Cerar po tihem pristal na enormno povišanje plač predsednici in članici uprave SDH, tuji strokovnjaki pa so morali zaradi “visokih” plač oditi iz slabe banke!

Foto: STA, iStock

Medtem, ko se v državi soočamo z grožnjo vala stavk za višje plače, ne čudi, da je v javnosti završelo, ko se je izvedelo, da sta bili predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in članica uprave Nada Drobne Popovič deležni krepkega povišanja plač. Glede na to, da za vlado sleherno povišanje plač v višini nekaj centov že predstavlja težavo, je težko razumeti, čemu je nenadoma prišlo do tolikšnega povišanja, glede na to, da je visoka plača predstavljala problem pri dveh uglednih švedskih strokovnjakih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki sta se  trudila za odpravo bančne luknje in sta postala žrtvi kadrovske menjave vlade. Dvojna merila očitno?

Do povišanja plače je Lidia Glavina prejemala plačo v vrednosti 11.000 evrov bruto mesečno, Nada Drobne Popovič pa plačo v višini slabih 10.000 evrov, v skladu z nedavno povišico pa je Lidia Glavina deležna povišanja fiksne plače na 15.496 evrov, Popovičeva pa na 13.947 evrov. Glede na to, da plača premierja Cerarja znaša 5.419 evrov bruto, to pomeni, da je Glavina dobila skoraj eno premiersko plačo več (nekaj več kot 4.400 evrov dodatka).

Foto: iStock

Med sindikati je izbruhnilo nezadovoljstvo
Tik pred božično-novoletnimi prazniki so nadzorniki SDH na dopisni seji potrdili aneksa k pogodbama o zaposlitvi Glavine in Popovičeve, kar jima je prineslo 40-odstotni dvig plače. Ne glede na to, da ti poudarjajo, da pri določanju višine prejemkov uprave SDH ne uporabljajo Lahovnikovega zakona, ki omejuje višino plače v občinskih in državnih podjetjih, je tolikšen dvig plače pri sindikatih sprožilo nemalo nezadovoljstva.

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je za Delo konec prejšnjega meseca poudarila, da četudi bi bilo zvišanje plače upravičeno, so za to izbrali povsem napačen trenutek. Ob tem je imela v mislih napovedane stavke javnih uslužbencev, ki imajo precej nižje plače kot vodstvo SDH. Prav tako je dodala, da o takšnem nepremišljenem ravnanju Ekonomsko-socialni svet, katerega članica je tudi sama, sploh ni bil obveščen. Sicer pa na finančnem ministrstvu glede povišanja plač nimajo nikakršnih pripomb, ker je nadzorni svet svet tisti, ki je pristojen za podeljevanje nagrad članom uprave.

Foto: STA

Prvi nadzornik Belič naj bi se vse skupaj dogovoril s Cerarjem!
Prvi nadzornik SDH Damjan Belič je za STA povedal, da je bil dvig plač sprejet po temeljitem premisleku na podlagi primerjave s plačami v drugih finančnih ustanovah, med njimi v DUTB. Dejal je, da za odločitvijo stoji in ob tem dodal, da edini pomislek predstavlja čas, ko je bila ta sprejeta. Do nje je namreč prišlo v času pred volitvami, ko so se pričeli pojavljati pritiski s strani javnega sektorja na vlado. Ob tem  je dodal, da za svojo odločitvijo stoji, v primeru ponovnega odločanja bi se namreč odločil enako. V skladu s sklepom vlade, ki je zahtevala pojasnilo, bo do torka pripravil poročilo, pri tem pa dodaja, da sklepa vlade ne razume kot nezaupnice njemu ali nadzornemu svetu. Požareport je zapisal, da je bilo povišanje plač na SDH dogovorjeno s Cerarjem, saj Belič ne naredi ničesar brez soglasja predsednika vlade, saj se skupaj tudi redno sestajata.

Foto: STA

Zaradi “previsokih” plač so se znebili tujih strokovnjakov na slabi banki
Spomnimo, kako je Cerarjeva vlada v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma slabe banke korenito posegla v omenjeno institucijo – z odstavijo tujih strokovnjakov, ki sta se trudila za odpravo bančne luknje, sami pa so nastavili kadre, ki so nezakonito prejemali bajne plače in izigravali slovensko zakonodajo. Cerar je po pregonu tujcev zatrjeval, da nikakor ne gre za pritiske lobijev. Za odstavitev švedskih finančnih strokovnjakov naj bi se odločili zaradi “nepravilnosti pri delovanju”. Med drugim je šlo za nekdanjega glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Månssona. Poleg njega je bil razrešen še drugi tujec, takratni predsednik upravnega odpora – Lars Nyberg.

Tukaj ne gre za politični poseg v korporativno upravljanje. Morali smo sprejeti odločitve za zakonito in transparentno delo DUTB,” je poudarjal slovenski premier. Nybergovo razrešitev je sicer slovenski koaliciji kot skupščini Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) priporočil minister za finance Dušan Mramor. Razrešeni Nyberg pa je zatrjeval, da so vodilni prejemali plače v skladu z obstoječimi politikami in pogodbami ter da je bilo ministrstvo za finance ves čas obveščeno o vseh prejemkih. Naši vladi očitno ni v interesu pomagati gospodarstvu, ampak iskati svoje koriti, zato nas tovrstno dogajanje v primeru SDH zelo težko preseneti.

