Tako “uravnoteženo” je poročanje POP TV in RTV SLO na začetku volilne kampanje – Največ negativnega poročanja zopet namenjenega stranki SDS in Združeni desnici

Foto: STA/iStock

V luči prihajajočih volitev, ko televizija postaja eden najpomembnejših medijev posredovanja informacij o strankah, ki se potegujejo za poslanske stolčke, je nujno potrebno opozoriti na neuravnoteženost poročanja. Med 19. marcem in 21. aprilom je bilo s strani POP TV in RTV SLO največ pozornosti namenjene Cerarjevi SMC, medtem ko je bila Slovenska demokratska stranka (SDS), ki po javnomnenjskih anketah vodi, deležna največjega deleža negativnega poročanja, pri čemer se je soočala tudi z medijsko ignoranco. Številke kažejo, da se je trend negativnega poročanja o stranki SDS nadaljeval tudi v prejšnjem tednu, in to tako na POP TV kot tudi na javni televiziji RTV SLO, ki jo financiramo vsi slovenski davkoplačevalci.

Čeprav je bil stranki SDS v osrednji informativni oddaji na POP TV od nedelje, 29. aprila, do sobote, 5. maja, namenjen največji delež pozornosti – 8,06 minute, pa je potrebno poudariti, da je bila SDS pri tem deležna največjega deleža negativnega poročanja, in sicer kar 3,57 minute od skupnega časa. Po deležu negativnega poročanja ji je sledila Združena desnica, ki ji je bilo namenjenih 15 sekund negativnega poročanja. Največ pozitivnega poročanja je bilo namenjenega stranki DeSUS, in sicer kar 2,22 minute od skupno 4,37 minute. Stranki SMC so skupno namenili 1,32 minute, Listi Marjana Šarca 1,29 minute in stranki SD 1,02 minute. V oddaji 24ur Zvečer so največ pozornosti namenili stranki SMC (3,31 minute), Desnici (0,35 minute) in Pozitivni Sloveniji (0,20 minute).

Foto: Twitter

RTV SLO največ pozitivne pozornosti namenja Erjavčevi DeSUS
Če se sedaj osredotočimo na poročanje javne hiše RTV Slovenija, lahko opazimo, da je bil največji delež poročanja namenjen stranki DeSUS – 3,04 minute, pri čemer je pri tej stranki možno opaziti tudi največji delež pozitivnega poročanja – 2,45 minute. Največji delež negativnega poročanja (7 sekund) je bil tudi tukaj namenjen stranki SDS. Stranki DeSUS po deležu skupnega poročanja sledita Pozitivna Slovenija (1,12 minute) in SMC (0,51 minute). Tudi v oddaji Odmevi je bilo največ pozornosti namenjene stranki DeSUS (0,50 minute), sledijo pa ji stranke SMC (0,24 minute), Pirati (0,22 minute) in Pozitivna Slovenija (0,21 minute), pri čemer stranki SDS ni bila namenjena niti sekunda pozornosti.

Če si pogledamo obdobje med 19. marcem in 21. aprilom, je mogoče videti, da je stranka SMC uživala največ pozornosti s strani POP TV in RTV SLO, pri čemer ji je POP TV namenila 1 uro, 27 minut in 11 sekund, RTV SLO pa 1 uro, 4 minute in 6 sekund. Sledi ji stranka SD, ki ji je POP TV namenila 35,39 minute, RTV SLO pa 28,47 minute. Stranki SDS je RTV SLO namenila 28,32 minute, POP TV pa 35,36 minute, pri čemer je bila več kot polovica časa namenjena negativnemu poročanju.

Številke govorijo same zase in več kot očitno je, da je največ pozornosti namenjene koalicijskim strankam iz vlade Mira Cerarja, ki so odgovorne za štiri izgubljena leta, medtem ko je stranka SDS tista, ki je nenehno tarča negativnega poročanja. Očitno je, da gre mainstream medijem in njihovim stricem zelo v nos, da Janševa SDS med Slovenci uživa največ zaupanja.

N. Ž.

 • VERRZIFIKATOR

  Javna izpoved

  NEKATERE STRANKE SO MI LJUBŠE

  Nekatere so mi ljubše stranke,
  z njimi bolj pristranka sem, priznavam,
  z drugimi grdo se poigravam,
  z njimi ko zavračam pač sestanke.

  Ljubše stranke so mi nekatere,
  z njimi sem, priznavam dobre volje,
  saj plačujejo me znatno bolje,
  v hipu z njimi padejo ovire.

  Stranke nekatere vidim raje,
  tiste vračajo se k meni redno,
  plačajo za druge tudi vedno,
  stvar ponudbe vse je in prodaje.

  Hiša ta tako je narejena,
  stranke da za nas so večrazredne,
  ene vstopa niti niso vredne,
  je takoj selekcija storjena.

  Kaj me briga končno javno mnenje,
  tega s svojim delom pač ustvarjam,
  ko se strankam enim le podarjam,
  moje to poklicno je življenje.

  • Soave

   + + ++ bravissimo !!

 • Janez

  Bedaki kaj ko bi še malo svoj kurnik ocenili, kdaj ste vi pozitivno poročali o kakšni levi stranki.

  • Vera

   Ni kaj pametnega za poročat , ker ga levaki samo biksajo .

 • Hun

  ZD satelit sekte SDS

 • Krtača 20

  Krneki

 • Antonius

  RTV “PRISPEVEK”

  Direktorica televizije je v opoldanskem odmoru prišla v napol prazno gostilno “Pri novem tišlerju”. Komaj se je vsedla, že je natakarica postavila pred njo krožnik z vampi.
  “Kaj pa je to?” je začudeno vprašala direktorica.
  “To so vampi!” jo je poučila natakarica.
  “To vem, ampak nisem jih naročila.”
  “Danes strežemo vampe. Boste tudi kruh? Potem je 7 evrov 20!”
  “Kaj si pa vi dovolite?” je vzrojila direktorica.
  “Boste dva kruha? Potem je 7 evrov 40.”
  “Kršen duš!”
  ” Kršen duš ne strežemo. Danes samo vampe. 7 evrov brez kruha!”
  Direktorica je prebledela.
  “Nisem jih naročila, ne bom jih pojedla in ne bom jih plačala!”
  Tudi natakarica ni bila več prijazna.
  “Če hočete, jih jejte, če nočete, pa nič. Plačali jih pa boste!”
  Direktorica je zdrsnila v falzet:
  “Kakšen način pa je to, za hudiča ?!”
  “Vaš način!” je butnilo iz natakarice. “Jaz tudi nisem naročila tistih vaših butastih oddaj, tudi gledam jih ne. Plačevati jih pa moram!
  7 evrov so vampi!”

  • Vera

   Dobra !

 • antimur

  Ne bo drugega izhoda, kot da uporabimo kockarsko metodo, tako kot ultra levi fašist Lubej proti desni vladi.

 • alojz

  Ne kaže drugega kot farje aktivirat. Po nedeljski maši naj napotijo vse na volišče z napotkom koga volit. Muslimani v Ljubljani dobijo celo številke, ki jih morajo obkrožit. Zakaj bi delali razliko. Če je dovoljeno za eno verstvo potem velja tudi za drugo.

  • matjazr7

   Raje ne. Če bodo dobili tudi “farji” navodila z vrha koga volit, potem imam občutek, da bodo pri sedanjem vodstvu slovenske Cerkve dobili navodila, da naj propagirajo Šarca, SD in ostale multikulti podpornike …

  • RATATA

   Zdaj je pa res že skrajni čas za ta ukrep, pa čeprav bodo kimunajzrski špijuni takoj naznanili svojim medijem.

 • dob

  Včeraj je na nacionalki bilo soočenje predstavnikov vseh strank. Pri tolikšnem številu prisotnih je bilo pričakovati, da bo to eno veliko sranje.
  Ampak tisto, kar mi je padlo v oči, je to, da so inteligenčni kvocienti večine sodelujočih (z voditeljema vred) imeli nulo v imenovalcu!

  Razen Janše, Požarja in Bešič Loredana! Za prva dva sem vedel da sta prava, za Bešič Loredana pa nisem vedel. Fejst dec!

  Res pa je, da se ne strinjam s tem, da bi interesne skupine hodile v parlament in tam odločale. Skrajni primer te neumnosti so DESUS, ki bi ga jaz zabrisal ven iz parlamenta in pospremil z brcami.

  Parlament ni kraj neuravnoteženega odločanja, kjer nekdo skrbi samo za svoj interes, za vse drugo mu pa preprosto ni mar. Zdaj tam prevladujejo jugoslovenarji, ki si prisvajajo tujo državo in jim je samo do tega, da nam speljejo državo, kar jim zelo lepo uspeva ob programu kučanovega raznarodovanja Slovenije in Slovencev.
  Tako da prisotnost Bešič Loredana razumem bolj kot pozitivno provokacijo, saj človek razume težave zdravstva. Toda še vedno – on je samo stroka!

  Predstavljajte si, da bi imeli pravniki svojo stranko v parlamentu! In bi zagovarjali samo svoje interese! Recimo, branili bi samo svoje visoke plače in pa pravico do samostojnosti pri odločanju! Beri: pravico do ne biti odgovoren za sojenje, medtem ko sodbo napišejo “v imenu ljudstva”?
  Torej prizadevali bi si za neodgovornost pri presojanju, pri preiskavah tožilstva….. Fašizem?? Ja, seveda, čisti fašizem,ki je komunizem!!!

  Kaj naj tak človek kot je Loredan Bešič sam naredi proti amebi kot je Šarec? Naj izgubi volitve proti enoceličarju? To je vendar žaljivo za vse ljudi. Tudi zame.

  Požar in Janša sta moja izbira. Zame veljajo ljudje, ki so nepodkupljivi. Taki z lastno Voljo!

 • centurion

  POLITIČNA TRIPREKATNA GREZNICA.
  RTV SLO-POP TV- A KANAL.

 • sine

  Slovenci bomo res lahko živeli le še kot ena sekta, tako malo nas je še. Še malo, pa bo vsak mlad, ki ima malo pameti, pobegnil pred invazijo “šamijev”, ki jo omogočajo rdečezvezdaški potomci klavcev domačega naroda.
  Če že niso pridni in pametni pobegnili pred invazijo “turškosrbskih križancev”, ki so nam jo naselili v Slovenijo koritarski prašiči jugokomunizma, kot svojo volilno bazo, sedaj beže pred levičarsko norostjo in nenasitno požrešnostjo prašičev z rdečo zvezdo.
  Vam je uspelo prebarvani komunisti??!!
  Vsaka yugo budala in malomožgansko potomstvo križancev, vam liže pete in pritrjuje tuškosrbskemu križancu, ki se v Sloveniji s pomočjo koritarskih prašičev dviga med oblastnike zatiranega slovenskega naroda in bo pomagal veselo uničevati in izganjati Slovence v tujino, da bodo ostali pri koritu krvavozvezdniški lenuhi, zajedalci, tatovi in njih blesavo, sprevženo, leno potomstvo.
  Hitler je pobijal tujerodni, ne svoj narod. Svoj narod je povzdigoval in ohranjal. Komunisti- (beri: morilci, tatovi, lenuhi…,totalni iztirjenci.. ) pa so klali lastni slovenski narod, da so lahko pokradli imetje teh pobitih, živih zazidanih in izgnanih Slovencev, ki so bili delavni in pametni in so zaradi svojega največjega kapitala, ki se mu reče pamet, imeli svoje. Njihova pridnost in poštenosti, ki je bila značilnost malega podalpskega naroda, pa jim je pomagala pri ustvarjalnosti. Smeti, zapite zverine, lopovi, lenuhi, kar jih je pač tuja genetika izvrgla med tem narodom in ki si v življenju niso bili sposobni nič ustvariti, pa so kot prvi za zajedalske komuniste, zlizane s turško srbsko hinavskim, zahrbtnim in roparskim življem, pričele iztrebljati slovenski pametni narod. Kolikor pa je še ostalo pametnih Slovencev, pa sedaj njihovi potomci bežijo iz greznice, ki si jo zajedalski prašiči ustvarjajo s pomočjo malomožganskega potomstva in uvoženih na ozemlju Slovenije.
  Mora biti res do konca zabiti tisti “Slovenec”, ki voli bosanskega Srba, ki bo ukradel, še tisto zadnjo identiteto slovenskega naroda.
  Živela mafija jugokomunizma z rdečimi zvezdami namesto pameti!!!! Ko vam bodo ostali samo še “šamiji”, se bodo tudi vaša korita pričela prazniti, vaše blesave hčere, vnukinje… bodo zakrite v črne cape posiljene trikrat dnevno, vaši kastrirani sinovi, vnuki… pa se bodo od norosti trkali s praznimi beticami ob tla.
  “Dan daljši od življenja slovenskih mankurtov.” Ustvarjajo jih jugobalkanski mediji v Sloveniji s pijanimi šetinastimi gobci. Ti bodo volili srbskega bosanca “pisanega- pisanca “, ali pa ostali doma, ker ne vedo kdo so, ker jim prazno glavo stiska oklep yugobalkanske mafije, ki ji samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija.

