fbpx

Tako “uravnoteženo” je poročanje POP TV in RTV SLO na začetku volilne kampanje – Največ negativnega poročanja zopet namenjenega stranki SDS in Združeni desnici

Foto: STA/iStock

V luči prihajajočih volitev, ko televizija postaja eden najpomembnejših medijev posredovanja informacij o strankah, ki se potegujejo za poslanske stolčke, je nujno potrebno opozoriti na neuravnoteženost poročanja. Med 19. marcem in 21. aprilom je bilo s strani POP TV in RTV SLO največ pozornosti namenjene Cerarjevi SMC, medtem ko je bila Slovenska demokratska stranka (SDS), ki po javnomnenjskih anketah vodi, deležna največjega deleža negativnega poročanja, pri čemer se je soočala tudi z medijsko ignoranco. Številke kažejo, da se je trend negativnega poročanja o stranki SDS nadaljeval tudi v prejšnjem tednu, in to tako na POP TV kot tudi na javni televiziji RTV SLO, ki jo financiramo vsi slovenski davkoplačevalci.

Čeprav je bil stranki SDS v osrednji informativni oddaji na POP TV od nedelje, 29. aprila, do sobote, 5. maja, namenjen največji delež pozornosti – 8,06 minute, pa je potrebno poudariti, da je bila SDS pri tem deležna največjega deleža negativnega poročanja, in sicer kar 3,57 minute od skupnega časa. Po deležu negativnega poročanja ji je sledila Združena desnica, ki ji je bilo namenjenih 15 sekund negativnega poročanja. Največ pozitivnega poročanja je bilo namenjenega stranki DeSUS, in sicer kar 2,22 minute od skupno 4,37 minute. Stranki SMC so skupno namenili 1,32 minute, Listi Marjana Šarca 1,29 minute in stranki SD 1,02 minute. V oddaji 24ur Zvečer so največ pozornosti namenili stranki SMC (3,31 minute), Desnici (0,35 minute) in Pozitivni Sloveniji (0,20 minute).

Foto: Twitter

RTV SLO največ pozitivne pozornosti namenja Erjavčevi DeSUS
Če se sedaj osredotočimo na poročanje javne hiše RTV Slovenija, lahko opazimo, da je bil največji delež poročanja namenjen stranki DeSUS – 3,04 minute, pri čemer je pri tej stranki možno opaziti tudi največji delež pozitivnega poročanja – 2,45 minute. Največji delež negativnega poročanja (7 sekund) je bil tudi tukaj namenjen stranki SDS. Stranki DeSUS po deležu skupnega poročanja sledita Pozitivna Slovenija (1,12 minute) in SMC (0,51 minute). Tudi v oddaji Odmevi je bilo največ pozornosti namenjene stranki DeSUS (0,50 minute), sledijo pa ji stranke SMC (0,24 minute), Pirati (0,22 minute) in Pozitivna Slovenija (0,21 minute), pri čemer stranki SDS ni bila namenjena niti sekunda pozornosti.

Če si pogledamo obdobje med 19. marcem in 21. aprilom, je mogoče videti, da je stranka SMC uživala največ pozornosti s strani POP TV in RTV SLO, pri čemer ji je POP TV namenila 1 uro, 27 minut in 11 sekund, RTV SLO pa 1 uro, 4 minute in 6 sekund. Sledi ji stranka SD, ki ji je POP TV namenila 35,39 minute, RTV SLO pa 28,47 minute. Stranki SDS je RTV SLO namenila 28,32 minute, POP TV pa 35,36 minute, pri čemer je bila več kot polovica časa namenjena negativnemu poročanju.

Številke govorijo same zase in več kot očitno je, da je največ pozornosti namenjene koalicijskim strankam iz vlade Mira Cerarja, ki so odgovorne za štiri izgubljena leta, medtem ko je stranka SDS tista, ki je nenehno tarča negativnega poročanja. Očitno je, da gre mainstream medijem in njihovim stricem zelo v nos, da Janševa SDS med Slovenci uživa največ zaupanja.

N. Ž.