fbpx

Cerar po tihem pristal na enormno povišanje plač predsednici in članici uprave SDH, tuji strokovnjaki pa so morali zaradi “visokih” plač oditi iz slabe banke!

Foto: STA, iStock

Medtem, ko se v državi soočamo z grožnjo vala stavk za višje plače, ne čudi, da je v javnosti završelo, ko se je izvedelo, da sta bili predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in članica uprave Nada Drobne Popovič deležni krepkega povišanja plač. Glede na to, da za vlado sleherno povišanje plač v višini nekaj centov že predstavlja težavo, je težko razumeti, čemu je nenadoma prišlo do tolikšnega povišanja, glede na to, da je visoka plača predstavljala problem pri dveh uglednih švedskih strokovnjakih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki sta se  trudila za odpravo bančne luknje in sta postala žrtvi kadrovske menjave vlade. Dvojna merila očitno?

Do povišanja plače je Lidia Glavina prejemala plačo v vrednosti 11.000 evrov bruto mesečno, Nada Drobne Popovič pa plačo v višini slabih 10.000 evrov, v skladu z nedavno povišico pa je Lidia Glavina deležna povišanja fiksne plače na 15.496 evrov, Popovičeva pa na 13.947 evrov. Glede na to, da plača premierja Cerarja znaša 5.419 evrov bruto, to pomeni, da je Glavina dobila skoraj eno premiersko plačo več (nekaj več kot 4.400 evrov dodatka).

Foto: iStock

Med sindikati je izbruhnilo nezadovoljstvo
Tik pred božično-novoletnimi prazniki so nadzorniki SDH na dopisni seji potrdili aneksa k pogodbama o zaposlitvi Glavine in Popovičeve, kar jima je prineslo 40-odstotni dvig plače. Ne glede na to, da ti poudarjajo, da pri določanju višine prejemkov uprave SDH ne uporabljajo Lahovnikovega zakona, ki omejuje višino plače v občinskih in državnih podjetjih, je tolikšen dvig plače pri sindikatih sprožilo nemalo nezadovoljstva.

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je za Delo konec prejšnjega meseca poudarila, da četudi bi bilo zvišanje plače upravičeno, so za to izbrali povsem napačen trenutek. Ob tem je imela v mislih napovedane stavke javnih uslužbencev, ki imajo precej nižje plače kot vodstvo SDH. Prav tako je dodala, da o takšnem nepremišljenem ravnanju Ekonomsko-socialni svet, katerega članica je tudi sama, sploh ni bil obveščen. Sicer pa na finančnem ministrstvu glede povišanja plač nimajo nikakršnih pripomb, ker je nadzorni svet svet tisti, ki je pristojen za podeljevanje nagrad članom uprave.

Foto: STA

Prvi nadzornik Belič naj bi se vse skupaj dogovoril s Cerarjem!
Prvi nadzornik SDH Damjan Belič je za STA povedal, da je bil dvig plač sprejet po temeljitem premisleku na podlagi primerjave s plačami v drugih finančnih ustanovah, med njimi v DUTB. Dejal je, da za odločitvijo stoji in ob tem dodal, da edini pomislek predstavlja čas, ko je bila ta sprejeta. Do nje je namreč prišlo v času pred volitvami, ko so se pričeli pojavljati pritiski s strani javnega sektorja na vlado. Ob tem  je dodal, da za svojo odločitvijo stoji, v primeru ponovnega odločanja bi se namreč odločil enako. V skladu s sklepom vlade, ki je zahtevala pojasnilo, bo do torka pripravil poročilo, pri tem pa dodaja, da sklepa vlade ne razume kot nezaupnice njemu ali nadzornemu svetu. Požareport je zapisal, da je bilo povišanje plač na SDH dogovorjeno s Cerarjem, saj Belič ne naredi ničesar brez soglasja predsednika vlade, saj se skupaj tudi redno sestajata.

Foto: STA

Zaradi “previsokih” plač so se znebili tujih strokovnjakov na slabi banki
Spomnimo, kako je Cerarjeva vlada v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma slabe banke korenito posegla v omenjeno institucijo – z odstavijo tujih strokovnjakov, ki sta se trudila za odpravo bančne luknje, sami pa so nastavili kadre, ki so nezakonito prejemali bajne plače in izigravali slovensko zakonodajo. Cerar je po pregonu tujcev zatrjeval, da nikakor ne gre za pritiske lobijev. Za odstavitev švedskih finančnih strokovnjakov naj bi se odločili zaradi “nepravilnosti pri delovanju”. Med drugim je šlo za nekdanjega glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Månssona. Poleg njega je bil razrešen še drugi tujec, takratni predsednik upravnega odpora – Lars Nyberg.

Tukaj ne gre za politični poseg v korporativno upravljanje. Morali smo sprejeti odločitve za zakonito in transparentno delo DUTB,” je poudarjal slovenski premier. Nybergovo razrešitev je sicer slovenski koaliciji kot skupščini Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) priporočil minister za finance Dušan Mramor. Razrešeni Nyberg pa je zatrjeval, da so vodilni prejemali plače v skladu z obstoječimi politikami in pogodbami ter da je bilo ministrstvo za finance ves čas obveščeno o vseh prejemkih. Naši vladi očitno ni v interesu pomagati gospodarstvu, ampak iskati svoje koriti, zato nas tovrstno dogajanje v primeru SDH zelo težko preseneti.

N. Ž.