirano udeleženko in promotorko petkovih kolesarskih mitingov meščanske levice, ki je izgledala še posebej prešerne volje, ko jih je na petkovih protestih obiskal Milan Kučan. Najverjetneje ji je prav to vlilo dodatno motivacijo, da ta še danes s takšno vnemo poziva na proteste, kjer je poleg nje glavni frontman Jaša Jenull, sin vrhovnega državnega tožilca s kazenskega oddelka Hinka Jenulla.

Ni kaj, za nasprotnike vlade ni boljšega, če imaš pri ogrožanju javnega zdravja še potuho pristojnih institucij, ki očitno zdravja ne dajejo na prvo mesto. Glavno, da se lahko protestira, medtem pa jim je prav malo mar, če ljudje umirajo, covidni oddelki so prenatrpani, zdravniki in sestre pa izgorevajo od naporov. Kako dolgo še?

Sara Kovač