N. Ž.

 • Slovenka

  Čedno darilce za božično-novoletne praznike.

 • sloustava

  Cerar, ni samo Jansa tisti, ki vidi, da delas v skodo Slovenije. Da klientelisticno zaposlujes, da bebavo isces izgovore za tvoje abote, da si neeticen, amoralen, nesramen, podcenjujoc in celo primitiven v dejanjih. Ni sano Jansa, smo vsi, ki hocemo osvoboditi svojo domovino, pripraviti jo za zanamce in zase. Vsi Slovenci in drzavljani moramo biti ali vsaj postati diktatorji, da se znebimo tebe in po kucanisticno nastavljene tvoje stranke. Ne pozabi, originala: Stranka Mira Cerarja! Iz vseh vetrov prihuljeni, na vse vetrove smetisca zgodovine vas bo narod zabrisal. Sramota si za narod, ki si bo, po diktatorsko MORAL pisati sodbo sam!!!

  • KIKI

   Pobožne želje sicer; debilni profesorji iz SMC -ja bodo predavali svoje nebuloze dalje
   na fakultetah , srednjih šolah, pa v OŠ in celo vrtcih ( tako kot njihov “lider” Cerar) !
   Prav zaradi teh profesorskih zmazkov potrebujemo privatne šole in akademije!

 • Jst ne morem vrjet, da naše miljardno premoženje vodi Belić. Čudne stvari se dogajajo v Sloveniji, 2 tir in Luka Koper…vse bolj smrdi, da bo prišlo do veleizdaje Slovenskega naroda. Mislim da pa Lidia če bi imela vsaj MALO morale, tega denarja ne bi smela sprejeti, že zaradi nekaterih lačnih otrok v Sloveniji, brezposelnih ljudi….odpuščanja bodo v Cimosu,…Pa mene res zanima kaj ji bo toliko denarja?

 • Mojca pokraculja

  Kakšna dvojna merila? To je kriminal, čisto navaden kriminal. Naj mi nekdo pokaže v pisni obliki kaj ti dve konkretno naredita v enem mesecu.Mesecno poročilo naj postavita na ogled!!! Pa dohodninski odločbi naj objavita!!! Cerar lutka sprijena, da se sploh upa pred oči javnosti.

 • Viktorh

  Tipičen primer dvojne morale.

 • Novakec1

  Nagrada za raazbitje bosanskega lobija v Luki in tlakovanje poti butalcem ala Leben

 • Olga_10

  Po volitvah mafijsko tovarišijo nabrcati v rit in nagnati!

 • xtc

  Udba vam pošilja lepe pozdrave.

 • mapu

  Tale Belič je res eno navadno teslo, zahtevam ,da ga Cerar nemudoma nabrca v rit…

  • Novakec1

   On ga je postavu.

 • tzt

  Levaki imajo itak hropce in bebce za svoje volilce. Pa so povišanje plače stisnl pred novo leto. Od praznikov pijani proletarci tega sploh niso opazili. Njihovi mediji pa so bili tiho kot rit.

 • Zgornji

  PARAZITIZEM NAŠIH ZLOBNEŽEV NA KUBIK !!! ! !!!

 • Zgornji

  TO JE NAVADNA LEGALIZIRANA K R A J A !!! ! !!!

 • šmentanamuha

  Cerarjevi volivci, upam, da ste si kupili pamet.

  • Novakec1

   Jo ne rabijo, drugi mislijo za njih, Zoki, Kučko. Porič….

 • učko

  Rdečuharska Saftijeva kurba se visoko ceni !

 • Take svinjarije pa še Zdenka ni dožvela. Če bi bila danes še med nami, bi mu verjetno eno klofuto prmazala.

 • Vrba

  V sovražnike ‘z oblakov
  rodú naj naš’ga treši gróm;
  prost, ko je bil očakov,
  naprej naj bo Slovencov dom;
  naj zdrobé
  njih roké
  si spone, ki jih še težé!

  Edinost, sreča, sprava
  k nam naj nazaj se vrnejo;
  otrók, kar ima Slava,
  vsi naj si v róke sežejo,
  de oblast
  in z njo čast,
  ko préd, spet naša boste last!

 • Kosobrin

  Dokažite!

 • Radolf Mitler

  Tale Glavina je morala predsedniku nadzornega sveta SDH dober potegn’t, da ji je odobril tako plačo.

 • Ivan Friderik Novak

  Ta marioneta (starleta) je predobro plačana prav zaradi servilnosti do pomembnih anonimnežev, ki dejansko vodijo SDH v (ne)korist države.
  Lopovi. . .

 • mapu

  Če pa Jerkovicdva ne bo zdaj ukrepala, bomo začeli z izstopi iz sindikata.

  • KAPIBARA

   Kaj- še zmeraj plačuješ članarino ?

 • lado

  Buteljni spet komentirajo ,pa nič naredijo , REVE BLEJARSKE !!!! GREMO , USTAJA JE NUJNA it TAKOOOOOOOOOOOOJ ,pa niste normalni !!!! kar naj vas slečejo , sedeči biki-SE OPROŠČAM ŽIVALIM,ampak ali ste res za režim kot v kordišićevi venezueli !!!!???? DEJMO !! GREMO !!HITRO !!! KJE SO DESNI DA NAS SKLIČEJO !!! NEEEEEEEEEE ČAKAT NA VOLITVE !!! ZDAJ KRADEJO EXPRESNO V KOLIČINAH !!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!