fbpx

Tako sta novinarka in urednica Tednika prekršili programske standarde RTV v zadevi Thompson in cenzurirali neodvisnega novinarja Mamića!

Publicist in urednik medija Vipavska Tino Mamić je bil žrtev diskreditacije oddaje Tednik. (Foto: Posnetek zaslona/ Tednik RTV SLO)

Oddaja Tednik si je privoščila novo manipulacijo in diskreditacijo, tokrat jo je doživel urednik medija Vipavska, Tino Mamić. V prispevku o Thompsonu je povedal, da bi se udeležil koncerta in tudi navedel razloge za to, a je novinarka Anja Šter odrezala izjavo v trenutku, ko je Mamić povedal, da bi se koncerta udeležil. “Za izjavo me je novinarka vprašala, ker sem javno napovedal, da bom šel na koncert. Potem pa ni objavila, zakaj bi šel. Je pa poudarila, da bom na koncert šel. To je manipulacija. Zakaj me sprašujejo, če potem odgovora ne objavijo?” sprašuje Mamić. “Tisti, ki skušajo vnaprej prepovedati rock koncert, kjer gotovo ne bo ustaške ikonografije, v isti sapi kričijo Smrt janšizmu,” je obelodanil del izjave, ki je niso predvajali v Tedniku. Z vprašanji smo se obrnili tudi na odgovorno urednico Tednika Jeleno Aščić in novinarko Anjo Šter, da nam pojasnita svoj del zgodbe. Njune odgovore še pričakujemo.

V oddaji Tednik so se lotili tematike o koncertu Marka Perkovića – Thompsona. V prispevku novinarke Anje Šter so nastopili tako zagovorniki kot nasprotniki koncerta v Mariboru. Ob koncu so svoje povedali tudi naključni mimoidoči v Mariboru. Pri tem pa so cenzurirali urednika medija Vipavska Tina Mamića, ki je javno povedal, da bi se udeležil Thompsonovega koncerta in pri tem navedel svoje argumente. Novinarka mu je obljubila, da bo predvajala celotno izjavo, a je Mamića prikazala kot vnetega zagovornika Thompsona. “Novinarki sem povedal, da bom izjavo dal samo, če ne bo izrezana iz konteksta. To mi je obljubila. Potem mi je vseeno postavila več vprašanj. Že prvi odgovor ji ni bil všeč in je rekla: “O politiki pa ne bova.” Očitno novinarji RTV Slovenije lahko intervjuvancu določajo, kaj lahko odgovori na posamezno vprašanje in kaj ne,” nam predstavi zadevo Mamić.

V našem mediju smo večkrat razkrili napake, zavajanja in manipulacije v nekaterih oddajah RTV Slovenija. Pri tem pa vsaka kritika RTV pomeni že napad na njihovo neodvisnost in svobodo delovanja. Po besedah Mamića bi morala biti RTV Slovenija po zakonu pluralni medij. Programski standardi nacionalnega medija so veliko ostrejši, prav tako novinarski kodeks, a diskreditirani neodvisni novinar meni, da je RTV Slovenija daleč od tega. “Mnogi novinarji imajo mesijanski kompleks in bi radi poslušalce politično usmerjali, namesto da bi jih obveščali.”

Novinarka Tednika Anja Šter. (Foto: Posnetek zaslona/ Tednik RTV Slovenija)

Urednik medija Vipavska šokiran ob ogledu prispevka v Tedniku 
Tino Mamić se je ob gledanju prispevka počutil kot vsi zaposleni v bolnišnicah in domovih za ostarele, ki so jih novinarji javnega medija diskreditirali in jih označili za morilce. Podobno so se lahko počutili podjetniki, zaposleni na ministrstvih za gospodarstvo in obrambo ter nekateri politiki, ki so jih v Tarči ožigosali za vojne dobičkarje. Razlogi napadenih jih niso zanimali. Podobno se je zgodilo z izjavo publicista Tina Mamića za oddajo Tednik.

Šokiran nad prispevkom je Mamić v članku Sporočilo glede Thompsona, ki je bilo cenzurirano objavil svoj del izjave, ki ga je uredništvo oddaje Tednik cenzuriralo. Ta se glasi: “Tisti, ki skušajo vnaprej prepovedati rock koncert, kjer gotovo ne bo ustaške ikonografije, v isti sapi kričijo Smrt janšizmu. Iz teh istih krogov prihajajo tudi mnogi, ki si upajo reči: Premalo smo jih pobili. Cenzorje v resnici moti dvoje. Thompson na svojih koncertih spodbuja ljudi, naj imajo radi Boga in domovino. Bliža se 29. obletnica slovenske zmage nad srbsko okupacijsko armado. To mediji in levičarski politiki potiskajo na obrobje, ker jim je domovina odveč. Napad na Thompsona je posledično napad na osamosvojitveno vojno.”

Levičarji: Zgodovinar, odvetnik, urednik
V desetminutni mojstrovini novinarke Pirševe o koncertu Thompsona je Mamića zmotila izbira akterjev, ki so nastopili. Kot zagovornika koncerta sta se poleg Mamića pojavila še organizator koncerta Milan Trol in notranji minister Aleš Hojs. Če sta Trol in Hojs korektno podala svoj pogled, pa pri Mamiću ni bilo tako. “Za izjavo o hrvaškem pevcu so prosili društvi Židov in Srbov, ki živijo v Sloveniji, Hrvatov pa ne. Za zgodovinsko stroko so našli samo enega zgodovinarja, levičarja. Za pravno stroko so našli samo eno odvetnico, levičarko. Za novinarsko mnenje so našli samo enega urednika, levičarja,” se čudi Mamić.

Organizator Thompsonovega koncerta Milan Trol. (Foto: Posnetek zaslona/ Tednik RTV Slovenija)

Mamića prizadelo, da je novinarka Anja Šter prelomila obljubo in si privoščila profesionalni zdrs
Organizator koncerta Milan Trol je med drugim povedal, da je Thompson avtor osemdesetih pesmi. Dodal je, da je pevec velik nasprotnik ustaštva in totalitarnih sistemov. Kritična javnost, po mnenju Trola, Thompsona tudi prikazuje v napačnem kontekstu, saj “kontroverzni” hrvaški pevec ne izvaja istega izbora pesmi na vsakem koncertu. Kdor je bil v življenju vsaj na nekaj koncertih najbolj znanih slovenskih glasbenih skupin, kot so Siddharta, Big Foot Mama ali Dan D, ve, da na vsakem koncertu predstavijo drugačen izbor pesmi. To opozarja tudi Trol, ki mora upoštevati slovenske zahteve po varnosti in jih je tudi izpolnjeval v letu  2017, ko je bil koncert napovedan.

Tina Mamića je nadalje prizadelo, da sta si urednica TV Tednika Jelena Aščić in novinarka prispevka Anja Šter, privoščili profesionalni zdrs. “Novinarka je prelomila obljubo, česar si novinar nikoli ne privošči. Oziroma bolje: novinar prelomi obljubo svojemu viru samo enkrat. Ko to stori, namreč ni več novinar. Vsaj v normalnih demokratičnih državah. Novinarka in urednica TV Tednika sta prekršili Programske standarde RTVS, ker je bila objavljena samo ena plat zgodbe,” je, nad neprofesionalnostjo odgovorne urednice oddaje Tednik, razočarana žrtev manipulacije Tino Mamić.

Prispevek v oddaji Tednik si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš