fbpx

Tako ubogo je ukrepe proti energetski krizi in inflaciji pripravila Golobova vlada v primerjavi s Hrvaško

Hrvaška vlada je pripravila veliko bolj dodelane ukrepe proti energetski krizi in inflaciji kot slovenska. (Foto: STA)

Statistični urad RS (SURS) je pripravil paket ukrepov za zaščito gospodinjstev in gospodarstva zaradi rasti cen. Ob tem so omenili, da je na določenih segmentih pri slovenskih ukrepih težko razbrati finančne posledice zaradi razdrobljenosti po projektih, uredbah, zakonih, medtem ko ima hrvaška vlada ukrepe zelo natančno in usmerjeno zapisane. Kot je razbrati iz seznama ukrepov, se je hrvaška vlada energetske krize lotila veliko temeljitejše od slovenske vlade.

Medtem ko sta se obe državi odločili za regulacijo cen električne energije za gospodinjstva in javni in nevladni sektor ter regulacijo cen zemeljskega plina, pa je hrvaška vlada sprejela presenetljivo veliko ukrepov, ki jih slovenska ni. Najpomembnejši med temi je gotovo regulacija cen električne energije za gospodarstvo, medtem ko naša vlada napoveduje celo suspenz nekaterih industrijskih aktivnosti čez zimo. Hrvaška vlada prav tako regulira ceno termalne energije, kot dodatni ukrep pa je napovedala zadostno količino drv, ki jih v Sloveniji skupaj s peleti že zmanjkuje, čeprav smo ena najbolj gozdno bogatih držav na svetu.

Hrvaška bo med drugim regulirala košarico 30 najpomembnejših živil, kjer napovedujejo 30-odstotno znižanje inflacijskih cen, medtem ko v Sloveniji takšnega ukrepa ne poznamo – pri nas bodo birokrati zgolj spremljali cene košarice izbranih živil in o njihovi ceni poročali ljudem, kar lahko sicer državljani že danes brez težav naredijo na spletu.

Hrvaška skrbi za zaposlene upokojence, študente, Slovenija brez ukrepov
Hrvaški upokojenci bodo deležni izrednega povišanje najnižjih pokojnin, medtem ko slovenska vlada takšnega ukrepa ni predlagala – za razliko od prejšnje vlade, ki je upokojencem med pandemijo večkrat namenila krizne dodatke. Hrvaška vlada bo prav tako pomagala brezposelnim ljudem z enkratnim dodatkom za oktober, november in december, medtem ko slovenska vlada – čeprav ga je SURS predlagal – takšnega ukrepa ni sprejela.

Študenti na Hrvaškem bodo deležni novih štipendij, več bo tudi mest v študentskih domovih, pomemben ukrep pa je tudi višanje neobdavčljivega zneska za tiste s študentskih statusom. Prav tako na tem področju slovenska vlada ni naredila nič, čeprav je SURS predlagal podobne ukrepe.

Delodajalci na Hrvaškem bodo upravičeni do neobdavčenih prejemkov za spodbujanje zaposlovanja, prav tako bodo dobili posebne nagrade za nadomestila. Slovenski delodajalci takšnega ukrepa ne bodo deležni – še več, od novega leta bo razveljavljena reforma zakona o dohodnini, zaradi katere bodo plačevali višje davke na plače svojih delavcev.

Življenjski stroški v Sloveniji zadnje mesece strmo naraščajo. (Foto: SURS)

Medtem ko slovenski javni prevoz ne bo deležen nikakršnih subvencij, bodo Hrvati domačemu javnemu prevozu namenili subvencijo cene goriva, in sicer 20 centov za liter dizla. Znižali bodo tudi stroške prevoza za povprečno 6 odstotkov, zavezali pa so se tudi, da ne bodo ukinjali manj prometnih linij.

Ko potegnemo črto, je videti, da so slovenski ukrepi razen regulacije cen na določenih področjih bolj kot ne kozmetični, medtem ko Hrvaška z ukrepi – presenetljivo – posega tudi v davčno politiko in razbremenjuje gospodarstvo, kar se bo sicer poznalo tudi na izplenu letnega proračuna – slovenska vlada si takšnih ukrepov seveda ne more privoščiti, saj mora nahraniti ogromni državni aparat in nevladnike, ki so jo pomagali izvoliti.

Andrej Žitnik