 • Janshari

  SDS uvijek prebacuje krivnju na nekog drugog. Svi ostali su krivi, a samo oni nijesu.

  #ZokiCar

  • xtc

   Kakšen car je Zoki je pokazala Heta.
   Sicer pa Zoki je navaden pos****+ še kandidirat si ne upa,ker bi spušil,kot bo kot župan.

 • xtc

  SMC?
  Prosula strnka kot PS in ZaaB

 • Vlado77

  To je večini jasno. Imamo nepluralen medijski prostor. V rokavicah ali se celo hvali vse kar je levo in pljuva po tistih ,ki so na drugem bregu predvsem SDS in JJ. Tako očitno je to, da samo slepec tega ne vidi. Soočenje s več kot dvajsetimi strankami je totalna neumnost. Vsak govori kakšno minuto ali več! Sploh pa , dati enako minutažo tudi strankam ,ki nimajo nikakršnih možnosti , da sploh pridejo v parlament. Kakšen smisel je , da so tam taki ,ki jim javno mnenje daje manj kot 1% možnosti? In se enačijo s tistimi ,ki imajo najmanj 20x večji procent. Potem se zgodi , da poslušamo take ,ki so malo pretirano samozavestni in brez izkušenj in znanja. Kako naj vodijo državo taki ??? Pa še nekaj nujno potrebujemo večinski sistem. S tem sistemom imamo nestabilne vlade- tako leve kot desne. V takih vladah imajo največjo moč najmanjše koalicijske stranke, ki lahko izsiljujejo kot recimo DESUS – totalni absurd od stranke ,ki se kao bori za upokojence- procent pri upokojevanje pa vztrajno pada. S večinskim sistemom , ne bi imeli cel kup eksotičnih strank ,ki nimajo niti znanja niti ljudi za parlament. Kaj šele za ministre. Lep primer je Italija ,kjer bodo šli ponovno na volitve!! Tudi nove volitve ne bodo rešile ničesar, ker se lahko slika ponovi. Človeku se gabi ob teh eksotičnih strankah ,ki izkoriščajo volilni sistem in jim celo daje keš če jim le uspe dobiti 1% volivcev. Kaj imamo mi državljani od tega??

 • Belanindza

  Nevem kok pa kj noratv pise dobrga o drugih a samo o sdsu?

 • Zgornji

  JA, POKVARJENCI SO ZASEDLI TUDI POP TV , TRVSLO PA SO ŽE ITAK ŽE PRED TEM UNIČILI !!! ! !!!

 • freedomfighter

  Zakaj ne pokazete uravnotezenosti nove 24…ajja ker je najbolj pristranska od vseh saj se niti ne trudijo prikrivati pristranskosti…zdaj pa vprasanje kako lahko zahtevas od drugega nekaj kar sam ne pocnes

 • Osti jarej

  …kalimeroti….sam jamer jih je

 • Soave

  Mene pa nekaj zanima. Zelo malo gledam TV.
  Ko zvečer brskam po programih za kakšno dobro kriminalko, sem pred nekaj dnevi opazila reklamo in potem tudi oddajo o Šarcu. In včeraj o Erjavcu. Vodi – mislim, da se imenuje M.Mayer ??
  Je kdo gledal ?

  • borko

   Mayer je plačanc

   • Soave

    Prav gotovo. A kako pridejo taki ljudje ( Šarec, Erjavec ) v tem času do takih oddaj ??
    Bodo tudi ostali prvaki strank imeli to priliko ?

 • šmentanamuha

  Kaj pa Zedinjena Slovenija? O njih in njihovem programu in policijski aferi, ko so pretepli njihovo kandidatko in njeni mladoletni hčeri, ne poročate niti tukaj na Novi24Tv. Žalostno. Do zob oboroženi policaji pretepejo nosečo žensko – Slovenko in njeni hčeri, jih vklenejo in zabrišejo s trebuhom v kombi, kot da so najhujši kriminalci … vi, ki ste prvi na strani Resnice, pa nič. Zgodilo se je pred kratkim.

  Novinarska konferenca – Brutalno nasilje nad družino Petre Veber

  https://www.youtube.com/watch?v=gQv_XHtUquE

 • vinko

  Novinarji 24ur in rtvslo dnevno kršijo novinarski kodeks o objetkivnosti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!